Sasko bude od pendlerů vyžadovat jeden test týdně, povinnost začíná příští pondělí

Přenos skončil
Sasko bude po českých a polských pendlerech dojíždějících za prací či studiem místo dvou koronavirových testů týdně požadovat jen jeden a navíc o týden odloží platnost tohoto nařízení. Testy tak budou muset pendleři předkládat od pondělí 18. ledna. Události kolem pandemie v Česku i ve světě sledujeme v on-line reportáži.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock
Přenos skončil
22:46

Portugalsko dnes oznámilo 10.176 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 118 úmrtí s covidem-19, oba údaje jsou dosud nejvyšší od počátku pandemie. Jeden z kandidátů na prezidenta pro volby, které se v této zemi konají za dva týdny, André Ventura přitom dnes uspořádal tiskovou konferenci v Lisabonu v tak malé místnosti, že většina novinářů prostor záhy opustila. Informovala o tom agentura Reuters.

22:10

Jihoafrická mutace označovaná jako 501.V2 se objevila v Jihoafrické republice loni v létě a jejímu rozšíření odborníci připisují rychlý vzestup počtu tamních nakažených. Laboratoře tuto mutaci sledují stejně jako anglickou variantu viru SARS-CoV-2 kvůli tomu, že je nejspíš nakažlivější, a může proto podstatně zhoršit epidemickou situaci v místech, kde se ve větší míře objeví. První studie ale ukazují na to, že stávající vakcíny proti covidu-19 proti genetickým mutacím koronaviru fungují.

21:59

Irsko oznámilo, že jeho laboratoře potvrdily první tři případy nákazy jihoafrickou mutací koronaviru. Epidemiologové šíření této mutace podrobně sledují kvůli obavám, že je nakažlivější a způsobuje vyšší virovou nálož, uvedl list The Irish Times. Irské úřady dnes ohlásily přes 8000 nových případů nákazy, což je nejvyšší bilance od začátku epidemie v zemi.

20:51

Šéf Asociace krajů žádá Babiše a Blatného o obnovení zákazu návštěv v nemocnicích. Odmítá další zátěž pro nemocnice čelící náporu pacientů s covidem.

19:47

Španělsko oznámilo dalších 25 456 nákaz koronavirem, z toho 12 327 za posledních 24 hodin, a 199 nových úmrtí s covidem-19. Epidemická situace se v této zemi zhoršuje a řada tamních autonomních regionů po zmírnění omezení během vánočních svátků opět zpřísňuje protikoronavirová opatření. Informují o tom místní média.

19:29

Slovenští vědci z týmu společnosti MultiplexDX vyvinuli jako první na světě test na britskou mutaci nového koronaviru. Podle webu slovenského listu Nový čas to dnes prohlásil zakladatel společnosti Pavol Čekan.

19:12

Sasko bude po českých a polských pendlerech dojíždějících za prací či studiem místo dvou koronavirových testů týdně požadovat jen jeden a navíc o týden odloží platnost tohoto nařízení. Testy tak budou muset pendleři předkládat od pondělí 18. ledna. Na dnešní tiskové konferenci po jednání zemské vlády to oznámil saský ministr hospodářství Martin Dulig.

18:52

Kraje a další organizace zaslaly ministerstvu zdravotnictví připomínky k metodickému pokynu, kterým se budou řídit další fáze očkování proti covidu-19. Podle České lékařské komory je málo ambiciózní, je třeba postupovat rychleji. Kraje požadují možnost ověřit funkčnost rezervačního systému předem, zařazení domovů s pečovatelskou službou do první fáze očkování nebo placení administrativních pracovníků v centrech státem. Střední Čechy chtějí také koordinovat očkování s Prahou. Verzi po zapracování připomínek hodlá ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představit v pondělí.

18:32

Dánsko kvůli koronaviru podstatně omezí možnost překročit jeho hranice pro občany všech zahraničních států. Od soboty bude možné do Dánska cestovat jen z několika vymezených důvodů, a do země se tak dostanou pouze cizinci, kteří chtějí navštívit rodinu nebo třeba řidiči zásobovacích aut. Všichni ale musejí mít negativní test na koronavirus, oznámil dnes ministr zahraničí Jeppe Kofod.

18:00

Co to vakcína proti nemoci covid-19 vůbec je, jak dlouho potrvá její ochrana a kdo by měl očkování vynechat?

17:42

V Pardubické nemocnici od pátku pracuje 12 vojáků. Budou na nejvytíženějších odděleních ARO, infekční nebo plicním, uvedla nemocnice na facebooku. Nemocnice má kvůli koronaviru nedostatek personálu, zároveň má kolem 350 pacientů s covidem-19.

17:22

Británie oznámila nejvyšší denní bilanci mrtvých i nakažených od začátku pandemie covidu-19. Obětí přibylo 1325, případů nákazy přes 68 tisíc.

17:18

Ministrerstvo pro místní rozvoj v pátek rozhodlo o prodloužení programu COVID podpora cestovního ruchu. Žádosti bude přijímat do 29. ledna, původně měl program skončit v pondělí.

17:10 Ilustrační foto.

Pražská hygiena udělila do konce listopadu kvůli porušení protiepidemických opatření pokuty za 712 200 Kč. Nejčastěji pokutovala nenošení roušky.

17:04

Desítky lidí odpoledne na demonstraci v Praze zpochybňovaly vládní opatření proti šíření koronaviru, výsledky amerických prezidentských voleb a okolnosti úmrtí bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského. Jejich průvod prošel z Václavského náměstí před americké velvyslanectví na Malé Straně, pokračovat má podle plánu před slovenskou ambasádu v Bubenči.

Zhruba padesátka lidí nejdříve na Václavském náměstí vyslechla víc než hodinové pásmo proslovů, ve kterých mluvčí kritizovali vládní omezení zavedená proti epidemii covidu-19 a také očkování proti této nemoci, někteří zpochybňovali samotnou existenci koronaviru. Několik z nich mělo v Davidově šesticípé hvězdě, kterou nacisté označovali židovské obyvatele, napsáno "Neočkovaný".

16:55

Od pondělí budou nově potřeba negativní testy na koronavirus při návratu z Francie a Irska, povinné budou i pro přijíždějící cizince. Země se v takzvaném cestovatelském semaforu přesunou do červené barvy, v níž je většina evropských států. Nutné testy naopak nově nebudou z Bulharska, Belgie a Maďarska, na mapě budou tyto státy oranžové. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví.

16:50

Nejpřísnější opatření proti šíření covidu-19 by podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly měla zůstat až do doby, kdy budou přibývat jen stovky nebo tisíc nových případů denně. Řekl to Českému rozhlasu Plus. Ani termín 22. ledna, do kterého je ve čtvrtek prodloužila vláda, podle něj nemusí stačit.

"Opatření bude nutné držet do doby, než se dostaneme na čísla mezi stovkami a jedním tisícem," uvedl. Pokud by se zmírnila dříve, bude se Česko podle něj stále pohybovat mezi čtvrtým a pátým stupněm protiepidemických opatření. "To je obrovská zátěž pro zdravotnický systém," dodal.

16:23

Kvůli nařízenému omezení zdravotní péče, která není nezbytná, provedly pražské nemocnice v loňském roce o tisíce operací méně než v roce 2019. Právě plánovaná operativa přitom přináší nemocnicím nejvíce peněz. Zdravotnická zařízení rovněž rozšiřují počet lůžek určených pro pacienty s covidem-19, sdělili ČTK zástupci nemocnic v hlavním městě.

16:07

V Plzeňském kraji se v pondělí začne očkovat vakcínou proti koronaviru i jinde než v Plzni. Dosud v kraji očkovala své zaměstnance jen fakultní nemocnice, od pondělí by se měly do očkování svých zdravotnických zaměstnanců zapojit také krajem zřizované nemocnice. Do Klatovské nemocnice v pátek zdravotníci z Plzně převezli zhruba tisíc dávek, přes víkend budou uložené v laboratoři v minus 80 stupních a v pondělí se jich část odveze i do dalších krajských nemocnic a do nemocnice v Sušici, řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

15:35

Rumunsko zaznamenalo svůj první případ nákazy britskou mutací koronaviru SARS-CoV-2. Nakaženou je 27letá žena z župy Giurgiu na jihu země. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala mluvčí specializované bukurešťské nemocnice. Řekla také, že infikovaná v poslední době nebyla v zahraničí.

"Jestliže tato informace poskytnutá uvedenou pacientkou je pravdivá, znamená to, že tento virus je už v Rumunsku," řekla soukromé televizní stanici B1 mluvčí Catalina Apostolescuová z bukurešťského Ústavu infekčních nemocí. "Můžeme proto očekávat, že počet případů (nákazy tímto typem viru) poroste," dodala mluvčí. Dotyčná nakažená žena podle ní má mírné symptomy onemocnění, a mohla proto odejít domů.

15:19

Londýnský starosta Sadiq Khan v pátek kvůli nepříznivé epidemické situaci vyhlásil stav ohrožení. Nemocnicím v britském hlavním městě podle něj hrozí kolaps, pokud se lidé nebudou chovat zodpovědně. "Vyhlásil jsem v Londýně stav ohrožení, neboť nebezpečí, které představuje virus pro naše město, se nachází v kritickém bodě. Jeden z 30 Londýňanů má nyní covid-19. Pokud okamžitě nezasáhneme, náš (systém veřejného zdravotnictví) NHS bude zahlcen a zemřou další lidé," uvedl Khan na twitteru.

Šíření koronaviru je podle něj v současnosti "mimo kontrolu". Londýňany proto starosta vyzval, aby nevycházeli z domovů, pokud to není zcela nezbytné.

15:17

Pendlerům by mohl pro cesty do Saska stačit od pondělí 11. ledna jeden test na koronavirus týdně, mohli by si jej udělat bezplatně v České republice. Po dnešním jednání se saskou ministryní sociálních věcí Petrou Köppingovou, jež má na starosti i resort zdravotnictví, to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Odpoledne rozhodne saská vláda, ministryně se podle něj k návrhu stavěla pozitivně. Podle původního návrhu chtělo Sasko od pondělí vyžadovat od pendlerů na jejich náklady dva testy týdně, což se nelíbí zahraničním pracovníkům ani jejich saským zaměstnavatelům. Výhrady mají i odbory či hospodářské svazy a komory.

14:49

Nejvyšší rada muslimských duchovních v Indonésii v pátek rozhodla, že vakcína proti nemoci covid-19 je slučitelná s islámskými náboženskými předpisy. Rada vydala svůj verdikt několik dní předtím, než má v nejlidnatější muslimské zemi začít očkování vakcínou čínské společnosti Sinovac. Do země s 268 miliony obyvatel byly zatím dovezeny tři miliony dávek.

Představitel Rady ulemů Asrorun Niam Sholeh na dnešní tiskové konferenci uvedl, že vakcína pojmenovaná CoronaVac je halál, tedy z hlediska islámu přípustná. Vakcínu musí ještě schválit indonéský úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Pokud úřad vakcínu odsouhlasí, nechá se jako první očkovat příští týden indonéský prezident Joko Widodo.

14:48

 Zástupci lesních školek se pozastavují nad tím, proč podle vládních opatření proti covidu-19 nemohou být v provozu lesní kluby pro děti. Mateřské školy, tedy i lesní, zůstaly otevřené. Lesní kluby, do kterých chodí v ČR asi 1500 dětí, fungují podle zástupců Asociace lesních mateřských škol běžně za stejných podmínek. Rozdíl mezi lesními školkami a kluby je podle asociace jen v jejich právním postavení. Už od podzimu se proto snaží o umožnění provozu klubů jednat s ministerstvem zdravotnictví, zatím ale bezúspěšně, řekla předsedkyně asociace Tereza Valkounová.

14:46

Liberecký kraj se připravuje na to, aby mohl od 1. února otevřít velkokapacitní očkovací centra. V každém okrese bude minimálně jedno. Jejich zprovoznění ale záleží na dostatku vakcín. Novinářům to dnes řekl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Očkovací centra by měla být schopná očkovat až 36 000 lidí měsíčně. Jeden očkovací tým by měl zvládnout 1000 lidí za týden a takových týmů by mělo být devět.

14:18

Počet turistů v Chorvatsku loni kvůli pandemii klesl o 63 procent na 7,8 milionu. Počet přenocování se pak snížil o polovinu. S odvoláním na údaje Chorvatského svazu cestovního ruchu (HTZ) o tom informovala agentura APA. Češi podle počtu přenocování tvořili čtvrtou největší skupinu zahraničních turistů v zemi.

13:39 Jan Hamáček

V rámci štábu dnes vznikla skupina za účasti hasičů, zástupců ministerstva pro místní rozvoj a zástupců pohřebních služeb, která bude každý den hodnotit kapacity krematorií a organizovat případné převozy těl. Ústřední krizový štáb vydal také pokyn, aby při převozech mohly pomáhat dopravní prostředky hasičů či vojáků. Tři roky stará novela zákona o pohřebnictví uvádí, že k převozům těl mohou být využívány pouze speciální pohřební vozy.

13:39 Jan Hamáček

Vedle Moravskoslezského kraje se podle Hamáčka mohou k naplnění kapacit v příštích dnech a týdnech na doraz dostat i zařízení v dalších krajích. Nejvíc volných kapacit mají nyní Praha a Liberec, celkově v Česku funguje 27 krematorií.

13:38 Jan Hamáček

Ústřední krizový štáb doporučil ministerstvu pro místní rozvoj, aby do pondělního jednání vlády připravilo krizové opatření umožňující maximální využití krematorií v době epidemie koronaviru. Šéf štábu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes řekl, že by opatření mělo obsahovat zákaz dovozu těl ke kremaci ze zahraničí, uvolnění emisních limitů krematorií a omezení spalování v nich jen na lidské ostatky. Chce tak zamezit situaci, kdy by krematoria přestala situaci zvládat.

13:24

Švédský parlament v pátek schválil návrh zákona, který dočasně dává vládě větší pravomoci v boji proti epidemii nemoci covid-19. Na jeho základě bude moci kabinet například nařídit uzavření nákupních center a obchodů, zastavit veřejnou dopravu či pokutovat osoby, které poruší opatření týkající se společenského odstupu, informovala agentura Reuters.

Nový zákon nedovoluje vládě vyhlásit například zákaz vycházení či znemožnit lidem cestovat po vlasti. Bude ale moci zkrátit otvírací dobu obchodů a, pokud to bude nutné, zcela je uzavřít. Vláda také bude moci zastavit veřejnou dopravu či omezit počet lidí na veřejných místech, třeba v parcích, píše agentura Reuters. Podle švédské televize SVT by měl zákon platit od neděle do konce září.

12:58

Do dvou domovů pro seniory kolem Brna v pátek vyrazil mobilní očkovací tým Fakultní nemocnice Brno, v plánu je očkování více než 170 seniorů i zaměstnanců. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Příští týden by měl vyjet i druhý tým, a to z Fakultní nemocnice u svaté Anny. Zájem o očkování v domovech pro seniory mimo Brno projevilo přes 5500 lidí.

12:52

Očkovací centra v Pardubickém kraji nebudou primárně v nemocnicích, protože na hromadnou vakcinaci nejsou vybavené. Hodí se spíš kulturní domy nebo tělocvičny. Místa kraj vytipuje. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

12:46

Celosvětový počet mrtvých s covidem-19 překonal podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) hranici 1,9 milionu. O posledních 100 tisíc se zvýšil za devět dní. 

12:47

Se zvládnutím pandemie v Česku momentálně pomáhá 441 hasičů. Pracují v nemocnicích, odběrových týmech nebo domovech seniorů. Největší počet nasazených hasičů je v Karlovarském kraji, kde jich působí 104.

12:45

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) povolila využívání šesti dávek vakcíny Pfizer/BioNTech z jedné lahvičky místo dosavadních pěti. Agentura to dnes oznámila na svém webu. Očkovací kapacita první vakcíny využívané v zemích Evropské unie se tím zvýší o pětinu. České ministerstvo zdravotnictví již povolilo při očkování používat šest dávek z jedné ampule koncem minulého roku.

Krajská nemocnice v Jihlavě začala 2. ledna 2021 očkovat zdravotníky proti koronaviru.
Krajská nemocnice v Jihlavě začala 2. ledna 2021 očkovat zdravotníky proti koronaviru. | Foto: ČTK
12:25

Nemocnice v Královéhradeckém kraji se přiblížily na hranici svých kapacit, v krajských nemocnicích zbývají poslední volná covidová lůžka. Jejich počet se daří navyšovat s vypětím všech sil a na úkor neakutní péče, vyplynulo z pátečního sdělení zástupců nemocnic. Pacienty s covidem v kraji léčí krajské nemocnice a Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové. Královéhradecký kraji patří mezi nejzasaženější regiony v Česku.

12:24

V Úvalech bude seniorům s registrací na očkování pomáhat městský úřad. V případě, že si nebudou s online objednáním vědět rady, mohou telefonicky kontaktovat pracovnice městského úřadu, které jim registraci zajistí.

12:21

V Jihomoravském kraji přibylo za 24 hodin 1606 případů koronaviru, za týden to bylo 7326. Přibylo 12 hospitalizací, v nemocnicích je 782 lidí s covidem.

12:17

Pardubický kraj spustí 18. ledna očkovací centrum na krajském úřadě v sále Jana Kašpara. Jde o testovací fázi. Hejtmanství chce zjistit jeho kapacitu a funkčnost. Očkovat tam bude zdravotníky a sociální pracovníky. Nyní dostávají vakcínu v Pardubické nemocnici. 

11:52

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí v pátek zakázal íránské vládě dovážet vakcíny proti covidu-19 z Británie a USA, píše Reuters. "Dovoz amerických a britských vakcín do země je zakázán. Řekl jsem to činitelům a teď to oznamuji veřejně," uvedl Chameneí v projevu, který živě vysílala státní televize.

"Naprosto jim nedůvěřuji. Někdy chtějí testovat vakcíny na jiných státech. Kdyby Spojené státy dokázaly vyrábět vakcínu, neměli by ve své zemi takovou koronavirovou pohromu," dodal.

11:51

V hradeckém kraji za týden přibylo 5815 nákaz, jde o druhý nejvyšší sedmidenní nárůst od začátku epidemie. Aktuálně nemocných bylo 9673.

11:50

Nezaměstnanost podle ekonomů dále poroste kvůli dopadům pandemie na firmy. Vládní pomoc to podle nich jen oddaluje. I tak ale bude asi nejnižší v EU.

11:49

V Plzeňském kraji přibylo za týden 3160 případů koronaviru; o 91 víc než o týden dříve. Úmrtí lidí s nemocí covid bylo za týden 51, o týden dřív 43.

11:48

Situace s covidem-19 ve středních Čechách je poměrně vážná, roste obsazenost nemocnic a chybí personál. Přibylo pacientů ve věku 65 let a starších, uvedla na dnešní tiskové konferenci hejtmanka Petra Pecková (STAN). Do konce března má mít Středočeský kraj podle hejtmanky k dispozici 153 000 dávek očkování proti covidu. Dodáno bylo dosud přes 8000 dávek.

11:48 Ilustrační foto.

Radnice Prahy 7 pomůže seniorům žijícím v městské části s registrací k očkování proti nemoci covid-19. Pomůže jim zorientovat se v systému a poskytne jim asistenci při on-line registraci. Seniory, kteří mají problém s pohybem, na očkování odveze, řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Na Praze 7 žijí zhruba dvě tisícovky seniorů.

11:46

V Ústeckém kraji za týden přibylo 4955 nákaz koronavirem, je to o 595 více než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Kraj žádá, aby stát kvůli situaci v nemocnicích nařídil pracovní povinnost medikům. Do očkování proti covidu-19 jsou v regionu připraveni se zapojit praktičtí lékaři.

11:45

Národní divadlo spustilo svůj podcastový kanál, na kterém chce divákům představovat, co se aktuálně na první české scéně děje. Přiblíží jednak chod divadla, jednak vznik jednotlivých inscenací. Všechny čtyři soubory Národního divadla - tedy činohra, opera, balet a Laterna magika - proto budou pravidelně připravovat k poslechu různorodé pořady, sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

11:36 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Bude potřeba dodat nějaký doklad toho, že se člověk uchází o prioritní očkování. Jinak bychom velice těžko zabránili tomu, aby se lidí zachovali nečestně a pokoušeli se podvádět," zopakovat Blatný.

