Národní opoziční fronta? Když kvůli ní vystřízliví i Minář, je fakt zle

Petr Holec

GLOSA PETRA HOLCE | „Pro nás je nepochopitelný, že s tím, co tady je, si někdo myslí, že vznikne stabilní vláda,“ řekl v podcastu Insider na INFO.CZ zakladatel a lídr nového hnutí Lidé PRO Mikuláš Minář. Od bývalého nejvyššího chvilkaře a snílka z Letné jsou to určitě ta nejstřízlivější slova, jaká jsme slyšeli. A mimochodem: když i on hodnotí „národní antibabišovskou frontu“ takhle, pak je fakt zle.

Minář se trefil. V Insideru se rozpovídal zrovna v době, kdy se trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců lekla sama sebe. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka totiž před pár dny v rozhovoru pro Právo snad až moc upřímně naznačil, že jde hlavně o volební koalici a i po volbách budeme mít nadále tři strany. A nebyl sám. Jeho slova se snažil v televizi CNN Prima NEWS korigovat místopředseda ODS Martin Kupka, víceméně ale zopakoval to samé.

„Přiznávám, že jde o strategickou racionální úvahu, jak získat co nejvíce procent hlasů. Doufám však, že po volbách půjde o spolupráci v odpovědné vládě, která dá opět dohromady ekonomiku a napraví spoustu problémů, které současná vláda nebyla schopna řešit,“ řekl Kupka. Takže pro jistotu ještě jednou Minář z Insideru: „Jsem rád, že koalice vznikají, ale nemyslím si, že to zakládá dlouhodobé stabilní řešení pro demokracii v této zemi.“

INSIDER — Minář & Ondráčka o projektu Lidé PRO

sinfin.digital