Je potřeba vážit si lidské práce. V podnikání se stále učím, dnes už i od svých dcer, říká Vítková

Martina Vítková začala podnikat s manželem ihned po maturitě. Rodinná firma se jim za bezmála třicet let rozrostla v holding více než třiceti společností s miliardovým obratem. „Dříve jsme byli rádi, že jsme viděli na dva týdny nebo měsíc dopředu, nyní je to jiné. Řídíme velkou korporaci, takže je potřeba plánovat na rok, tři, pět let,“ popisuje Vítková, která do studia dorazila s dcerou Valerií, která momentálně studuje v Singapuru.

Vítkovi stojí v čele rodinného holdingu NWT, pod který spadá více než třicet firem, zabývajících se od energetiky po pěstování zeleniny. Široké spektrum oblastí, v nichž podnikají, vede podle Vítkové k tomu, že se neustále učí. „Hodně se učím za pochodu, když něco musím udělat, tak si to prostě nastuduji. A teď už se tedy učím i od svých dcer, které díky studiu v zahraničí vnímají věci v celosvětovém kontextu,“ říká Vítková.

Podnikatelka v rozhovoru s Kateřinou Haring přiznává, že k jednotlivým firmám nemá zvláštní citovou vazbu, což je podle ní důležité v momentě, kdy se uvažuje o jejich prodeji. „Rozhodujeme se byznysově, ne emotivně,“ vysvětluje Vítková.

Jak v podnikání Vítkových funguje rodinná ústava? Plánuje do rodinné firmy po studiu vstoupit i nejstarší dcera Valerie? A jak ji ovlivnilo vyrůstání v podnikatelské rodině a možnost studovat v zahraničí? Poslechněte si celý podcast.

S designem lyží a snowboardů nám pomáhají děti. Chceme, aby si ke sportu našly vztah, říká Bódiová

sinfin.digital