11:29 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Jednáme o objednání dalšího milionu dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech," uvedl Blatný s tím, že nyní má vyjednáno osm milionů dávek vakcíny, celkem by tak mělo být k dispozici devět milionů. Zájem má Česko i o dávky od společnosti AstraZeneca. "Toto je vakcína, kterou může použít i praktický lékař. Jakmile se sem dostane, bude to velká pomoc. Čím dříve bude, tím lépe" dodal ministr s tím, že na její vakcinaci si bude moci lékař zvát své pacienty sám a nebude nutné použít centrální rezervační systém.

11:27 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Očkování je tady proto, aby i jednotlivce i společnost ochránilo před tímto onemocněním. Nepřeji si, aby kdokoli říkal, že očkování takto nefunguje, to by popíralo celý jeho smysl. Očkování je cestou, jak infekčním onemocněním zabránit," uvedl ministr na dotaz, zda vakcína skutečně zabrání nákaze.

11:25 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Centrální rezervační systém bude fungovat v testovacím provozu před svým plným spuštěním, uvedl Blatný.

11:22 Jarmila Rážová.

Převoz zemřelých mezi krematorii není podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové natolik výjimečný. "Moravskoslezský kraj má hodně obyvatel a pouze jedno kramatorium, k převozům dochází i za běžných podmínek," uvedla a zdůraznila, že po nákaze onemocněním covid-19 není nutné tělo zpopelnit, ale může proběhnout i pohřbení do země.

11:20

Spojené státy poprvé od začátku pandemie hlásí více než 4000 úmrtí s koronavirem za jediný den. Nakažených za stejné období ve statistikách přibylo na 274 700. Vyplývá to z údajů Univerzity Johnse Hopkinse. Podle iniciativy The COVID Tracking Project dál stoupá také počet nakažených v nemocnicích, kterých je aktuálně 132 370. Imunizace obyvatel přitom postupuje pomaleji, než bylo původně zamýšleno.

11:17 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"V nemocnicích, kde se využívá antigenní testování k testování personálu i nově hospitalizovaných, se podařilo vymýtit velká ohniska nákazy," uvedl Blatný. Ministr také apeloval, aby lidé neodmítali hospitalizaci při necovidových závažných zdravotních problémech z důvodu obavy z toho, že se nakazí koronavirem. "Odkládá se odkladná péče, ne ta, která je potřebná," dodal.

11:16 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Antigenní testy hrazené ze zdravotního pojištění budou moci být využívány v budoucnu plošně i k testování při návštěvách v domovech seniorů nebo na kulturních akcích, kde to bude na pořadateli," uvedl Blatný.

11:14 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Zda budou polní nemocnice v Praze a v Brně aktivovány jako rezervní kapacity, se rozhodne v následujících dnech. Pravděpodobnější je jejich využití coby velkokapacitních očkovacích center, což je reálné v dalších měsících, až bude dostatek dodávek vakcíny," uvedl Blatný s tím, že v Brně nyní probíhá testovací provoz jednoho z center na výstavišti v Brně, které by mohlo počítat se 3-4 tisíci pacienty denně.

11:08 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Nemocnice odráží to, jak fungují ochranná opatření a ta fungují podle toho, jak je respektujeme. Lidé, kteří leží v nemocnicích jsou naši příbuzní a přátelé, nikoli cizí lidé," uvedl ministr Blatný. Podle něj je klíčové předcházet nákaze zdravotníků. "Očkování je cesta, jak se vrátit zpět k normálu," řekl.

11:06

"Kapacita lůžek se nyní blíží svému limitu a jejich navýšení již není ve větší míře možné především kvůli absenci personálu," uvedl vedoucí klinické skupiny COVID při ministerstvu zdravotnictví profesor Vladimír Černý. "Zatím neplánujeme otevřít polní nemocnici, neboť není dostatek personálu, který by o pacienty v ní pečoval," uvedl Černý s tím, že personálně by armáda stačila pouze na 50 pacientů.

11:01 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Počet nemocných seniorů je závažný, právě tato část populace nejvíce zatěžuje nemocnice. Zátěž nemocnic je nesmírná a nelze tak v nejbližších dnech uvažovat o výrazném rozvolnění opatření," uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

10:55

V nemocnicích je nyní hospitalizováno asi 7300 pacientů, denně jich přibývají stovky. "Nevyhnutelně se dotkneme 8000 pacientů denně, spíše 9000. Ke kulminaci by mělo dojít před 15. lednem," predikuje Dušek. Na JIP je nyní kolem 1100 pacientů. 

10:51

Denně je provedeno kolem 60-70 tisíc testů. Zhruba pětina pozitivních záchytů je tvořena antigenními testy, z nichž velké množství jsou asymptomatičtí jedinci. Relativní pozitivita testů je nyní 40 procent, není však již součástí výpočtu indexu rizika.

10:47

"Budou-li dodržována opatření, měl by se nejpozději po 10. lednu projevovat jejich efekt na populační zátěži i na počtech pozitivních testů, v nemocnicích bude bohužel ta brzdná dráha delší, k poklesu by mohlo dojít po 15. lednu," uvedl Dušek. Nebudou-li dodržována opatření, nikdy nezaberou, varoval.

10:45

V Česku přibývá denně kolem 3 tisíc nově diagnostikovaných pacientů v kategorii 65 let a více. Podle Duška se mnoho z nich nakazilo během vánočních svátků. 

10:43

V Karlovarském kraji přibylo za týden rekordních 1893 nákaz. Nejhorší situace je na Chebsku. V kraji výrazně ubylo volných lůžek na intenzivní péči.

10:42

"Stávající čísla počtu hospitalizovaných jsou velmi vysoká. Důvodem je, že v Česku nadále probíhá komunitní šíření, reprodukční číslo je stále větší než 1. Zároveň provádíme velký počet testů. Stále bohužel čelíme také velkému množství nakažených zranitelných pacientů," uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na tiskové konferenci. Podle něj nyní experti pozorují až 40procentní nárůst nakažených.

10:34

Nemocnice Královéhradeckého kraje dnes zahájily očkování proti covidu, přidaly se k FN Hradec Králové. Mezi prvními budou očkováni lidé ze záchranné služby.

10:34

Policie obvinila mladého muže z toho, že na sociální síti Facebook vyhrožoval likvidací členům české vlády. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Podle něj se mladík přiznal a jako jeden z motivů trestné činnosti uvedl nesouhlas s vládními opatřeními přijatými v souvislosti s koronavirovou pandemií. Hrozí mu pět až 15 let vězení.

10:25

V Ústeckém kraji za týden přibylo 4955 nákaz koronavirem, je to o 595 více než před týdnem. Kraj žádá, aby stát nařídil pracovní povinnost medikům.

10:19

Ukrajina zavřela školy, obchody, restaurace a jídelny, sportoviště i kulturní zařízení a zakázala masová shromáždění. Od dnešního dne platí v zemi přísná karanténní omezení, která mají zabránit dalšímu šíření nákazy koronavirem. Uzávěra má trvat do 24. ledna včetně.

Ministr zdravotnictví Maksym Stepanov dnes ohlásil 5676 nových případů nákazy a 83 úmrtí. Od začátku pandemie se nakazilo více než 1,1 milionu Ukrajinců a 19 588 z nich zemřelo.

10:23

Za uplynulý týden se covidem-19 nakazilo 3568 lidí z Vysočiny, o týden dřív jich bylo 2655. Týdenní nárůsty se zvyšují čtvrtý týden v řadě.

10:18

Evropská komise zajistila pro členské země Evropské unie dalších 300 milionů dávek první využívané vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. Oznámila to dnes předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová, podle níž bude první část nové dodávky k dispozici na jaře. Komise tak po kritice od některých politiků členských zemí, podle nichž není v první fázi dostatek vakcín pro všechny státy, zvýšila dosud objednané množství očkovací látky od zmíněných firem na dvojnásobek.

10:06

Ve Středočeském kraji přibylo za uplynulý týden 10 619 případů nákazy koronavirem. Je to o zhruba 1000 více než o týden dřív, epidemie v kraji tak stále zesiluje. Ve čtvrtek přibylo 1937 nakažených, méně než v předchozích dnech. 

10:12

Australský stát Queensland se rozhodl zavést od pátečního večera třídenní uzávěru svého hlavního města Brisbane. Úřady vyzvaly obyvatele Brisbane a okolí, aby v době uzávěry neopouštěli své domovy. Kvůli obavám z rozšíření nových mutací koronaviru, která se ve městě již objevila, australská vláda zpřísnila podmínky pro cestující ze zahraničí.

Po oznámení uzávěry se v Brisbane vytvořily dlouhé fronty před obchody. Úřady vyzvaly obyvatele, aby nepropadali panice. Během uzávěry zůstanou obchody se základním zbožím otevřené. Zavřené budou bary, restaurace či kulturní zařízení.

Fronty před obchody v australském Brisbane před třídenním lockdownem.
Fronty před obchody v australském Brisbane před třídenním lockdownem. | Foto: AAP Image/Darren England via REUTERS
10:06

V Moravskoslezském kraji za týden přibylo podle údajů z takzvané chytré karantény 11 388 lidí s covidem-19. Jde o dosud nejvyšší týdenní nárůst.

09:54

V Pardubickém kraji za týden přibylo 4009 případů nákazy koronavirem. Jde o nejvyšší týdenní přírůstek. Proti předchozímu týdnu je dvojnásobný.

09:46

Saská vláda čelí tlaku na zmírnění zpřísněných podmínek pro zahraniční pendlery nejen od představitelů Česka, ale také Polska. Informovala o tom stanice Deutsche Welle. Od pondělí 11. ledna chce Sasko vyžadovat od pendlerů na jejich náklady dva koronavirové testy týdně, což se nelíbí zahraničním pracovníkům a ani jejich saským zaměstnavatelům. Výhrady mají i odbory či hospodářské svazy a komory.

České ministerstvo zahraničí uvádí, že o konkrétní podobě pravidel pro přeshraniční dojíždění se stále jedná a že jasno bude dnes odpoledne. Stejně se ve čtvrtek vyjádřilo i saské ministerstvo sociálních věcí. "V pátek k tomu budeme moci sdělit více," uvedla mluvčí.

