Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Maďarsko dostalo 6000 dávek ruské vakcíny proti koronaviru, ta ale není dosud schválená Evropskou unií

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Reuters

Budapešť - Maďarsko v posledních dnech obdrželo 6000 dávek ruské vakcíny proti koronaviru, oznámil to maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Ohledně použití vakcíny, dosud neschválené Evropskou unií, se ministr nevyjádřil jednoznačně.
  18:16aktualizováno  18:19

Ruské vakcíny, dopravené kamionem ze Slovenska, budou pod policejním dohledem přepraveny do střediska národního zdraví v Budapešti, kde „maďarští experti budou mít další možnost rozhodnout, jak vakcíny budou použity“, napsal podle agentury MTI Szijjártó na sociální síti.

VIDEO: Do Česka přijely první dávky vakcíny. Vůz do motolské nemocnice doprovázela vojenská policie

Ministr připomněl, že v Rusku vyzkoušelo vakcínu 40 000 lidí v rámci klinických testů, z nichž vyplynulo, že účinnost vakcíny dosahuje 91,4 procenta.

„Maďarsko sleduje každý slibný vývoj vakcín ve světě. Uděláme vše, co můžeme, abychom dovezli vakcínu s prokázanou účinností bez ohledu na to, zda ji vyvinuli na Západě či na Východě,“ dodal Szijjártó.

Vakcínu Sputnik V, pojmenovanou po slavné ruské družici, vyvinul moskevský ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. Preparát schválily ruské úřady již v srpnu a toto světové prvenství osobně oznámil prezident Vladimir Putin. Pochyby u západním expertů ale vzbudila okolnost, že v té době ještě nebyly dokončeny všechny testy.

Odměnu nechci, říká maďarská ‚matka‘ covidové vakcíny. Svět se podle ní díky očkování vrátí do normálu v létě

Podle pravidel Evropské unie musí být ruská vakcína Sputnik V schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), než bude uvedena na trh v kterémkoli státě „sedmadvacítky“, upozornila agentura Reuters. Připomněla, že plány Maďarska ohledně použití ruské vakcíny a případně i na její výrobu, což by byl bezprecedentní krok v EU, přispěly k neshodám Budapešti s Bruselem.

Maďarsko začalo v sobotu podobně jako další evropské státy očkovat zdravotníky proti koronaviru vakcínou společností Pfizer-BioNTech, která má v EU registraci.

Autor: