Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Svět

Na Slovensku přibylo během pátku rekordních 3707 případů. Další odhalily antigenní testy

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Reuters

Bratislava - Na Slovensku přibyl během pátku opět rekordní počet případů koronaviru. Laboratorní PCR testy odhalily 3707 nakažených, což je dosud nejvíce. Pozitivních přitom bylo 20 procent z přibližně 18 000 provedených testů.
  12:03aktualizováno  12:52

Slovensko má více než 100 tisíc potvrzených případů koronaviru

Dalších 2357 infikovaných odhalily méně přesné antigenní testy, které země začala hromadně používat na podzim s plošným testováním obyvatel a kterých bylo v pátek provedeno na 40 000, vyplývá z dnešních údajů slovenského ministerstva zdravotnictví.

Během uplynulého dne zemřelo na Slovensku v souvislosti s onemocněním covid-19 dalších 26 lidí. Dohromady tak pětimilionová země eviduje už 1148 úmrtí po koronavirové nákaze, kterou PCR testy prokázaly v 130 794 případech z celkového počtu 1,206.072 testovaných. Zotavilo se dohromady 95 416 lidí. Ve slovenských nemocnicích je aktuálně 2131 pacientů s covidem-19 a na jednotkách intenzivní péče je 133 lidí.

Nejvíce pozitivně testovaných hlásil v uplynulém dni Trenčínský kraj (750) následovaný Prešovským krajem (560). Naopak Bratislavský kraj má 326 nově nakažených, což je nejméně ze všech slovenských regionů.

Pandemická komise vlády tento týden navrhla slovenskému kabinetu co nejdříve znovu fakticky zakázat vycházení s výjimkami, jako například na cestu do práce, do školy, pobyt v přírodě či na nákup do nejbližší prodejny. Podobné výrazné omezení platilo před zmíněným plošným otestováním obyvatel, které se uskutečnilo na přelomu října a listopadu.

Počty nových případů koronaviru na Slovensku po předchozím poklesu stoupají v posledních zhruba třech týdnech. Úřady v reakci rozšířily karanténní omezení, na jejichž základě restaurace nesmí nově podávat jídlo nejen ve svých vnitřních prostorech, ale ani na terasách. Výdej stravy přes okénko zůstal povolen. Od příštího týdne zase budou ubytování v hotelech a návštěva lyžařských středisek podmíněné negativním testem. Ještě před Vánocemi budou muset uzavřít prodejny s výjimkou obchodů s nabídkou základních potřeb a prodlouženy budou školní vánoční prázdniny.

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...