09:19

Ve Zlínském kraji přibylo za uplynulý týden 4977 případů covidu-19, o 685 více než předchozí týden. V kraji je od začátku epidemie 54 930 nakažených.

09:17

Hejtmani chtějí, aby byl co nejdřív spuštěn centrální registrační systém očkování proti covidu. Je nutné prověřit, jak bude fungovat, řekl Kuba.

09:15

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí loni klesla meziročně o pět procent. Naopak mezičtvrtletně hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 6,9 procenta. Výsledky tak proti předchozímu odhadu z počátku prosince zůstaly beze změny. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

09:03

Ekonomický vývoj se podle většiny členů bankovní rady ČNB aktuálně obrací spíše k potřebě méně uvolněné měnové politiky, tedy k růstu úrokových sazeb ve střednědobém horizontu. Zároveň podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka první prognóza, nad kterou bude moci rada vést zásadnější debatu o budoucím směřování měnové politiky, bude na začátku května. Vyplývá to ze zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady ČNB ve čtvrtek 17. prosince. 

09:00

Za uplynulých sedm dnů přibylo v Libereckém kraji 3554 nových případů covidu. To je o čtvrtinu víc než o týden dříve a nejvíc za posledních devět týdnů.

09:04

Maďarsko prodlouží stávající omezení proti šíření nákazy koronavirem, včetně zákazu nočního vycházení, do 1. února, oznámil premiér Viktor Orbán.

08:59 Ilustrační foto.

V Praze ve čtvrtek přibylo 1390 potvrzených případů koronaviru, méně než předchozí dva dny. Ve městě je nyní 16 471 lidí, nejvíc od začátku epidemie.

08:57

Epidemický index PES podle revidovaných údajů dnes třetí den setrvává na 86 bodech. Dvě ze čtyř sledovaných kritérií se ve čtvrtek proti středě mírně zlepšily, dvě se naopak zhoršily. V pátém, tedy nejvyšším stupni epidemické pohotovosti je Česko od 30. prosince. Podle původních údajů klesl index PES ve čtvrtek z 86 na 84 bodů, a to kvůli odebrání dvou bodů za mezitýdenní pokles podílu hospitalizovaných nezachycených v komunitě. Statistici dnes ale údaj revidovali, takže i čtvrteční index měl hodnotu 86.

08:56

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 3992 nákaz covidu-19, o 409 více než předchozí týden. Ve čtvrtek přibylo 784 případů

08:54

Armáda dnes poslala dalších 200 vojáků na pomoc nemocnicím či sociálním zařízením. Pomáhat v nich budou zvládat krizi kolem nákazy koronaviru. K dnešnímu dni tak má armáda nasazeno 850 vojáků ve 120 zařízeních a místech. Kromě zdravotních a sociálních zařízeních vojáci pomáhají ve čtyřech call centrech obvolávat potenciálně nakažené, tvoří odběrové týmy a pomáhají s chytrou karanténou, řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Loni armáda poskytla na pomoc proti koronavirové nákaze 15 000 vojáků.

08:29

Vakcína od firem Pfizer a BioNTech podle výzkumu provedeného na univerzitě v texaském Galvestonu působí proti novým genetickým mutacím koronaviru, které se koncem loňského roku rozšířily v Británii a Jihoafrické republice. Agentura AP upozorňuje, že tato studie je předběžná a čekají ji další opakování a vyhodnocování.

08:20

Laboratoře od listopadu provedly přes 981 500 antigenních testů, počet PCR testů od březnového začátku epidemie přesáhl hranici čtyř milionů.

08:17

Souhrn nejdůležitějších událostí z domova:

  • Ve čtvrtek přibylo 14 780 případů covidu, asi o 2900 méně než v rekordní středu. Nemoc si již vyžádala 12 800 úmrtí.
  • Hodnota rizikového indexu PES je na 86 bodech, což odpovídá nejvyššímu pátému stupni. 
  • Opatření proti epidemii covidu-19 v Česku zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna
  • Vláda požádá sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní.
  • Dobrovolné antigenní testování bude v Česku pokračovat i po 15. lednu.
08:11

Ve čtvrtek přibylo 14 780 případů covidu, asi o 2900 méně než v rekordní středu. Celkový počet potvrzených nákaz překročil 800 000, úmrtí je 12 800.

08:01

V Německu by se proti koronaviru určitě chtělo nechat očkovat 54 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který pro televizi ARD vypracoval institut infratest dimap. Asi pětina respondentů uvedla, že je spíše ochotná si injekci s očkovací látkou nechat dát. Vakcínu proti covidu-19 v žádném případě nechce 12 procent lidí a spíše ji odmítá jedenáct procent. Starší obyvatelé Německa jsou výrazně ochotnější nechat se naočkovat než ti mladší.

08:01

Počet pacientů s koronavirem se na jihu Čech za týden zvýšil o 775. Momentálně hygienici evidují 6297 případů covidu. Denně přibývají stovky nových.

06:51

V Německu zemřelo ve čtvrtek 1188 lidí s covidem-19. To je nejvyšší denní přírůstek zemřelých od počátku epidemie, informovala dnes s odvoláním na data Institutu Roberta Kocha agentura DPA. Potvrzených případů nákazy přibylo za 24 hodin 31 849. Dosud nejvyšší počet úmrtí za den hlásilo Německo loni 30. prosince, kdy do bilance přibylo 1129 zemřelých. 

06:50

Od příštího týdne budou muset lidé přijíždějící do Anglie předkládat negativní test na koronavirus. S odvoláním na britskou vládu o tom dnes informovala agentura Reuters. Opatření kabinet premiéra Borise Johnsona přijal ve snaze ochránit Anglii před šířením nových mutací viru SARS-CoV-2.

Cestující z lodí, letadel i vlaků budou muset po příjezdu od příštího týdne předkládat negativní test na koronavirus. V okamžiku, kdy vyrazí na cestu do Anglie, nebude moci být test starší než 72 hodin. Pokuta za nesplnění povinnosti bude 500 liber (zhruba 14 500 Kč).

Výjimku dostanou přepravci zboží, děti mladší jedenácti let, posádky dopravních prostředků či lidé, v jejichž zemích nejsou testy k dispozici, uvedlo ministerstvo dopravy. Opatření se nebude týkat ani cestujících z jiných částí Spojeného království a z Irska.

06:48

Austrálie chce začít s hromadným očkováním proti covidu-19 v únoru. Vláda původně plánovala zahájit vakcinaci v březnu, ale kvůli šíření koronaviru v Sydney a Melbourne ji uspíší, informoval server BBC. Premiér Scott Morrison uvedl, že do konce března by zdravotníci mohli naočkovat čtyři z 25 milionů obyvatel země.

Podle ministerského předsedy do konce ledna úřady schválí použití vakcíny společností Pfizer a BioNTech a v únoru pak očkovací látky vyvinuté firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Po schválení obou preparátů chce australská vláda nechat zprvu očkovat 80.000 lidí týdně a později tempo ještě urychlit.

23:24 Vlajka Brazílie

V Brazílii, která má po Spojených státech druhý nejvyšší počet zemřelých pacientů s nemocí covid-19, překročilo celkové množství těchto úmrtí od začátku pandemie hranici 200 000. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo brazilské ministerstvo zdravotnictví.

21:09

Španělsko se stalo další evropskou zemí, kde počet potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2 přesáhl dva miliony. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat ministerstva zdravotnictví. Přes dva miliony nakažených v Evropě eviduje také Francie, Itálie či Británie. Španělsko, které má 47 milionů obyvatel, zaznamenalo od začátku pandemie 2 024 904 infikovaných koronavirem.

20:13

Lyžařská střediska ani kulturní a sportovní zařízení ve Francii neotevřou před koncem ledna. Restaurace a bary neotevřou dříve než v polovině února, uvedl na tiskové konferenci premiér Jean Castex. O dalším postupu francouzská vláda rozhodne 20. ledna. Premiér upozornil, že pokud to bude potřeba, vláda je připravena stávající protiepidemická opatření ještě zpřísnit. Celková situace by se podle Jeana Castexe mohla vrátit do normálu v létě.

19:19 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Žáci devátých ročníků a maturanti by se mohli podle Blatného k nějaké formě prezenční výuky vrátit nejdříve po 25. lednu, pokud to situace umožní.

19:17

Přehled dnešních událostí ze zahraničí:

  • Británie se připravuje na možný kolaps zdravotnictví v Londýně, který by nastal v důsledku šíření nemoci covid-19. Podle agentury Reuters to dnes uvedl ministr zdravotnictví Matt Hancock. Do stavu pohotovosti byla opět uvedena polní nemocnice státního zdravotnického systému NHS s názvem Nightingale (Slavík), která pacientům sloužila už na jaře
  • Srbsko ve středu zahájilo očkování ruskou vakcínou Sputnik V, informovala místní média. Balkánská země již od prosince očkuje americko-německou vakcínou firem Pfizer a BioNTech a očekává se, že v nejbližších týdnech schválí i očkovací látku z Číny
  • Čínské úřady přerušily silniční, železniční i letecké spojení s jedenáctimilionovou metropolí provincie Che-pej, kde se vyskytlo několik desítek případů nákazy koronavirem. Lidé nesmějí město Š'-ťia-čuang vůbec opouštět. Celkově Čína, která má téměř 1,4 miliardy obyvatel, zaznamenala za poslední den 63 nových nakažených s příznaky a 79 infikovaných bez příznaků nemoci covid-19.
  • Japonská technologická společnost NEC představila systém pro rozpoznávání tváře, který dokáže identifikovat člověka, i když má obličej zakrytý rouškou. Technologie se zaměřuje na ty části obličeje, které nejsou zakryté, jako například oči, informoval zpravodajský server BBC News.
  • Slovenská policie zintenzivnila kontroly dodržování restrikcí, které zavedly úřady v souvislosti se šířením koronaviru. Za jednu z priorit označil i dohled na hranicích se sousedními zeměmi a mezi okresy, byť kontroly budou spíše namátkové.
17:18

V Jihoafrické republice budou jako první očkovat zdravotníky, mělo by jít o 1,25 milionu lidí. Do konce roku by vláda této nejhůře zasažené africké země chtěla naočkovat dvě třetiny obyvatelstva. Vakcína, která se v zemi bude používat, je výsledkem spolupráce firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity.

