Epidemie v Česku roste, řekl šéf zdravotnických statistiků Dušek. Reprodukční číslo je 1,25

Epidemie v Česku dále roste. Reprodukční číslo je nyní 1,25. To udává, na kolik dalších lidí infikovaný člověk nákazu přenese. Informoval o tom ve středu odpoledne ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Hrozí podle něj, že na konci roku bude v nemocnicích 7000 lidí s covidem-19, z toho 1100 na intenzivní péči. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) také ujistil, že Česko je na očkování proti covidu-19 připraveno.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 14:48 23. 12. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Blatný

Jan Blatný | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Epidemie dále roste. Reprodukční číslo je nyní 1,25,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Česko se přesune do pátého stupně PES. Tvrdý ‚lockdown‘ začne platit v neděli, rozhodla vláda

Číst článek

Naposledy přibylo za úterý v Česku 10 821 případů koronaviru, o přibližně 2900 víc než ve stejný den předchozího týdne. Je to nejvyšší denní nárůst od 6. listopadu. Počty nově diagnostikovaných narůstají podle Duška i kvůli sílícímu antigennímu testování. „Antigenní testy přispívají až k 20 procentům pozitivních záchytů,“ upřesnil.

Plošné testování nahlásilo již 160 tisíc antigenních testů, diagnostikováno bylo 9424 pozitivních, z toho přes 5000 bezpříznakových.

Česko musí také podle Duška očekávat následný dopad na nemocnice. V některých krajích již počty pacientů stoupají. „V rizikovém scénáři nejde vyloučit, že na konci roku bude na lůžkách v nemocnicích až 7000 pacientů,“ doplnil.

Dušek také vyjmenoval, co je nyní v boji proti koronaviru důležité: dodržování opatření, opakované testování, vakcinace.

PES v Česku

Nárůst počtu případů covidu-19 v Česku v posledních týdnech zrychluje. Epidemický index PES, podle kterého se řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, stoupl ke středě ze 76 na 81 bodů. Důvodem nárůstu je zvýšený podíl pozitivních testů na nový typ koronaviru za poslední týden. Na hodnotě 76 bodů byl index předchozích pět dní.

Výpočet skóre protiepidemického systému bude ale podle Blatného od ledna upraven tak, aby zohledňoval zátěž nemocnic a testování veřejnosti.

V lednu nastoupí do škol pouze žáci 1. a 2. tříd základních škol. Ostatní se budou učit distančně

Číst článek

V Česku zatím oficiálně platí čtvrtý stupeň PES. Od neděle 27. prosince ale bude platit nejvyšší pátý stupeň protiepidemického systému PES. Na návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného to ve středu schválila vláda.

Opatření podle pátého stupně PES mají zatím platit do 10. ledna. Kabinet předtím v lednu vyhodnotí, zda bude jejich pokračování dál nutné. Blatný to zopakoval i na dopolední tiskové konferenci.

Vláda také ve středu na mimořádném jednání prodloužila nouzový stav o 30 dnů do 22. ledna.

Očkování v Česku

„Česká republika je připravena na očkování,“ řekl ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný. Má podle něj zajištěno 12 milionů dávek pro sedm milionů osob s možností nakoupení dalších.

„Dne 26. prosince dorazí prvních 9750 vakcín,“ uvedl Blatný. Tentýž den budou distribuovány do nemocnice v Motole, Ústřední vojenské nemocnice, do Nemocnice Na Bulovce a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. A také do fakultní nemocnice v Brně a do brněnské nemocnice u sv. Anny.

Dne 29. prosince má pak podle něj dorazit dalších 19 500 dávek, které budou distribuovány do všech krajů. Do Moravskoslezského kraje, kde je koronavirová situace složitější, pak půjde podle Blatného více vakcín než jinam. 

Od 7. ledna pak přibudou pravidelné dávky do všech 31 očkovacích center - fakultních a krajských nemocnic či vojenských nemocnic. Jako první se budou očkovat hlavně senioři, zdravotníci, policisté a hasiči.

pj, ako, tzr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme