Poslední šance na modernizaci. Beze změny vládnutí budeme Severní Koreou Evropy

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Industriální pravěk, nebo moderní země? Rozhodnou volby. Lobby průmyslových dinosaurů je mocná. Od Hradu přes Strakovu akademii, část oligarchů spojených s vládním hnutím ANO až k šéfovi Asociace samostatných odborů. Porazit ji a převést Česko k budoucnosti, to je úkol pro opoziční bloky vedené ODS a Piráty. Dokonce důležitější než odstavit samotného Babiše.

Pokud někdo hledá pozitivní cíl, který může sjednotit opozici, překonat ideové rozdíly a nepůjde ho shodit demagogickým, leč zabírajícím sloganem „máte jen program antiBabiš“, měla by jím být modernizace. Proč? Protože jinak prohrajeme v evolučním souboji národů, v němž se stále držíme na špičce díky impulsu, který nám udělili naši předkové ještě v dobách Rakouska-Uherska. Sami k němu mnoho nepřidáváme a pohybujeme se vpřed spíše setrvačností. Je čas na další velký skok podobný tomu z 19. století.

Česká společnost pořád stojí na pilířích vzdělanostní, průmyslové a energetické základny, jejíž obrysy se začaly rodit před dvěma sty lety. Se všemi klady i zápory. Naše hospodářství je robustní, výkonné, ale založené z velké části na výrobách, jež ve třetím tisíciletí nejsou na výši inovačního potenciálu. Školy zvládají téměř každého naučit základy na slušné úrovni, ale jsou rigidní a chybí jim inkluzivita jak směrem dolů, tak směrem vzhůru. Jako jedni z mála máme v Evropě dost energie, ale největší část vyrábíme z uhlí.

To vše řídí byrokracie, která je funkční, komplexní a všudypřítomná, ale těžkopádná jako za starého mocnářství a v porovnání se svým vzorem navíc méně akurátní a předvídatelná. Nakonec, ale ne v poslední řadě, za předky drasticky zaostáváme ve schopnosti akumulovat domácí kapitál. Komunisté ho zlikvidovali a klausovská transformace s jejím bankovním socialismem zrodila řadu úvěrových oligarchů, ale nepřála novým Škodům, Kolbenům, Daňkům či Baťům. Nějací se i tak prosadili, ale vzdor systému, ne díky němu.

sinfin.digital