17:18

Keňa se na očkovací látce dohodla s AstraZenecou, první část z 24 milionů dávek vakcíny do země dorazí v únoru. Maroko se na nákupu 65 milionů dávek dohodlo s čínským Sinopharmem a britskou AstraZenecou, napsala agentura AP. Termín dodání zatím není jasný.

19:01

Přehled dnešních událostí z domova:

  • Česko znovu zaznamenalo rekordní počet nových případů nemoci covid-19 od březnového vypuknutí epidemie. Testy ve středu odhalily 17 668 nakažených, to je o 310 víc, než bylo dosavadní úterní maximum 
  • S nákazou se teď v zemi potýká 132 725 lidí, to je také dosud nejvíc. Epidemický index PES dnes oproti středě klesl o dva body na 84 bodů
  • Opatření proti epidemii covidu-19 v Česku zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) připravuje speciální program kompenzací pro lyžařské areály
  • Vládní opatření nově umožní návštěvy v nemocnicích. V zařízeních dlouhodobé a následné péče bude nutný negativní test na covid-19 a respirátor
  • Plošné antigenní testování na nový typ koronaviru bude pokračovat i po 15. lednu.
  • Senát odmítl vládní novelu, která má mimo jiné zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení vládních protikoronavirových opatření
  • Většina žáků a studentů bude i po 10. lednu pokračovat v distančním vzdělávání. Vláda dnes kvůli epidemii covidu-19 rozhodla o prodloužení omezení provozu škol do 22. ledna. Do škol budou moct nadále chodit jen žáci prvních a druhých tříd či děti ze speciálních a mateřských škol
  • Vláda požádá sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu, který aktuálně v Česku platí do 22. ledna. České televizi (ČT) to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet podle něj požádá znovu o maximum, tedy dalších 30 dní
  • Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu zavede kontroly na hranicích, příští týden bude omezen počet hraničních přechodů, uvedl ministr Petříček
17:17

Jihoafrická republika obdrží ještě v lednu první milion dávek vakcíny proti covidu-19 od indického výrobce Serum Institute of India (SII), dalších 500 tisíc dávek by mělo do JAR dorazit v únoru, oznámil dnes v prohlášení ministr zdravotnictví Zweli Mkhize.

17:13 Ilustrační foto.

Pražští záchranáři evidují 17 zaměstnanců ze 300 osob pracujících na dispečinku nebo ve výjezdových skupinách, kteří jsou nakaženi novým koronavirem nebo jsou v preventivní karanténě. Akceschopnost Zdravotnické záchranné služby (ZZS) hlavního města není ohrožena, řekla dnes ČTK mluvčí ZZS Jana Poštová.

17:13

Armáda dnes prověřila funkčnost záložní polní nemocnice v Letňanech pro pacienty s covidem-19. O jejím spuštění zatím podle armády rozhodnuto nebylo.

17:12

Téma přesunu pacientů do německých nemocnic MZV otevře, pokud bude třeba, napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček. Snazší je ale podle něj problém řešit převozem po ČR.

16:51

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) zavádí Rakousko od páteční půlnoci hraniční kontroly. Omezí i počet přechodů. 

16:45

Vysočina požádá stát o deset milionů korun na zvládání dopadů pandemie covidu-19. Prostřednictvím ředitelů středních a vyšších odborných škol zažádala také o pomoc studenty zdravotních škol. Měli by pomoci v nemocnicích. Po dnešním jednání krajského krizového štábu to v tiskové zprávě uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

15:13

Ministr zahraničí Tomáš Petříček bude v pátek jednat se saskou ministryní zdravotnictví o podobě zpřísněných pravidel cest do spolkové země Německa. Pro pendlery se změní v pondělí.

15:00 Vláda Andreje Babiše už chystá bezpečnostní opatření k předsednictví Evropské unie, které začne 1. července 2022.

Vláda požádá Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu, který aktuálně v Česku platí do 22. ledna. České televizi (ČT) to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet podle něj požádá znovu o maximum, tedy dalších 30 dní, protože epidemie covidu-19 se nevyvíjí dobře a roste počet zemřelých. Kabinet dnes prodloužil platnost stávajících protiepidemických opatření z 10. ledna tak, aby končila až s nouzovým stavem.

14:22

V nové podobě tabulky opatření PES by nemusel být nutný nouzový stav pro dva nejméně rizikové stupně, uvedli zástupci opozice po jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným.

14:17

Senát odmítl vládní novelu, která má zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení protikoronavirových opatření. Sněmovna může veto přehlasovat.

13:53

Vládní strategie očkování proti koronaviru podle senátorů ODS vypadá dobře na papíře, chybí v ní ale vymezení zodpovědnosti nebo personální zajištění očkovacích center. Novinářům to dnes řekli senátor a královéhradecký hejtman Martin Červíček a předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus.

Krausovi ve strategii chybí mimo jiné jasnější informace, kdo a za co bude zodpovědný nebo kdy a kolik očkovacích látek bude dodáno a jakým způsobem budou rozděleny. "Termíny jsou velmi nejisté a hrubé," uvedl Kraus. 

Emeritní děkan Farmaceutické fakulty UK a hradecký primátor Hrabálek (ODS) vyzval vládu, aby lékárníky zařadila do první fáze očkování proti covidu.

13:35

V nemocnicích v Karlovarském kraji docházejí lůžka intenzivní péče, hejtman se s žádostí možnou pomoc obrátil na představitele Bavorska a Saska.

13:26

Desítky až stovky zaměstnanců chybí moravskoslezským nemocnicím v souvislosti s nákazou covidem-19. Pro mnohá zdravotnická zařízení to znamená problém nejen při péči o pacienty s koronavirem, ale i o další nemocné. Nemocnicím pomáhají dobrovolníci a někde i armáda, některé jsou nuceny rušit dovolené.

  • Slezská nemocnice Opava, která má 1250 zaměstnanců, má aktuálně nakaženo či v karanténě 110 zaměstnanců, což je podle mluvčí Moniky Kunčarové velký problém. 
  • V nemocnici v Havířově na Karvinsku je z tisícovky zaměstnanců v pracovní neschopnosti 130 z nich, z toho 70 je v izolaci kvůli covidu-19. "Limituje nás to všude, i v necovidové akutní péči," řekl ředitel nemocnice Norbert Schellong. 
  • Městské nemocnici Ostrava chybí na pracovištích 219 zaměstnanců, z toho 91 je v pracovní neschopnosti kvůli covidu-19, další čerpají ošetřovné nebo mají pracovní neschopnost kvůli jiné diagnóze
  • Fakultní nemocnice Ostrava, která je největším zdravotnickým zařízením v kraji, má k dnešku v pracovní neschopnosti 369 zdravotníků, z toho v souvislosti s covidovou infekcí je mimo službu 237 z nich.
  • Krnovská nemocnice, která má přes 800 zaměstnanců, má nyní doma 34 pracovníků s covidem-19 a dalších 40 s jinými onemocněními.
  • V nemocnici v Třinci na Frýdecko-Místecku je 36 pozitivních zaměstnanců, což jsou přibližně čtyři procenta z celkového počtu. 
12:33

Nemocnice Pardubického kraje zatím dostaly dvě zásilky vakcín po 195 ampulích, což představuje až dvakrát 1170 dávek. Poslední přišly v úterý.

12:33 Ilustrační foto.

Množství personálu nakaženého covidem-19 se v pražských nemocnicích na většině míst zvýšilo. Nemocnice však zatím nepociťují nedostatek personálu. 

Více zaměstnanců nakažených covidem-19 je nyní ve Fakultní nemocnici v Motole. Aktuálně je v izolaci 383 z téměř 6000 zaměstnanců. 

V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze je podle mluvčí Jitky Zinke 90 zaměstnanců s onemocněním covid-19, z toho je 70 zdravotníků.

Fakultní Thomayerova nemocnice podle svého mluvčího Petra Sulka eviduje zhruba 110 zdravotníků v domácí izolaci z důvodu nemoci covid-19. 

Podobný počet nakažených pacientů eviduje Fakultní nemocnice Bulovka. Covid pozitivních je na Bulovce hospitalizováno 139, ve vážném stavu je 17 pacientů.

12:31

"Uzavření skiareálů v souvislosti s epidemií koronaviru bylo kontraproduktivní." Myslí si to provozovatel lyžařského střediska v Bílé na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula. Podle něj vlekaři mohli v době provozu vleků chování lidí usměrnit a na dodržování předepsaných opatření dohlédnout. V okamžiku, kdy vláda sjezdovky uzavřela, vypukla na nich podle Vrzguly anarchie.

11:21

Iniciativa za zachování provozu restaurací Chcípl PES chystá na neděli další demonstraci proti vládním opatřením. Začne ve 14:00 na Staroměstském náměstí v Praze. Organizátoři to dnes řekli novinářům. Kritizovali také podporu podnikatelům, kterou vláda v pondělí schválila. Žádají, aby místo příspěvku na pracovníka ve výši 400 korun za den dostali podnikatelé 70 procent tržeb z minulého období.

10:58

Vláda jedná s organizátory akcí o nastavení pravidel, která by umožnila fungování kultury či sportu v nižších stupních protiepidemického systému PES. Regulaci nechá na nich. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek novinářům řekl, že chce v nižších stupních od 4. umožnit, aby si provozovatelé mohli ve spolupráci s hygieniky nastavit dostatečně bezpečná pravidla.

10:57 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hodnotí pozitivně, jak v Česku funguje trasování případů covidu-19. Novinářům po jednání vlády řekl, že systém má fantastické výsledky ve chvíli, kdy některé země na trasování již rezignovaly. Podle Blatného se aktuálně zavádí systém automatických textových zpráv, které by lidi o hovoru z hygieny informovaly předem.

10:47

Japonská vláda dnes rozhodla o vyhlášení stavu nouze v hlavním městě Tokiu. Platit bude od pátku do 7. února, informovaly světové agentury. Hlavní město dnes zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem od začátku epidemie. V Tokiu se za posledních 24 hodin nakazilo 2447 lidí.

