Skóre PES v neděli kleslo na čtvrtý stupeň. ‚Vánoční čísla nejsou reprezentativní,‘ upozorňuje Dušek

Podle dat ministerstva zdravotnictví klesl v neděli index rizika protiepidemického systému (PES) z pátého stupně na čtvrtý. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ale upozorňuje, že za poklesem indexu stojí nižší počet testů a data tak nejsou reprezentativní. Odpovídající čísla očekává až během příštího týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antigenní testování

O Vánocích bylo provedeno výrazně méně testů než během pracovních dní (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V sobotu přibylo v Česku 3024 případů covidu-19, což je o několik stovek více než v pátek. Stoupl i podíl pozitivních případů na 36,3 procenta. V neděli se přitom zpřísnila opatření na pátý stupeň. Za poklesem indexu stojí snížení tzv. reprodukčního čísla z 1,05 na 0,94.

Česko zahájilo očkování proti covidu. Objednáno je na 16 milionů dávek, první dostal Babiš

Číst článek

O Vánocích se však testovalo méně, než je běžné. Zatímco ve středu bylo provedeno přes 39 000 testů, na Štědrý den už jen přes 10 000 a v dalších dvou dnech kolem 8000.

Čísla proto podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nejsou reprezentativní a s hodnocením vývoje epidemie je potřeba počkat až na následující týden.

„Vzhledem k tomu, že během Vánoc došlo k poklesu počtu testů, tak logicky v tom hodnocení dynamiky šíření nákazy klesne i reprodukční číslo, které počítá relativní změnu za dvě časová období. Jsem si jistý, že po víkendu dojde k nárůstu počtu testů a zřejmě i záchytů,“ přiblížil Dušek pro Radiožurnál.

Rizikové skóre

Index PES byl devět dní v řadě na úrovni pátého stupně pohotovosti, hodnota indexu se pak v neděli snížila ze sobotních 76 bodů na 71 bodů ze sta. Pokud se index rizika drží v horším stupni aspoň tři dny, má to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem ke zvážení zpřísnění opatření proti covidu-19.

Zatím ale v Česku stále platila jen opatření pro čtvrtý stupeň. Až v neděli se podle středečního rozhodnutí vlády opatření zpřísnila na nejvyšší stupeň. Například se musí znovu uzavřít většina obchodů a všechny provozovny služeb.

V naprosté většině krajů se v neděli index PES dostal na úroveň čtvrtého stupně, zatímco v sobotu byla většina krajů na pátém stupni. Nejnižší je index nadále v Praze, a to na 61 bodech, což je už spodní hranice čtvrtého stupně. Nejvyšší je s 80 body v Královéhradeckém kraji.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno celkem téměř 671.000 případů covidu-19. Nejvýrazněji se v posledních dnech nemoc šířila na Kroměřížsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo 657 nakažených na 100 000 obyvatel. Aktuálně nemocí trpí asi 94.000 lidí. V nemocnicích skončilo jen 4,5 procenta z nich. Počet hospitalizovaných v sobotu mírně stoupl na 4226, z nichž 637 lidí je ve vážném stavu.

Zemřelo od začátku epidemie přes 11 000 lidí s covidem-19. V posledních dnech se počty úmrtí za den pohybovaly kolem 90. Za pátek eviduje ministerstvo zatím 80 úmrtí a za sobotu 53, ale počty mrtvých ve statistice ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje.

Anna Horáčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme