S úsporami to vezměte od podlahy. Životnost vinylových podlah vás ohromí

S úsporami to vezměte od podlahy. Životnost vinylových podlah vás ohromí

Protože jsou vinylové podlahy poměrně novou záležitostí posledních let, nabízí se otázka, jak je to s jejich životností. Zkusíme vám o ní říct něco bližšího.

Vinylová podlaha vám vydrží mnoho letVinylová podlaha vám vydrží mnoho let

Na životnost podlah se můžeme dívat z několika pohledů. Tzv. morální životnost pracuje s tím, jak často se počítá s výměnou podlahy z hlediska funkčnosti nebo účelu interiéru a zahrnuje také pohledovou a komfortní stránku užívání podlahy. S touto životností ale řada prodejců nekalkuluje. U podlah se tedy bavíme spíše o fyzické životnosti, která počítá s opotřebením během užívání podlahy a s vlivem údržby.

Vinyl s vámi bude několik let nebo desetiletí

Vinylová podlaha patří mezi synteticky vyráběné podlahoviny. Dříve se při její výrobě využívaly ftaláty, od kterých se dnes již upustilo a moderní vinylové podlahy jsou ekologické a nezávadné.

Povrch podlah chrání PUR vrstva, která nejen, že pomáhá prodloužit životnost podlah, ale také plní protiskluzovou funkci. Také konstrukce podlahy hraje svou roli. Homogenní nebo heterogenní složení i samotné materiály použité u heterogenních podlah ovlivňují životnost vinylových podlah. V této oblasti mají prim rigidní vinylové podlahy, které nabízejí zvýšenou pevnost a odolnost díky kompozitnímu jádru.

U vinylových podlah se zpravidla setkáte s 10letou zárukou výrobce. Pokud si projdete například nabídku lepených a plovoucích vinylových podlah u prodejce Plancher (jehož nabídku vinylu si můžete prohlédnout ZDE), bude záruka 10 let velmi častým jevem, ale podle typu podlahy, pokládky a třídy zatížení se můžete setkat i se zárukou 5 až 20 let. Při výběru podlahy se proto zeptejte prodejce, jak dlouhou záruku na podlahu dává výrobce.

Samotná životnost podlahy ovšem může být vyšší, než je záruka.

Náš tip: Pořizujete nové interiérové dveře? Ušetřete s akčními sety! Více v tomto článku.

Na vinylovou podlahu používejte speciální přípravkyNa vinylovou podlahu používejte speciální přípravky

Čištění a údržba přispívají k delší životnosti vinylových podlah

Životnost vinylu můžete ovlivnit i vy sami, a to zejména správnou péčí a údržbou. Podlahu je třeba pravidelně zametat, vysávat a v případě skvrn i stírat vlhkým mopem s vlažnou vodou doplněnou o speciální čistící přípravky na vinylové podlahy, které dodají podlaze přirozený vzhled a prodlouží životnost. Rozhodně se nedoporučuje používat agresivní čistící přípravky.

Životnost prodloužíte i pravidelnou údržbou podlahy pomocí prostředků, které na podlaze vytvoří ochranný film. Ten sníží přilnavost, takže se na podlaze nebude usazovat tolik nečistot. Vždy myslete na to, že nejdříve je nutné provést čištění podlahy a teprve potom údržbu. Pokud byste na to šli naopak, zafixovali byste ochranným filmem nečistoty, které jsou na podlaze.

Vinylová podlaha, které se dostává pravidelného čištění a údržby se může stát společníkem na dlouhá léta. Sáhněte po svém vysněném dekoru a užívejte si jeho krásu. Vinylové podlahy, přípravky pro čištění a údržbu a mnohé další, můžete zakoupit na e-shopu zmíněné společnosti.

Článek S úsporami to vezměte od podlahy. Životnost vinylových podlah vás ohromí byl publikován 11. prosince 2020 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...