Burza v Tokiu během epidemie koronaviru.
Burza v Tokiu během epidemie koronaviru. | Foto: Reuters
10:32

V Pardubickém kraji za jeden den přibylo 847 nakažených. Počet nákaz se zvyšuje rychleji. V kraji od jara covid-19 prodělalo podle statistik hygieny 34 010 lidí. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice. Údaje jsou k čtvrtečním 8:00.

10:16 Vlajka Ruské federace.

Rusko dnes oznámilo 23 541 nových případů nákazy koronavirem a 506 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 24 217 případů a 445 úmrtí, uvedly tiskové agentury s odvoláním na operativní štáb. Prudký přírůstek v podobě téměř 9000 nově potvrzených případů nákazy koronavirem naopak hlásí Ukrajina.

09:48 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Vládní opatření umožní návštěvy v zařízeních dlouhodobé a následné péče, řekl Blatný. Nutný bude negativní test na covid-19 a respirátor, uvedl.

09:47

Plošné antigenní testování na koronavirus bude pokračovat i po 15. lednu, schválila vláda. Dosud bylo antigenních testů v ČR provedeno přes 950 000.

09:47 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Opatření proti epidemii covidu-19 v Česku zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna. Po jednání vlády to řekl ministr Blatný.

09:45 Karel Havlíček (ANO)

Sjezdovky se podle ministra Havlíčka v současné době otevírat nebudou. Ministr uvedl, že začíná okamžitě pracovat na kompenzačním programu pro provozovatele skiareálů.

09:44 Karel Havlíček (ANO)

"Soustředím se dnes pouze na jednu jedinou věc a to jsou horské areály. Pokoušel jsem se navrhnout variantu, kdy by za určitých podmínek bylo umožněno lyžování, nicméně respektuji argumenty proti, které jsou na stole. Zpráva lepší je, že jsem byl vládou pověřen, abych okamžitě začal pro skiareály připravovat kompenzační program," uvedl po jednání vlády Karel Havlíček.

09:40 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Bylo prodlouženo mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví a i nadále budou po 15. lednu prováděny antigenní testy," uvedl po jednání vlády ministr Jan Blatný.

09:35

Až tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 je připraven denně aplikovat personál chystaného očkovacího centra ve Fakultní nemocnici Olomouc. Nemocnice zatím očkuje své zaměstnance, z prvních dávek vakcíny jsou v kraji už očkováni také první klienti domovů pro seniory a lidé se zdravotním postižením. Na webu FN Olomouc to dnes oznámil její ředitel Roman Havlík.

09:19

Ve Spojených státech ve středu zemřelo téměř 4000 pacientů s covidem-19, což je nejvyšší bilance od začátku pandemie. Nakažených přibylo přes 250 tisíc.

09:15 Ilustrační foto.

V Praze ve středu přibylo 1763 potvrzených případů koronaviru, je to čtvrtý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Oproti úterý, kdy byl počet nových případů za jeden den rekordní, odhalily laboratoře zhruba o 300 nakažených méně. Aktuálně se v metropoli s nákazou potýká 15 369 lidí, nejvíc od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

08:23

Epidemický index PES ve čtvrtek oproti středě klesl o dva body na 84 bodů. Devátý den v řadě zůstává v pátém, tedy nejvyšším stupni epidemické pohotovosti. Příčinou dnešního poklesu indexu je mezitýdenní snížení podílu lidí hospitalizovaných s nemocí covid-19, u nichž se nákaza prokázala až v nemocnici. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

08:09

Epidemie koronaviru v Česku dál sílí. Země druhý den po sobě zaznamenala rekordní počet nových případů nemoci covid-19, dosud nejvyšší je i aktuální počet nakažených. Testy ve středu odhalily 17 668 nakažených, to je o 310 víc, než bylo předchozí úterní maximum. S nákazou se teď v zemi potýká 132.725 lidí, při podzimní vlně jich bylo nejvíc přes 122 000. V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 7143 lidí s covidem, asi o dvě stovky méně než předchozí den, z nich 1061 je ve vážném stavu.

08:04

Vláda má dnes také schválit pokračování antigenního testování po 15. lednu, kdy mělo původně skončit.

07:19

Nevím, čím jsem nebezpečný, když řeknu, že se mladí lidé setkávají a promořují se, říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Pusťte si celé video.

Zima: Nejsem nebezpečný populista, upírají mi názor. Mít na ulici roušku je blbost

Zima DVTV
28:14
Někteří kolegové vystupují proto, aby vyvolali paniku. Řada imunologů mi napsala, že s mými názory souhlasí, tvrdí rektor Univerzity Karlovy. | Video: Daniela Drtinová
06:56

Nechuť k očkování v Česku roste. Není proto jasné, zda se podaří realizovat plán ministerstva zdravotnictví: proočkovat alespoň 70 procent populace.

06:49

Zástupci ministerstev zdravotnictví a školství mají dnes jednat o situaci žáků posledních ročníků základních a středních škol. Ty na jaře čekají přijímací, maturitní či závěrečné zkoušky, ale kvůli opatřením proti koronaviru nemohou mít nyní běžnou prezenční výuku. Stejně jako na podzim se žáci opět učí distančně, což je i podle ředitelů škol a učitelů nevyhovující. Doufají v co nejrychlejší návrat do škol.

06:29

Firmy a podnikatelé žádají po státu kvůli proticovidovým opatřením odškodné za více než devět miliard korun. Na ministerstva vnitra a zdravotnictví přišlo ke konci loňského roku 641 žádostí. Ve čtvrtek o tom informoval deník E15. Ministerstvo vnitra registrovalo žádosti za 5,6 miliardy korun, ministerstvo zdravotnictví za 3,6 miliardy. Ministerstvo vnitra, které má vyřizování žádostí na starosti, kvůli tomu najalo šest advokátních kanceláří. Hodnotu zakázky vyčíslilo na 24,7 milionu korun bez DPH, tedy zhruba 30 milionů korun s daní.

06:18

Vláda dnes bude jednat o prodloužení opatření proti šíření koronaviru, která platí od 27. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu uvedl, že kvůli nárůstu počtu nově infikovaných i hospitalizovaných nenavrhne zmírnění a nepodpoří ani otevření skiareálů, jak o tom hovořil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). 

 Přísnější opatření vycházející z nejvyššího stupně rizika šíření epidemie zůstanou podle Blatného zachována i příští týden. Umožnit chce Blatný návštěvy v nemocnicích a povoleny zůstanou za současných podmínek i návštěvy v domovech seniorů.

00:28

Po návratu ze Španělska jsou ode dneška opět potřeba negativní PCR testy na koronavirus, nebo nástup do karantény. Cestující také musí vyplnit příjezdový formulář. Země se v takzvaném cestovatelském semaforu dnes přesouvá do červené barvy, v níž je většina evropských států. Výjimkou jsou Kanárské ostrovy, které jako jediná část Španělska zůstávají oranžové. Červeně označené státy mají vysokou míru rizika nákazy, oranžové značí střední míru rizika.

19:32

Francouzská vláda čelí v posledních dnech sílící kritice za pomalý postup očkování proti covidu-19 v zemi. Tiskový mluvčí vlády Gabriel Attal dnes oznámil, že do dvou týdnů vznikne ve Francii 500 očkovacích center, aktuálně jich je přibližně stovka. Francie také v úterý změnila očkovací strategii, vakcínu vedle lidí v domech s pečovatelskou službou nabízí i dalším skupinám, napsala AFP.

"Otevíráme 100 středisek ve městech a to je jen začátek, 300 jich otevřeme příští týden, další týden už 500," uvedl Attal. Podle dřívějšího příslibu prezidenta Emmanuela Macrona by v zemi mělo být do pár týdnů 500 až 600 očkovacích center, což by odpovídalo pěti až šesti na každý okres, připomněl dnes Attal na tiskové konferenci.

18:51

Přehled událostí 6. 1. z domova:

  • Rizikový index protiepidemického systému PES k dnešnímu dni klesl z 89 na 86 bodů
  • Úterní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku byl nejvyšší od březnového začátku epidemie v zemi. Přibylo 17 278 nakažených. Podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů stoupl z pondělních 37 procent na zhruba 41,5 procenta
  • Rektoři vysokých škol vyzvali vládu, aby v zájmu co nejrychlejšího obnovení běžné výuky zvážila zařazení vysokoškolských pedagogů do přednostní skupiny pro očkování proti covidu-19 jako ostatní učitele.
  • Vysoké počty nově pozitivních jsou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odrazem masivního setkávání o Vánocích. Řekl to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška lze očekávat až 19 000 nakažených denně
  • O pomoci státu kultuře v době pandemie mluvili dnes na Pražském hradě prezident Miloš Zeman a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zeman podpořil potřebu státní podpory kultuře
  • Zdravotníků, kteří se aktuálně léčí s covidem-19, je zatím méně než ve druhé vlně epidemie, která vrcholila na přelomu října a listopadu. Nakažených je 6405 lidí, z nich 1306 lékařů a 2796 sester
  • Zmírnění protiepidemických opatření ministerstvo zdravotnictví vládě ve čtvrtek navrhovat nebude, nepodpoří ani otevření skiareálů
18:45

Kapacita očkování proti covidu bude až 100 tisíc lidí denně, ale nebude to dříve než v březnu, říká ministr zdravotnictví Jan Blatný. Stane se tak jen v případě, že se do očkování zapojí praktičtí lékaři a do Česka budou přicházet miliony dávek vakcíny, dodává. Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek zase podotýká, že viru je stále těžké čelit, protože se velmi rychle šíří.

 

18:31

Hlavním nedostatkem v plánu očkování seniorů je to, že se mají sami hlásit on-line, uvedlo centrum BISOP. Radí oslovit seniory po telefonu a dopisem.

18:02

O pomoci státu kultuře v době pandemie a o tom, jak stát může zasáhnout, pokud vlastník řádně nepečuje o kulturní památku, mluvili dnes na Pražském hradě prezident Miloš Zeman a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zeman podpořil potřebu státní podpory kultuře, řekl ministr novinářům po jednání. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se schůzka konala na Zaorálkovu žádost.

"Pokládal jsem za dobré informovat (prezidenta) o tom, jak vypadá situace v kultuře, protože kultura patří k tomu segmentu, který byl podle mě postižen velmi tvrdě," řekl ministr. "Shodli jsme se na tom, že kulturu nepředstavuje jen několik celebrit a filmových hvězd, které třeba tráví čas dnes někde u moře, ale kultura v České republice jsou tisíce lidí v regionálních knihovnách, filharmoniích, galeriích v celé řadě obcí a měst," řekl Zaorálek.

