Meteorologové upozornili, že kvůli zrádnému náledí hrozí při uklouznutí nebezpečí úrazů. Na neošetřených komunikacích mohou vznikat problémy v dopravě a je vyšší riziko nehod. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvádí výstraha.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Ve středu zažilo Česko mimořádně teplý den, zhruba tři desítky stanic měřících déle než 30 let přepsaly teplotní rekordy pro 23. prosinec. Nejvyšší teplotu měli v Dyjákovicích 14,4 stupně Celsia a v Kuchařovicích 13,7 stupně Celsia, uvedl dnes ČHMÚ na facebooku. Během dnešního Štědrého dne už tak vysoké teploty nebudou, odpoledne se bude dál ochlazovat. Déšť bude nejprve na horách a během pátku postupně i v nížinách přecházet do sněžení. Později bude sněžení ustávat a mraků ubývat, dodali meteorologové. Týdenní předpověď na webu ČHMÚ předpokládá, že maximální teploty v následujících dnech nepřekročí pět stupňů Celsia, někdy se dostanou i pod nulu, v noci bude mrznout.

Polovina ledna bude vlhká

Na konci letošního roku a začátku toho příští by se teploty měly dostat na hodnoty obvyklé pro toto roční období. V druhé lednové dekádě se ale znovu mírně oteplí, aby na konci měsíce teploty opět klesly. Dlouhodobá průměrná teplota v ČR od 28. prosince do 24. ledna je minus 1,6 stupně Celsia.

„Po vlhkém týdnu, který právě končí, bude na přelomu tohoto roku následovat o něco sušší týden. V první polovině ledna 2021 budou srážky pozvolna přibývat,“ uvedli meteorologové. Nejvíce srážek má spadnout v polovině ledna. „Vzhledem k vyšším očekávaným teplotám budou srážky i na horách pravděpodobně dešťové,“ dodal ČHMÚ.

Fotogalerie
30 fotografií