Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vládního zmocněnce pro očkování proti covidu-19 Česko mít nebude, řekl Babiš

Chirurg Pavel Pafko se nechal 27. prosince 2020 jako první v motolské nemocnici v Praze očkovat proti nemoci covid-19. foto: ČTK

Praha - Česko nebude mít vládního zmocněnce pro očkování proti covidu-19, řekl po nedělním zahájení očkování v Praze novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Týden staré oznámení, že zmocněncem bude sám, bylo podle premiéra nadsázkou.
  9:42

Babiš však bude celou vakcinační akci řídit spolu s ministerstvem zdravotnictví a dohlížet na ni. Hlásí se k odpovědnosti za to, jak očkování bude postupovat.

V Česku začalo očkování proti covidu. První dávky dostali premiér Babiš a válečná veteránka Emilie Řepíková

Babiš začátkem minulého týdne uváděl, že navrhne kabinetu zřízení funkce vládního zmocněnce pro očkování proti covidu-19. Nabídl ji bývalému ministrovi zdravotnictví a svému poradci Romanu Prymulovi, který ale post odmítl. Babiš poté před týdnem řekl, že zvláštního zmocněnce nechce a stane se jím sám.

„Že jsem se jmenoval vládním zmocněncem, je samozřejmě nadsázka. Původně jsem si myslel, že někoho budeme hledat,“ řekl v neděli novinářům. Podle Babiše to však není třeba. „Celou tu akci řídím já a řídí to ministerstvo zdravotnictví. Dohlížím na to, pomáhám ministerstvu, takže žádný zmocněnec není a nebude. Já jsem premiér, který je za to zodpovědný a vždy jsem se hlásil k té odpovědnosti,“ řekl.

Babiš svou roli chápe tak, že bude na proces dohlížet. Pokusí se také učinit kroky, díky kterým by Česko mohlo dostat více očkovacích dávek. 

Politici vítají Zemanovu výzvu k očkování, vadí jim útoky na média i na opozici

„V tom se budu angažovat a dělat kroky, které nechci zveřejňovat, abychom to urychlili,“ řekl. Premiér v neděli uvedl, že Česko uplatnilo opci na další čtyři miliony dávek u firmy Pfizer. Celkově má od různých výrobců zajištěno 15,9 milionu kusů vakcín pro 8,95 milionu lidí.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...