Fiala, nebo Bartoš? To je oč tu běží

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Konzervativně a liberálně orientované bloky stran se konsolidují a je čím dál méně pravděpodobné, že by uvnitř nich došlo k nějaké roztržce. O to větší bitva bude o to, který z nich bude mít premiéra. Zatím jsou na tom lépe Piráti a STAN, ale do voleb je daleko a síly se mohou vyrovnat. Bez šance ostatně není ani ANO, které může využít nechuť ODS ke korzárům. Otázka zní, co by na to řekli voliči.

Rozjíždí se tu závod dvou poměrně silných opozičních uskupení, z nichž každé si dělá zálusk na vedení vlády. Na tom může vydělat „třetí vzadu“. Kdo by to byl ještě počátkem roku řekl, ale je to tak: ANO se dostává z jasného lídra právě do této pozice. Z této bilance zatím vynechme Lidé PRO, protože to je velká neznámá. Co nás zajímá, je otázka: Fiala, nebo Bartoš? Protože nelze realisticky počítat s tím, že by Babiš zatížený střetem zájmů měl zájem sedět v příští vládě a riskovat tak, že Agrofert nedostane ani euro, ani korunu z dotací a veřejných zakázek.

Je tedy jasné, že boj se rozjíždí mezi předsedy Pirátů a ODS. Co se týká stávajícího premiéra, ten i kdyby třeba překvapivě chtěl, nikdo by ho do vlády nevzal. A nevypadá to, že by se po volbách opakovala situace, kdy si mohl diktovat. Kdyby ANO zvítězilo – což ale dnes vůbec není jisté – mohl by situaci komplikovat prezident Zeman, ale při novém rozložení sil ve sněmovně by tento problém nebyl pro ostatní strany neřešitelný. Jak jsem již psal, v nejhorším lze konstatovat, že hlava státu není dle č. 66 Ústavy ČR schopná vykonávat funkci. Což není.

Padne Hřib? Pirátský primátor dělá vlny v koalici ODS, TOP 09 a lidovců

sinfin.digital