Ti už před covidem podle ministra nežili zdaleka z velkých platů. "Jde o to, aby covid nevedl k tomu, že tyto instituce zaniknou, nebo budou zásadně oslabeny. Proto je třeba jim pomoci. Jsem rád, že v tomto jsme se s prezidentem shodli," doplnil.

18:00

Fakultní nemocnice Brno dostala druhou zásilku vakcín na očkování proti nemoci covid-19. Obsahuje deset krabic po 195 ampulích, tedy přibližně 11 000 dávek, řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Z každé ampulky lze získat až šest dávek. Část vakcín zůstane nemocnici, další poslouží jiným zařízením a část půjde na očkování seniorů.

17:37

Českobudějovická nemocnice nebude od pondělí přijímat lidi, kteří nepotřebují akutní péči. Chce uvolnit kapacitu pro možné přibývání pacientů s covidem.

17:31

Británie poprvé od dubna zaznamenala více než tisíc úmrtí s covidem-19 za den. Případů nákazy hlásí 62 322, což je dosud nejvyšší denní přírůstek.

17:21

Lidé nakažení novým typem koronaviru podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové hlásí průměrně 0,72 rizikového kontaktu. Podle ní do dokazuje, že omezili kontakty a opatření fungují. Řekla to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Podle jiných odborníků kontaktů sice přes Vánoce ubylo, ale reálně jich je víc, zhruba čtyři až pět.

Průměrně 0,72 rizikového kontaktu vychází z dat ze 3. ledna. Hygienici považují za rizikový kontakt takový, který trvá více než 15 minut, lidé jsou k sobě blíž než na dva metry a nemají respirátor.

17:12

Podmínkou při cestování z Česka do Švýcarska bude opět od pátku 15. ledna desetidenní karanténa bez ohledu na test na koronavirus, uvedlo MZV.

16:50

Evropská komise schválila použití vakcíny od americké firmy Moderna v zemích EU. Členské státy tak budou mít k dispozici celkem 460 milionů dávek dvou již schválených látek.

16:44 Ilustrační foto.

Do očkovacích center v Praze již dorazilo dalších zhruba 25 000 dávek vakcíny proti covidu-19, očkovat se začalo v prvním domově pro seniory.

16:15

Krematoria na jihu Moravy jsou kvůli pandemii covidu na hranici svých kapacit. Od podzimu počet kremací stoupl o 60 procent, bylo nutné rozšířit provoz.

16:11

Obyvatelé jihoslovenského okresu Nitra, kde žije asi 160 tisíc lidí, budou moci do práce jen s negativním koronavirovým testem. Vláda zpřísnila omezení.

15:44

Do hradeckého kraje přišla další očkovací látka, 3400 dávek. Od soboty očkuje FN v Hradci Králové, v pátek by se měly přidat krajské nemocnice.

15:39

Vláda by podle rektorů měla v zájmu obnovení běžné výuky zařadit pedagogy VŠ do přednostní skupiny pro očkování proti covidu-19 jako ostatní učitele.

15:31

Zmírnění opatření ministerstvo zdravotnictví vládě ve čtvrtek navrhovat nebude, nepodpoří ani otevření skiareálů. Umožnit chce návštěvy v nemocnicích.

Foto: skicentrumdestne.cz
15:00

Program Covid kultura II na pomoc podnikatelům v kultuře eviduje 5934 žádostí za 819 milionů korun. Třetí výzva s další miliardou se spustí do konce ledna.

14:59

Plzeňský kraj chce očkovat až 4000 lidí denně, dokázal by tak 75 procent svých obyvatel očkovat za půl roku. Zřídí až 15 očkovacích center, nejvíc v Plzni.

14:59

Pardubický kraj chce mít od 1. března očkovací centrum na území každé z 15 obcí s rozšířenou působností. Více jich má být na Pardubicku a Chrudimsku.

14:53

První dodávky vakcíny proti covidu-19 od firmy Moderna, kterou dnes k registraci v EU doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), by mohly být v Česku kolem 22. ledna. Celkem má český stát objednáno 1,9 milionu dávek asi pro 954 000 lidí. Už v lednu by v Česku mohlo být 80 000 dávek pro poloviční množství lidí. Vyplývá to z aktualizované strategie očkování.

14:40 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Vysoké počty nově pozitivních jsou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odrazem masivního setkávání o Vánocích. Řekl to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška lze očekávat až 19 000 nakažených denně. Změnu k lepšímu čeká Dušek nejdříve po 10. lednu, kdy se podle něho projeví opatření přijatá po Vánocích. V úterý přibylo v Česku 17 278 nakažených novým koronavirem, dosud nejvíc od začátku epidemie.

"Po vánočním období dochází pochopitelně k nárůstu počtu nakažených. Je to odraz masivního setkávání rodin v průběhu Vánoc. Já to nekritizuji, jenom to konstatuji," uvedl ministr. Ve sněmovně 22. prosince jako důvod odkladu zpřísnění opatření až na dobu po svátcích uváděl Blatný právě to, aby se lidi mohli o Vánocích setkat s příbuznými.

14:31

Policisté ve Zlínském kraji pokračují i po svátcích v kontrolách vládních nařízení, která mají omezit další šíření koronaviru. Jsou součástí běžného výkonu služby, řekl ve středu policejní mluvčí Petr Jaroš. Nejčastěji zjištěným prohřeškem zůstává nenošení roušek či jiné ochrany nosu a úst na předepsaných místech.

14:29

Nákaze pacientů koronavirem přímo v nemocnicích nejde podle zástupců nemocnic zcela zabránit. Většinou se lidé přijímaní k hospitalizaci testují, můžou ale být nakažení krátce, což test neukáže. Zdravotníci ke všem pacientům nosí ochranné pomůcky, zejména respirátory FFP2, a používají dezinfekci. Pravidelné testování zdravotníků ale běžné není, přistupuje se k němu až při příznacích nebo po kontaktu s nakaženým. Vyplývá to z ankety ČTK v pražských nemocnicích. Nemocnice musely před koncem roku znovu omezit zbytnou péči, přijímat mohou jen pacienty, u nichž hospitalizaci nelze odložit.

14:04

Městská nemocnice Ostrava kvůli zhoršující se epidemické situaci musí znovu navýšit počet lůžek pro pacienty s covidem-19. Otevře už sedmou jednotku.

Zdroj: wikimedia
Zdroj: wikimedia | Foto: Aktuálně.cz
13:55

Jihomoravským záchranářům v posledních dnech rekordně přibylo výjezdů. V pondělí jeli ke 350 případům, což je nejvíce v historii. Důvodem je nárůst počtu případů covidu-19 nebo zhoršení stavu pacientů s touto diagnózou, informovala dnes Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje v tiskové zprávě.

13:47

Jako dosud nejtěžší označil dnes ředitel Arcidiecézní charity v Olomouci (ACHO) Václav Keprt své rozhodnutí o zákazu osobního koledování v letošní Tříkrálové sbírce. Stalo se tak poprvé od roku 2000, kdy tato tradice v olomoucké arcidiecézi vznikla. Alespoň symbolicky tak dnes upozornili na tuto tradici v katedrále svatého Václava Tříkráloví koledníci v zastoupení biskupa Antonína Baslera, prezidenta ACHO Bohumíra Vitáska a primátora Miroslava Žbánka. S koledou přišli i za olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

Tři králové, Lengenwang, jih Německa, sníh.
Tři králové, Lengenwang, jih Německa, sníh. | Foto: ČTK
13:38

Pacientů s covidem-19 ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje mírně ubylo, dnes je jich tam 398, v úterý jich bylo 415, řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Přibylo však pacientů na lůžkách intenzivní péče, dnes je jich 55, což je o šest více než v úterý. Zejména menší nemocnice jsou na hraně kapacit, pacienti s covidem se již v rámci kraje převážejí podle vytíženosti nemocnic. Nemocnice ve Zlíně a Uherském Hradišti chystají otevření dalších covidových stanic, zřejmě již tento týden.

13:30

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila vakcínu firmy Moderna jako druhou očkovací látku proti covidu-19 pro podmínečnou registraci na trhu Evropské unie. Agentura to dnes oznámila na svém webu. Aby mohly unijní země začít po vakcíně firem Pfizer a BioNTech používat i látku americké společnosti, musí její distribuci ještě schválit Evropská komise. V případě první vakcíny to unijní exekutiva stihla během několika hodin po rozhodnutí EMA.

13:25

Hejtman hradeckého kraje Martin Červíček (ODS) vyzývá studenty zdravotnických škol, aby se zapojili do pomoci v nemocnicích. Schází jim personál.

13:15

Rakousko zaznamenalo za uplynulých 24 hodin dalších 2469 případů koronavirové nákazy a 68 zemřelých. Do příštího úterý má být proti covidu-19 naočkováno zhruba 71 tisíc obyvatel Rakouska, jehož vláda čelí stejně jako v jiných evropských zemích kritice kvůli pomalému očkování.

12:37

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn dnes vyzval veřejnost k trpělivosti s očkováním proti koronaviru. Ujistil, že vakcíny je objednáno více než dostatečné množství, takže se dostane na každého. Problémem je ale podle něj prozatím nedostatečná kapacita výrobců.

"Chápu netrpělivost, chápu otázky veřejnosti," řekl Spahn. Za průtahy v očkování, za které nejen německá vláda a také Evropská unie čelí kritice, ale podle Spahna nemohou nedostatečné objednávky.

12:32

U Policie ČR má předběžně zájem o očkování proti koronaviru zhruba 60 procent lidí. Na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu to dnes řekl policejní prezident Jan Švejdar. Policisté by měli být očkováni zejména v druhé fázi očkovací strategie, stejně jako hasiči nebo obecní a městští strážníci.

12:19

Opoziční expertní tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 žádá vytvoření registru lékařů, kteří by byli ochotni se nad rámec svých povinností zapojit do práce velkých očkovacích center. Lidé, kteří budou například doprovázet své rodiče na očkování proti covidu-19, by podle takzvaného Anticovid týmu měli mít nárok na úlevy, třeba pracovní volno.

