Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jsme ve 4. stupni, ale PES vyšplhal na pátý. Zavře Blatný Česko ještě před Vánoci?

Autor: Tomáš Belica - 
21. prosince 2020
05:00

Zavře se Česko ještě před Vánoci? Nebo až po svátcích? Protiepidemický systém PES byl včera už třetí den po sobě na 5. stupni a také vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD) už mluví o nutnosti opatření zpřísnit. Premiér Andrej Babiš (66, ANO) ale nevidí důvod, proč to řešit… alespoň hned na začátku týdne.

Ačkoliv covid na programu dnešní vlády není, o víkendu vicepremiér a ministr vnitra Hamáček řekl, že ho kabinet řešit bude muset. Je prý jen otázkou, od kdy se země přesune ze současného 4. stupně opatření systému PES do nejpřísnějšího 5. stupně.

Za to jej včera zkritizoval premiér. Hamáček prý nemá fušovat ministru zdravotnictví Janu Blatnému (50, za ANO) do práce. „Na starosti to má pan ministr Blatný a ten o ničem neví, takže nevidím důvod, proč bychom to řešili. Každé opatření stojí peníze,“ řekl včera Babiš při inspekci pražských nemocnic. Tam prý viděl, že počet hospitalizovaných je stabilizován…a nakonec řekl, že možným zpřísněním se vláda bude zabývat ve středu.

Omezení do května?

Už minulý týden ale sám Blatný o zpřísnění opatření mluvil. „Pokud by rizikové skóre zůstávalo na hodnotě odpovídající pátému stupni, budeme muset v rámci expertní skupiny řešit, zda nenavrhnout přesun právě do tohoto stupně,“ uvedl v pátek ministr. Proti vládě hraje i to, že pozítří, den před Vánoci, skončí nouzový stav. Kabinet proto usiluje o sněmovní souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dní, tedy do 22. ledna.

S tím souhlasí také prezident Miloš Zeman (76). Podle něj by Česko mohlo v nouzovém stavu žít klidně až do května. „Nejsem odborník, odborníky pouze poslouchám, ale v podstatě se mluví o tom, že by to mělo být do března nebo do května,“ řekl Zeman CNN Prima News.

Co by starý PES změnil

I když se vláda rozhodne opatření zpřísnit, nařízení by se nemuselo řídit původní tabulkou PES. Rezort zdravotnictví totiž může udělit výjimku. Tu už ostatně dal na půlnoční mši, přestože v současném 4. stupni platí zákaz nočního vycházení po 23. hodině. Také se má nově posoudit rizikovost jednotlivých aktivit, aby nebylo nutné hned vše zakazovat. 

Video  Prezident se nechá očkovat proti covid-19  - TV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 21. prosince 2020 13:17 )

Místo propadliště dějin by byla lepší šibenice.

krapotkin ( 21. prosince 2020 13:15 )

Stačí do voleb. Tam jim to spočítáme.

krapotkin ( 21. prosince 2020 13:12 )

Není, protože tak vysoké datum v kalendáři není.

lucie13 ( 21. prosince 2020 10:54 )

No a tyhle staroušky, kde se možná příbuzní již těší na dědictví, ne všichni jsou napojeni na přístroje a potřebují takovou péči, aby se museli “uklidit” do domova důchodců, necháme očkovat povinně? Rozhodne soud, protože to bude pro jejich blaho a blaho většiny?
Zaměstnanci v domovech důchodců by měli být pravidelně kontrolování a měli by nosit masky a rukavice v kontaktu s klienty a jejich jídlem, od starých lidí, kteří mají i problémy s dýcháním, to nemůžeme vyžadovat. A povinné očkování nějakou rychlokvaškou nepovažuji za správné ani u těch starců - nevíme, zda jim tím nepomůžeme rychleji odejít na onen svět, ale ani u zaměstnanců, protože dlouhodobé vedlejší účinky nejsou známé. Některé zahraniční nemocnice uvažují o kontrole očkovacích průkazů nových zaměstnanců, ale v oborech, kde je nedostatek zaměstnanců i teď, to může vést ještě k většímu odlivu. Nevyžaduji ani po učitelích povinné očkování, protože ani děti dobrovolně nenechám očkovat. Kdo se chce dobrovolně očkovat, tak ať to udělá že své vůle. Já si nechám udělat krevní test, protože pokud budu mít protilátky v krvi, tak mne k dobrovolnému očkování nikdo nutit nemůže.

lucie13 ( 21. prosince 2020 10:27 )

doma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa