Evropští lidovci suspendovali člena suspendovaného Fideszu

Matyáš Zrno

KONZERVATIVNÍ NOVINY | Evropští lidovci v interním hlasování zbavili některých práv poslance a šéfa evropské delegace Fideszu Tamáse Deutsche. V rezoluci, která prošla 133 pro, 6 proti, EPP odsuzuje Deutschova slova a útoky nejmenovaných dalších členů Fideszu na hodnoty Evropské lidové strany (EPP), žádá stranu, aby zvážila, zda se s nimi ještě ztotožňuje, a vyzývá k tomu, aby se o členství celého Fideszu rozhodlo, „až to zdravotní podmínky dovolí“.

Deutsch nyní nesmí do odvolání nebo finálního rozhodnutí o členství svém či Fideszu (nezřejmé) vystupovat jménem EPP na plenárních zasedáních či zastávat funkci zpravodaje nebo jiná formální stanoviska jménem skupiny. Zůstává však místopředsedou rozpočtového výboru CONT a členem parlamentní delegace pro vztahy s Izraelem. Skupina nemá právo mu tyto funkce odejmout.

Kdo nedělá nic špatného, nemusí se bát…

Na konci listopadu byl Deutsch v rozhovoru s maďarskými médii otázán, co soudí o argumentaci frakčního kolegy Manfreda Webera, podle něhož kdo nedělá nic nekalého, nemusí se „mechanismu dohledu nad právním státem“ bát. Deutsch odpověděl, že mu to připomíná myšlení gestapa nebo maďarské státní policie ÁVO v 50. letech. Za svůj výrok se Deutsch omluvil, podle svých slov nejdřív Weberovi osobně, pak i veřejně. Dopis požadující jeho vyloučení podepsalo asi 40 z 187 europoslanců EPP. Lidovci pak avizovali hlasování o vyloučení Deutsche, které mělo proběhnout 9. prosince.

Bylo odloženo s ohledem na summit o rozpočtu, který začínal následující den. Na druhou stranu právě maďarské veto patrně vyprovokovalo tak ostrou reakci na Deutschova slova.

Že se ani teď o členství Deutsche nebude rozhodovat, oznámil ráno ve středu poněkud netradičně šéf maďarského úřadu premiéra Gergely Gulyás. Podle levicového deníku Népszava o odložení hlasování stáli především Němci, kteří se dohodli s Orbánem. Daniel Caspary z CDU argumentoval také vánočním časem.

Podle Deutsche proběhlo středeční zasedání v klidné atmosféře a jeho vyloučení nebylo ani navrženo. Polská členka Občanské platformy Róża Thun na Twitteru přiznala, že byla jedním ze 6 hlasů proti dnešní rezoluci. Ta podle ní znamená, že „Orbán opět otevírá šampaňské“. Naopak europoslanec Othmar Karas, který dopis požadující vyloučení Deutsche zaštítil, vyjádřil s přijatým textem spokojenost.

ODS zadlužuje stát víc než socialisti. Vznikající opoziční koalice nejsou dlouhodobé řešení pro demokracii v Česku, říká Mikuláš Minář

sinfin.digital