V neděli a v pondělí očekáváme větrno – s výjimkou nižších nadmořských výšek v západní části území, bude foukat čerstvý, od vyšších poloh silný vítr o rychlosti 55 až 90 km/h, na vrcholcích hor kolem 120 km/h. Vítr bude během pondělního odpoledne slábnout od západu. Vítr bude výrazně snižovat naši pocitovou teplotu – hovoříme o tzv. wind chillu – při teplotě na 0 °C a síle větru o rychlosti 60 km/h, bude naše pocitová teplota klesat k -9 °C.

Silný vítr již v neděli dopoledne komplikoval situaci v Pardubickém kraj. Lámal stromy a větve. Hasiči v kraji mezi 13:00 až 16:00 kvůli větru vyjížděli k deseti událostem. Popadané stromy odstraňovali především ze silnic na Svitavsku a Chrudimsku. Hasiči to uvedli na twitteru.

Podle Jitky Kučerové z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu se dnes odpoledne průměrná rychlost větru na Vysočině pohybovala mezi 20 a 40 kilometry v hodině, nárazy ale měly až 80 kilometrů v hodině a ve vyšších polohách byl vítr ještě o deset kilometrů v hodině rychlejší. Před 15:00 zaznamenala meteorologická stanice Svratouch, která leží jen několik kilometrů za severní hranicí Vysočiny, náraz větru s rychlostí 98 kilometrů v hodině.

„V souvislosti se silným větrem evidujeme vpodvečer na Zlatohorsku 20 výjezdů. Řešili jsme stromy na drátech elektrického vedení, dopravní nehodu, při níž na osobní vůz spadl strom, i dva autobusy s cestujícími zatarasené mezi stromy,“ napsali na sociální sítě olomoučtí hasiči.

Změna tlaku vzduchu může způsobit zdravotní potíže

Zatímco během soboty počasí u nás ovlivňoval výběžek vyššího tlaku vzduchu a tlak vzduchu se na území Česka pohyboval mezi 1023 až 1026 hPa, tak během neděle počasí u nás začne ovlivňovat hluboká tlaková níže nad severozápadní Evropou a tlak vzduchu bude silně klesat.

Sledujte počasí na radaru Blesku

O půlnoci z neděle na pondělí tak očekáváme pokles tlaku vzduchu na 990 hPa, tedy o více než 30 hPa. Silný pokles tlaku vzduchu pocítí meteosenzitivní skupina obyvatel – nejhůře tyto změny snáší jedinci s nízkým krevním tlakem – může se dostavit malátnost, bolení hlavy, horší spánek, nechuť k jídlu.

Na horách konečně napadl sníh

Výrazné ochlazení a sněžení hlásí také horské oblasti – na vrcholcích Šumavy napadlo až 30 cm sněhu, v Krkonoších až 20 cm sněhu. Další sněžení očekáváme v horských oblastech v noci z neděle na pondělí a v celém příštím týdnu. Sněhové podmínky se budou zlepšovat a teplota v 1000 m na horách se bude trvale pohybovat pod bodem mrazu.

Silný vítr dnes opět zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Mimo provoz byl horní úsek kvůli větru i v sobotu. Lyžaře ani běžkaře lanovka nepřepravuje. Zákaz provozu lyžařských areálů kvůli epidemii covidu, který začal platit dnes, se na ni nevztahuje.

Zima v Česku.
Autor: Blesk:SASA FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Silvestrovská noc přinese až -9 °C

Zpočátku příštího týdne – v pondělí a v úterý - budou nejvyšší odpolední teploty stoupat na 2 až 6 °C, mrznout bude jen v noci a sněhové přeháňky nebo občasné sněžení očekáváme až od vyšších poloh, ve středu už to budou denní teploty mezi 0 až 4 °C, po ránu naměříme -2 až -6 °C.

Ochlazení ale očekáváme na Silvestra a Nový rok. Silvestrovská noc bude nejchladnější od roku 2017. Ve čtvrtek, na Silvestra, bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od středních poloh sněžení. Ranní teploty budou klesat k -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 až 3 °C. Na Nový rok bude oblačnosti méně – očekáváme oblačno až polojasno, jen ojediněle sněžení. Ranní teploty budou klesat na -3 až -7 °C, na sněhové pokrývce k -9 °C. Nejvyšší denní teploty budou na většině území zůstávat pod bodem mrazu – mezi -3 až 1 °C.

Fotogalerie
73 fotografií