Splatnost až za tisíc let? Věčné dluhopisy lákají investory na celém světě

Leoš Rousek

Z NEWSLETTERU LEOŠE ROUSKA | Rok 2020 je výjimečný nejen koronavirovou pandemií, ale také z hlediska čísla samotného. Podobně symetrický letopočet 1010 jsme propásli a o účasti na silvestrovském vítaní roku 3030 si můžeme nechat jen zdát. Nicméně některé cenné papíry by se k němu v délce své splatnosti mohly přiblížit o něco víc. Následující řádky jsou věnovány dluhopisům takřka nebo zcela na věčnost, tedy s dobou splatnosti přesahující průměrný věk dožití člověka.

Dlouhověké dluhopisy vydávané firmami i vládami některých zemí nejsou obskurní formou investování, která se Česku obloukem vyhýbá. Na tuzemském trhu je průkopníkem dluhopisů bez pevně stanoveného termínu splatnosti developerská společnost CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka. Skupina CPI od roku 2019 vydala už dva takové dluhopisy. První v objemu 550 milionů eur prodala investorům v dubnu 2019 a druhý letos v lednu v objemu 150 milionů singapurských dolarů. Obě emise mají do roku 2025 let stanovený pevný úrok (eurové dluhopisy 4,875 % a singapurská emise 5,8 %), poté se zhodnocení bude odvíjet od platné tržní úrokové míry.

Pro investory představují dluhopisy bez pevného termínu splatnosti příležitost získat atraktivní výnos, který je však vykoupen vyšší mírou rizika. Pokud dlužník zkrachuje, mají banky a držitelé bondů s pevně stanovenou dobou splatnosti přednost před ostatními věřiteli. Držitelé dlouhověkých obligací jsou tak v podobném postavení jako akcionáři společnosti jen s tím rozdílem, že nejsou jejími spolumajiteli. Pro dlužníky jsou obligace s takzvanou perpetuitou (tedy věčností) další metodou pro získání kapitálu na jejich rozvoj, aniž by se museli dělit o majetek. Jak věřitele, tak jejich dlužníky k těmto investicím nyní doslova vybízí převládající nulové až záporné úrokové sazby stanovené centrálními bankami a nízká míra inflace. V takové době je hledání zhodnocení kapitálu náročnou disciplínou a současně příležitostí pro ty, kteří ví, jak požadovaného výnosu dosáhnout.

Vítkova CPI se financování svých projektů prostřednictvím dluhopisů věnuje dlouhodobě. Nicméně investory na globálním kapitálovém trhu pravidelně oslovuje teprve od roku 2017, kdy se společnost díky investiční známce od ratingové agentury Moody's dostala do skupiny nejspolehlivějších dlužníků. Vysoký rating si společnost drží i letos, byť k němu agentura S&P v květnu přidala dovětek „výhled negativní“ (a jeho snížení tedy nelze vyloučit) kvůli možným ekonomickým dopadům koronavirové pandemie na část realitního portfolia CPI.

Malá legislativní statistika 2020: Chybí nám skutečný krizový zákon i rozpočet

sinfin.digital