Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku bují skrytá nákaza, varují experti. Proč PES i přes „zlepšení“ vrčí na pětce?

Aktualizováno -
29. prosince 2020
08:25
Autor: Kristýna Beránková - 
29. prosince 2020
05:30

Takové pěkné statistiky… Reprodukční číslo se dostalo pod hodnotu jedna, počty odhalených případů klesají. PES přesto skočil a život zkrouhnul nejméně do 10. ledna. A odborníci varují: V Česku bují neodhalená nákaza. Statistiku zkreslily svátky, například přírůstek nakažených za pondělí už znovu „vyskočil“ nad 10 tisíc - na 10 811.

Už déle než rok kvůli pandemii koronaviru neplatí slova známé dětské písničky, že statistika nuda je. Naopak, čísla řídí náš život. Zhoršující se situace Česko opět přivedla do nejvyššího stupně Protiepidemického systému ČR (PES), od neděle se tak opět uzavřela většina obchodů a platí zákaz vycházení po deváté večer. Reprodukční číslo, tedy počet lidí, které nakazí jeden covid-19 pozitivní, přitom v pondělí kleslo na 0,89 - a v úterý na 0,85. A to by teoreticky znamenalo, že epidemie zpomaluje. Jenže statistiky významně ovlivnily Vánoce.

Na testy jen s příznaky

Otestovat se šli během svátečních dní hlavně ti, které tam poslal lékař, a výtěru se nemohli vyhnout. „Štědrý den, Boží hod ani 26. prosinec nejsou pro nás reprezentativní hodnoty,“ uvedl Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.  Stejný názor má i bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. „Já bych se vůbec neopájel hodnotou reprodukčního čísla. V době vánočních svátků na testování šli jenom lidé, kteří měli opravdu závažné příznaky. Uvidíme další týden při plné zátěži, tak to půjde zase dramaticky nahoru,“ řekl České televizi. Lidé s mírnými obtížemi či ti bezpříznakoví na testy nešli. Je tak jasné, že skutečné počty nemocných jsou mnohem vyšší.

Nejhůř od počátku pandemie

Ve středu před Vánocemi bylo provedeno přes 39 tisíc testů, na Štědrý den už jen 10 tisíc a v dalších dvou dnech kolem osmi tisíc. V neděli se počet testů opět přiblížil k deseti tisícům. Poměr pozitivních k počtu testů byl na Štědrý den 41 %, což v té době bylo nejvíc od začátku epidemie. Pozitivní tak byl skoro každý druhý. Na Boží hod i na Štěpána pak podíl činil 34 %, v neděli 38 % a pondělí pak rekordních 42,3 %. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je přitom epidemie pod kontrolou, když je podíl nižší pět procent.

Skóre PES pro Česko bylo v neděli, pondělí i úterý na 71 bodech. To odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti, platí ale pátý stupeň. Platí kvůli zhoršení situace před svátky a nemění s ohledem na sváteční zkreslení statistik. 

ostuda ( 29. prosince 2020 18:46 )

a jak tlačili na mladou doktorku a dehonestovali ji, a když to vyplulo na povrch, tak pharmašmejdi okamžitě stáhli ocas a ona byla vyznamenaná že zachránila mraky novorozenců. článek z roku 2016 na idnes/google

ostuda ( 29. prosince 2020 18:40 )

aby to nakonec nedopadlo jako s Thalidomid a Contergan em v Německu, kdy se po těchto svinstvech z USA podaných těhotným začaly rodit děti bez rukou a bez uší. na googlu je to popsáno a vyfoceno dostatečně

ostuda ( 29. prosince 2020 18:26 )

kozínožky ty mám nejradši, ty se lehčeji roztahují

ostuda ( 29. prosince 2020 18:22 )

tak ty jsi taky dobrej! a to tě nenapadlo, že Pfizer a ti ostatní a spousta šmejdů co se kolem toho motaj potřebují peníze, hodně peněz co tak pěkně šustěj na baráky, súvka a tak? a navíc, politikové nás musí naučit poslouchat na povel. jak jinak by zvládli všechny ty ovčany tak rychle a podle potřeby zdecimovat?

bullshit ( 29. prosince 2020 15:55 )

+ vyrazit dveře beranidlem zásahovkou když nebudou reagovat na zvonek...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa