Česko se v pátek přesune do čtvrtého stupně. Omezí se vycházení, obchody zůstanou otevřené

Česko se od pátku vrátí do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. V pondělí o tom rozhodla vláda. Kvůli zhoršující se situaci s onemocněním covid-19 už v pátek neotevřou restaurace, mezi 23.00 a 5.00 bude omezen pohyb venku. Obchody a služby budou fungovat dál. Na uzavření ekonomiky upozorňovali ministři během víkendu. Premiér deklaroval, že by zavřené firmy měly dostat kompenzace. Řekl také, že se vládě podařilo druhou vlnu zastavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 20:57 14. 12. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný, místopředseda vlády Karel Havlíček a předseda vlády Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády

Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný, místopředseda vlády Karel Havlíček a předseda vlády Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Je to nepříjemná zpráva. My se za to omlouváme,“ řekl směrem k podnikatelům na tiskové konferenci Andrej Babiš z hnutí ANO. „Prosím o pochopení a respektování.“

Vláda podle něj chce opatřením předejít tomu, aby na konci prosince nebylo znovu 10 000 nakažených denně. Premiér upřesnil, že je to opatření, jež kabinet přijal především kvůli zdravotníkům, kteří si neměli možnost odpočinout.

Prodloužené vánoční prázdniny. Žáci a studenti do lavic naposledy usednou v pátek 18. prosince

Číst článek

„My jsme druhou vlnu zastavili a zploštili,“ komentoval současnou situaci Babiš. Podle něj čísla znovu narůstají, a není to jenom kvůli nezodpovědnosti vlády.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) prohlásil, že situace v nemocnicích není momentálně kritická, nicméně si je vědom toho, že se to může změnit.

Čtvrtý stupeň

Ačkoliv bude v Česku od pátku panovat přísnější režim, budou nadále umožněny návštěvy v domovech pro seniory. „A to proto, že jsou nyní dostupné rychlé antigenní testy,“ vysvětlil Blatný.

V pátek už neotevřou restaurace, hotely, bazény nebo fitness centra, nic se nemění ani například pro nadále uzavřená kina. Naopak zůstat otevřené mohou být služby jako kosmetika a kadeřnictví.

Lidé si také budou moct opět koupit nápoje s sebou. Zakázaný bude pouze prodej alkoholických nápojů. Vrátí se částečný zákaz vycházení. Lidé nebudou moct vycházet v čase mezi 23.00 a 5.00, výjimka bude platit pro třeba pro cesty do zaměstnání a z něj.

Kabinet jednal také o možnosti prodloužení vánočních prázdnin. Místo původně plánovaného 22. prosince půjdou žáci naposledy do škol už v pátek 18. prosince.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Vakcína pro Česko

Ministr Blatný potvrdil, že Česko může očekávat první dávky vakcíny proti covidu-19 do konce roku. „Očekáváme, že Evropská agentura pro lékové přípravky (EMA) schválí vakcínu do 21. prosince,“ informoval.

Do Česka by se očkovací látka mohla dostat ke konci roku, pravděpodobně 28. prosince. „Požádali jsme o maximální možnou dávku vakcíny – až 10 tisíc,“ dodal. Jednomu člověku bude třeba aplikovat dvě dávky.

aur, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme