Čaroděj Gandalf a Bilbo Pytlík – nebo alespoň jejich pozemské protějšky – se připojili ke snaze skupiny lidí přeměnit dům, kde Tolkien napsal svá největší díla, na muzeum nebo jakési kulturní centrum.

Tolkien a jeho rodina se přestěhovali do domu na Northmoor Road 20 v Oxfordu v roce 1930 a žili zde 17 let, zatímco slavný spisovatel na univerzitě působil jako profesor anglosaských jazyků. Právě v tomto domě napsal román Hobit, který začínal jako pohádka na dobrou noc pro jeho děti, a navázal na něj Pánem prstenů.

Spisovatelka Julia Golding zahájila nadační projekt Northmoor, který je spojen s crowdfundingovou kampaní (crowdfunding – sběr menších finančních obnosů od více jednotlivců za účelem získání prostředků k naplnění nějakého finančního záměru – pozn. red.), jejímž cílem bylo získat 4,5 mil. liber na koupi domu a jeho proměnu v literární centrum. V případě, že by se peníze nepodařily sehnat, byl by dům uveden jako klasická nemovitost na realitní trh. Projekt podpořili i známí herci včetně Iana McKellena, který hraje Gandalfa v adaptacích Tolkienových knih Petera Jacksona, Martina Freemana, který hraje Bilba Pytlíka, a Johna Rhys-Daviese, který hraje Gimliho.

Dům se sedmi ložnicemi, který má velkou zahradu, by byl v případě přeměny na literární centrum a muzeum zrekonstruován tak, jak vypadal v době, kdy tam Tolkien žil, ovšem samozřejmě by byl uzpůsoben tomu, aby se v něm mohly konat kulturní akce. Dům nepatří k přidruženému panství Tolkienů – autor se totiž odstěhoval v roce 1947 – a panství samotné tedy není zapojeno do projektu Northmoor.

„Je neuvěřitelné, že vzhledem k důležitosti autora i jeho díla neexistuje nikde na světě centrum věnované Tolkienovi,“ řekl Rhys-Davies. „Vizí je udělat z Tolkienova domu literární centrum, které bude inspirovat nové generace spisovatelů, umělců a filmařů po mnoho dalších let.“

„Získat 4,5 milionu liber za tři měsíce je obrovská výzva,“ řekla pro média Julia Golding. „Musíme se však podívat na cestu Froda a Sama z Roklinky na Horu osudu, která trvala stejně dlouho – a tady máme inspiraci, že to dokážeme také." Ian McKellen k tomu dodává: „Toho nemůžeme dosáhnout bez podpory celosvětové komunity Tolkienových fanoušků, našeho společenství sponzorů.“

Julia Golding vyjednala tříměsíční lhůtu pro získávání finančních prostředků se současným vlastníkem a doufá, že získá 4,5 milionu liber. Dům by stál 4 miliony liber, zbytek by měl být použit na stavební úpravy, náklady na spuštění a vývoj literárních programů.

Jakékoli další získané peníze by byly použity na založení fondu, který by pomohl těm, kdo mají nízké příjmy, přijít do školy na kurzy, postavit hobití dům na konci zahrady nebo „Šmakovo doupě“. Jakmile bude charita založena, doufá, že bude finančně soběstačná. „Naší vizí je, aby Tolkienův dům nebyl suchým muzeem, ale domem plným kreativity,“ říkají organizátoři projektu.

Pokud se nepodaří vybrat dostatek peněz k získání domu, organizátoři vzkazují, že získané peníze budou použity na splnění jiných cílů charity, tedy propagace Tolkienových děl, včetně pořádání kurzů a akcí o autorovi, které „budou inspirovat budoucí generace spisovatelů a umělců ve fantasy a jiných žánrech“.