Sežene Babiš většinu pro rozpočet? Ve hře jsou tři scénáře, a pak jeden divoký

Středeční fiasko vlády při schvalování státního rozpočtu na rok 2021 a odložení hlasování na pátek znamená jediné: premiér Andrej Babiš získal celý čtvrtek na to, aby se ještě jednou pokusil najít pro rozpočet většinu. V danou chvíli ji ale stále nemá, nikdo nechce ustoupit ze svých pozic, a protože je Babišova vláda menšinová, ocitá se v pasti. Přesto nelze vyloučit její upachtěné vítězství.

Základní scénáře jsou přitom tři (a pak jeden dost divoký), vše ostatní jsou jejich variace:

1. Rozpočet na příští rok projde na půdorysu jedné ze dvou většin, které má Andrej Babiš v současné sněmovně k dispozici. První a oficiální tvoří obě koaliční formace, tedy hnutí ANO a sociální demokraté, a spolu s nimi komunisté, kteří menšinový kabinet tolerují. Záložní většinu pak tvoří hnutí ANO, komunisté a Okamurova SPD. KSČM nicméně nadále požaduje snížení výdajů na obranu o deset miliard, což odmítá premiér i ministryně financí Alena Schillerová.

2. Andrej Babiš většinu pro rozpočet nesloží, avšak podaří se mu jeho projednání vrátit do druhého čtení. Takovým manévrem by získal další čas, navíc by si vytvořil prostor pro kompromis, který by uspokojil v danou chvíli protichůdné zájmy, aniž by kdokoli z aktérů byl vystaven kritice v tom smyslu, že se až příliš snadno vzdal svých původních požadavků.

3. Andrej Babiš většinu nesloží a rozpočet neprojde. Znamenalo by to rozpočtové provizorium a hlavně jednoznačnou a drtivou porážku premiéra. „Rozpočtové provizorium by znamenalo totální krizi,“ nechal se včera slyšet Andrej Babiš. Fígl spočívá v tom, že odpovědnost za tuto, jak sám říká, totální krizi, by šla za ním. Potvrdilo by se, že situaci opět podcenil a většinu ve sněmovně si prostě nebyl schopen najít.

Fiala, nebo Bartoš? To je oč tu běží

sinfin.digital