Začátek astronomické zimy, která startuje v pondělí, tj. 21. prosince v 11:02 hod, přinese výrazný nárůst teplot vzduchu, čeká nás tzv. Vánoční obleva, kdy nejvyšší odpolední teploty budou stoupat až k 10 °C. V horských oblastech není ani jedna přírodní vločka, naposledy bylo Česko beze sněhu v tomto období v roce 2014.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Zimní počasí se do střední Evropy vrátí během vánočních svátků, to se bude ochlazovat a postupně sněžit nejen na horách, ale přechodně i od středních poloh. Nicméně Vánoce 2020 budou opět na blátě.

 

V pátek 1 až 5°C

I v pátek bude pokračovat příliv teplého jihozápadního proudění ve vyšších vrstvách atmosféry kolem tlakové výše nad východní Evropou. Máme před sebou další zatažený den nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle se budeme setkávat s mrholením, které může být i mrznoucí.

Během dne bude ojediněle i polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem 3 °C. Vát bude slabý jižní vítr o rychlosti do 15 km/h.

 

Čtvrtý adventní víkend nás bude dusit inverze

A stejný scénář budou psát i víkendové dny. V sobotu bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle musíme počítat s mrholením, které může být i mrznoucí. Během dne bude na horách a ojediněle i v nižších polohách polojasno. Ranní teploty klesnou na 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí mezi 0 až 4 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle mrholení, i mrznoucí. Během dne výjimečně i polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat kolem bodu mrazu – mezi 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Předvánoční obleva slibuje až 11 °C

Hned začátek nového týdne přinese změnu – přes Česko začnou postupovat jednotlivé frontální systémy od západu – nízkou oblačnost vystřídá frontální - vysoká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší odpolední teploty půjdou strmě nahoru – v pondělí ještě v maximech naměříme 2 až 6 °C, v úterý a ve středu to budou maxima mezi 6 až 11 °C a mrznout nebude ani v nočních minimech. Ochlazování očekáváme během vánočních svátků.

Na Štědrý den bude oblačno, občas déšť nebo přeháňky, na horách postupně i sněžení. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C, na západě bude chladněji - kolem 2 °C. Další ochlazování a snižování hranice přinesou první a druhý svátek vánoční.

Na horách beze sněhu dlouho nezůstanou

Kvůli inverznímu charakteru počasí hlásí horské oblasti nejvyšší teploty z celého Česka a na horách chybí sníh. To v letech 2016 a 2018 v tomto období leželo na vrcholcích hor až kolem 50 cm přírodního sněhu. Sněhová situace se ale začne výrazně zlepšovat během svátků – v horských oblastech by měl panovat celodenní mráz a bude občas sněžit.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční Brno v novém kabátě. Markéta Malá

Fotogalerie
57 fotografií