Hlavní obsah

Po vakcíně od Moderny mohou lidem otékat výplně po plastických operacích

– Londýn/Washington
Novinky, Alex Švamberk

Vakcína proti covidu-19 od bostonské společnosti Moderna může vyvolávat otoky u lidí, kteří si nechali provést plastické operace, například vyplnění rtů. V místech, kde mají výplně, dochází k otokům. Obě dosud schválené vakcíny, tedy i ta od Pfizeru a BioNTtechu, mohou rovněž ve vzácných případech vyvolávat obrnu lícního nervu.

Foto: Profimedia.cz

Vzácně se po očkování může objevit obrna lícního nervu.

Článek

Podle kalifornské dermatoložky Shirley Chiové jsou otoky v místech kosmetických výplní reakcí imunitního systému organismu. „Imunitní systém, který vyvolává záněty, je po očkování vybuzen, což je ale přesně to, jak by měl fungovat. Je tedy pochopitelné, že se objeví imunitní reakce v těch oblastech, kde je nějaká látka, jež není tělu přirozená,“ uvedla Chiová.

Klinické testy prokázaly, že se otoky objevily u dvou osob, které prodělaly podobnou kosmetickou operaci šest měsíců před očkováním, a u jedné, jež si dva dny po očkování nechala vyplnit rty.

Chiová pro stanici ABC7 dodala, že se otoky podařilo rychle zvládnout podáním antihistaminik a kortikosteroidů.

Obrna lícního nervu

Jedním z vzácných efektů u obou dosud schválených vakcín je obrna lícního nervu, uvedl časopis Forbes. V třetí fázi klinických zkoušek se objevila u čtyř lidí z 30 000, kteří se zapojili do poslední fáze testů očkování od Moderny. Ve třech případech šlo o lidi, kteří dostali vakcínu, ve čtvrtém u člověka, který dostal placebo.

Obrna lícního nervu se také objevila u čtyř lidí z 43 000, kteří se zapojili do třetí fáze klinických zkoušek vakcíny od Pfizeru/BioNTechu.

Obrna je vyvolána opuchnutím obličejového nervu, sedmého z dvanácti kraniálních. Projevuje se obvykle dočasným náhlým ochabnutím jedné strany tváře. Projev je podobný jako u mrtvice.

Reklama

Výběr článků

Načítám