Blatný: První vakcíny proti covidu by mohly do Česka dorazit mezi svátky. Očkovat se začne neprodleně

Očkovacích center proti covidu-19 bude asi 200 ve zdravotnických zařízeních. Očkovat bude také zhruba 5000 lékařů v ordinacích. První vakcína by mohla dorazit už mezi svátky. Ve středu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle opozice nebo hejtmanů není očkovací strategie dostatečně podrobná a na některé důležité otázky vůbec neodpovídá.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Blatný

Jan Blatný | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

První tisíce dávek vakcíny schválené pro Evropskou unii by mohly v České republice být na konci letošního roku, v lednu pak dalších asi 250 000 dávek.

PŘEHLEDNĚ: Vše o očkování proti koronaviru. První vakcíny by mohly dorazit na konci prosince

Číst článek

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by měla podle ministra látku firmy Pfizer schválit 21. prosince. „Do dvou dní ji schválí Evropská komise a od 24. prosince bude možné léky distribuovat. Pokud se tak stane, tak se první dávky dostanou ještě mezi vánočními svátky. A očkovat se bude neprodleně,“ řekl.

První lidé by se podle Blatného mohli očkovat mezi svátky. Půjde asi o 10 000 dávek. Jako první se budou očkovat zdravotníci v nemocnicích, kde se starají o pacienty s covidem-19 ve vážném stavu.

V Praze budou první vakcíny na covid-19 aplikovány ve Fakultní nemocnici Motol a ve Všeobecné fakultní nemocnici. Očkovací látky z první dodávky půjdou i do všech krajů.

„Pokud se týká velkokapacitních očkovacích center, tak jsou v záloze polní nemocnice v Praze a Brně,“ poznamenal ministr zdravotnictví Blatný. Pražská polní nemocnice se nachází v Letňanech, brněnská na tamním výstavišti.

Skladování v hlubokém mrazu

V Česku mají být podle Blatného dva systémy distribuce. Pfizer má nasmlouváno v Česku zhruba 30 míst, kam svou vakcínu rozveze a bude jí zajišťovat tepelný komfort. Látka vyžaduje skladování při teplotě minus 70 stupních Celsia. Bez ní vydrží zhruba pět dní.

PRŮZKUM: Očkování proti koronaviru odmítá 47 procent dotázaných. Vstřícnější k vakcíně jsou muži

Číst článek

U ostatních, které zatím nejsou schváleny a není pro skladování potřeba tak nízká teplota, se předpokládá distribuce na jedno místo v Česku. „Pojišťovny nyní připravují výběr distributorů, kteří budou z tohoto místa distribuci zajišťovat. Nepůjde o jednoho distributora,“ uvedl Blatný.

V prvním čtvrtletí ministerstvo očekává, že by mohla být očkovací látka asi pro milion lidí. Jenom seniorů, kteří mají být mezi prvními očkovanými spolu se zdravotníky a mladšími vážně chronicky nemocnými, je více než 2,3 milionu.

Záležet bude podle Blatného na dodávkách od farmaceutických firem, které je vyrábějí. Celkově má Česká republika objednánu očkovací látku pro 6,9 milionu lidí. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme