Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Hamáček: Je jen otázkou, kdy dojde k dalšímu zpřísnění režimu. Česko má namířeno do pátého stupně PES

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). foto: ČTK

Praha - Česko směřuje podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ke zpřísnění protikoronavirových opatření. Je podle něho jen otázka, od kdy se země do pátého stupně pohotovosti systému PES přesune. Vláda by o tom měla jednat už v pondělí, řekl v sobotu Hamáček serveru SeznamZprávy. Skóre PES odpovídá pátému, nejpřísnějšímu stupni rizika druhým dnem.
  16:27aktualizováno  16:55

Co by pro Česko znamenal konec nouzového stavu? Politici se nemohou shodnout, zda je potřeba

„V pondělí dopoledne se sejdou pracovní skupiny, bude o tom i debata na krizovém štábu. Na ta čísla musíme reagovat,“ řekl serveru Hamáček. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že expertní skupina ministerstva bude muset řešit, zda vládě přesun navrhne. Skóre musí podle pravidel zůstat horší po tři dny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu na dotaz ČTK napsal, že nemá informace o tom, zda Blatný návrh zpřísnění restrikcí k omezení šíření nákazy v pondělí předloží. Aktuální vyjádření ministerstva zdravotnictví ČTK shání.

Ze třetího do čtvrtého stupně přísnosti opatření se Česko přesunulo z rozhodnutí vlády v pátek. V pátek byl nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 i podíl pozitivních testů podle údajů zveřejněných v sobotu ráno nejvyšší přibližně od poloviny listopadu. Přibylo 8800 nakažených, nejvíce za den od 11. listopadu.

Jen za pátek se nakazilo 8800 lidí, jde o největší číslo za poslední měsíc. Každý čtvrtý měl pozitivní test

Dalším faktorem pro rozhodování bude podle pátečního vyjádření Blatného nápor nových nakažených koronavirem na nemocnice. Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, v pátek mírně poklesl. Proti čtvrtku se snížil asi o osm desítek a dostal se těsně pod 4700 hospitalizovaných.

Autor:

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...