Tým po dnešním jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) věří tomu, že i v pátém, nejvyšším stupni protiepidemického systému PES budou možné například konzultace malých skupin žáků a studentů závěrečných ročníků ve školách. Na dnešní tiskové konferenci takzvaného Anticovid týmu to řekl poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. Rozhodnuto ale podle něj zatím není.

12:18

Královéhradecký kraj má nejvyšší mezidenní nárůst potvrzených případů koronaviru od začátku epidemie. Mezi dnešním a úterním dopolednem přibylo 1213 případů, dosavadní rekord byl z 31. prosince, a to 1089. Dosud bylo v kraji zjištěno 44 857 případů covidu.

12:16

Armáda bude v Nemocnici Havlíčkův Brod pomáhat od pátku do 22. ledna. Přijede deset vojáků. O pomoc vojáků dnes požádala také Nemocnice Pelhřimov.

12:14

Druhá dodávka vakcín proti covidu dorazila do Ústeckého kraje o dva dny dřív, tedy v úterý. Hejtman Schiller (ANO) řekl, že dodávky musí být stabilní.

12:11

U praporu NATO v Lotyšsku, u kterého působí i Češi a Slováci, se vyskytla nákaza koronavirem. Podle médií onemocněli Kanaďané i další vojáci.

12:12

Zdravotníků, kteří se aktuálně léčí s covidem-19, je zatím méně než ve druhé vlně epidemie. Nakažených je 6400, z nich 1306 lékařů a 2796 sester.

13:48

Do pátku má krizový štáb dostat statistiku vytíženosti krematorií. Chystá se převoz 50 těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí, uvedl Hamáček.

12:10 Jan Hamáček

Do pátku má krizový štáb dostat statistiku vytíženosti krematorií. Chystá se převoz 50 těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí, uvedl Hamáček.

11:09

Třebíčská nemocnice jako poslední z pěti krajských nemocnic na Vysočině dnes začala s očkováním zdravotníků proti covidu-19. Prozatím má k dispozici 190 dávek, všechny dnes použije, řekla mluvčí nemocnice Jitka Mácová. Očkování bude pokračovat podle toho, jak budou přicházet další dodávky. Zatím na Vysočinu dorazily tři dodávky po 195 lahvičkách. V každé z nich může být až šest dávek

10:22

Počet nakažených koronavirem přesáhl ve Středočeském kraji od začátku pandemie hranici 100 000 lidí. V úterý přibylo 2623 nových evidovaných případů, což je nejvíce za celou dobu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Do nynějška byl nejvyšší nárůst v úterý 29. prosince, kdy přibylo 2378 nakažených. O jediný případ méně pak přibylo ve středu 30. prosince.

10:21

Index rizika protiepidemického systému PES, který se ode dneška vypočítává podle nové metodiky, ve středu klesl z úterních 89 bodů na 86 bodů ze sta. Stále je na nejvyšším, pátém stupni pohotovosti. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví.

09:49 Vlajka Ruské federace.

Rusko hlásí 24 217 nových případů nákazy koronavirem a 445 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 24 246 nových případů a 518 úmrtí, oznámily tiskové agentury s odvoláním na operativní štáb. V Rusku, které má okolo 146 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo více než 3,3 milionu osob, z nichž 59 951 nákaze podlehlo.

Nejhorší zůstává situace v Moskvě, kde během uplynulého dne přibylo 5142 nakažených, a v Petrohradu s 3341 nově potvrzenými případy nákazy, upozornila agentura Interfax.

Na Ukrajině, která se chystá na celostátní karanténu od pátku 8. ledna, nově potvrzených případů nákazy přibylo výrazněji.

09:20

Ve Zlínském kraji přibylo v úterý 1249 potvrzených případů nákazy koronavirem. Jde o nejvyšší denní přírůstek v kraji od začátku epidemie, druhý nejvyšší byl 23. října, kdy bylo 1199 nově nakažených. V pondělí v kraji bylo 736 nových případů, minulé úterý 1049. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví.

08:51

Rizikový index protiepidemického systému PES k dnešnímu dni klesl na 86 bodů. Už víc než týden tak odpovídá nejpřísnějšímu, pátému stupni pohotovosti označovanému jako kritický stav, při němž se nákaza šíří komunitně a kapacity nemocnic se blíží svému limitu. Ministerstvo zdravotnictví ve středu poprvé zveřejnilo protiepidemické skóre podle upravených parametrů, kdy do hodnoty nově započítává podíl hospitalizovaných s covidem, u nichž se nákaza prokázala až v nemocnici, a přestalo zohledňovat relativní pozitivitu testů. U reprodukčního čísla mírně změnilo jeho bodové ohodnocení.

08:11 Ilustrační foto.

 V úterý přibylo v Praze 2034 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jeden den od začátku epidemie. Dosud se v metropoli novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 88 409 lidí, z nichž 1139 zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

08:10

Úterní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku byl nejvyšší od březnového začátku epidemie v zemi. Přibylo 17 278 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů stoupl z pondělních 37 procent na zhruba 41,5 procenta. V předchozím týdnu ale dosahoval i výrazně vyšších hodnot, v pátek přesahoval 52 procent. Ministerstvo zatím nezveřejnilo údaj o indexu rizika protiepidemického systému PES, který má být od středy vypočítáván podle nové metodiky.

08:03

Podívejte se, jak se před rokem o covidu-19 informovalo a jaké to mohlo mít následky pro další zvládání pandemie.

06:53

Každý zájemce o očkování proti koronaviru se na něj bude moct zaregistrovat už od začátku února. Přednost dostanou staří lidé či nemocní. Kdy ale přijdou na řadu mladí a zdraví nebo jakým způsobem bude samotná rezervace očkování probíhat? Aktuálně.cz přináší přehled základních otázek a odpovědí ohledně očkování.

06:33

V Německu za 24 hodin přibylo dalších 21 237 případů nákazy koronavirem a 1019 nakažených zemřelo. S odkazem na statistiku Institutu Roberta Kocha (RKI) o tom informovala agentura DPA.

06:32

Rizikové skóre je škála od nuly do sta bodů. Další parametry pro jeho výpočet, tedy průměr nakažených na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a reprodukční číslo, nadále zůstávají stejné. U reprodukčního čísla se jen mírně mění jeho bodové ohodnocení, aby postihovalo i mírnější změny. Další body se připočítávají za negativní trend. Dříve to bylo u nakažených seniorů a pozitivit, nově u hospitalizací.

06:15

Rizikové skóre protiepidemického systému PES se dnes začíná počítat s novým parametrem. Sedmidenní průměr pozitivity ze všech provedených PCR testů bude nahrazený podílem nakažených lidí přijatých do nemocnice s potížemi, u nich dříve nebyl covid-19 zjištěný testem. Má to pomoci odhadovat, jak velký podíl nakažených lidí se nedaří testováním a trasováním odhalit.

06:05

Potřebujeme větší množství vakcíny a zároveň očkovací centra, kde se budou moct aplikovat. Vakcíny pro lidi nad 80 nebudeme mít dost do konce února, pro ně bude očkování až v březnu. Jsme rádi, že strategii můžeme připomínkovat, říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Epidemii v kraji musíme zvládnout, i kdybychom se jako dobrovolníci měli přihlásit sami, dodává.

5:55

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v úterý oznámil strategii, podle níž bude země postupovat při očkování proti covidu-19. Jakmile vakcínu dostanou zdravotníci, přesune se pozornost vlády na tři miliony seniorů, kteří žijí ve venkovských oblastech Mexika. Brigády zdravotníků a osvětových pracovníků, jejichž bezpečnost zajistí národní garda, budou postupovat od izolovaných míst směrem k městům, popsala agentura AP.

05:20

Jako poslední členská země Evropské unie má dnes s očkováním proti covidu-19 začít Nizozemsko, jehož vláda chtěla původně vakcinaci zahájit až 18. ledna.

Naproti tomu v Německu už očkovali více než čtvrt milionu lidí a kabinet kancléřky Angely Merkelové dnes hodlá v zájmu ještě vyššího tempa jednat o urychlení výroby vakcíny.

05:00

Restaurace a kavárny ve Franci s největší pravděpodobností neotevřou 20. ledna, jak bylo původně plánováno, ale až později. Přesné datum však nebylo stanoveno. Po setkání s ministrem financí Brunem Le Mairem to uvedli představitelé dvou odborových organizací, píše list Le Monde. Důvodem je nepříznivá epidemická situace.

23:15

Opatření kvůli nárůstu nových případů zpřísňuje i Izrael, od čtvrteční půlnoci v zemi začne platit celostátní lockdown, který by měl trvat dva týdny. Podle vlády jde o jeden z posledních pokusů o zploštění křivky, zatímco v zemi dál probíhá očkování. To je ve srovnání s ostatními státy výrazně rychlejší.

22:57

Španělsko výrazně zrychlilo své snahy o proočkování populace, vakcínu tam k dnešnímu dni obdrželo už bezmála 140 000 lidí. O den dříve to bylo zhruba 83.000. I přesto tamní zdravotníci podali jen 18,7 procenta ze všech dávek vakcíny společností Pfizer a BioNTech, které země obdržela na konci minulého roku.

22:26

Egyptská ministryně zdravotnictví si vysloužila kritiku na sociálních sítích za to, že se v době přísných opatření proti koronaviru zúčastnila v neděli velké svatby. Počty nakažených koronavirem ve stomilionovém Egyptě přitom v posledních týdnech výrazně rostou a vláda proto od minulého týdne zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Informoval o tom dnes server Middle East Eye.

21:41

Druhou dávku vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech, lze podat za "výjimečných okolností" i o několik týdnů později, než se doporučuje. Uvedli to odborníci Světové zdravotnické organizace (WHO). Řada států v posledních dnech vzhledem k nedostatku vakcíny uvažuje o odložení druhé dávky, aby se dalo první dávkou rychleji naočkovat více lidí.

Zdravotnice ve Fakultní nemocnici Ostrava připravuje očkovací dávku proti nemoci covid-19. Snímek z 29. prosince 2020
Zdravotnice ve Fakultní nemocnici Ostrava připravuje očkovací dávku proti nemoci covid-19. Snímek z 29. prosince 2020 | Foto: ČTK
21:02

V Británii dostalo vakcínu proti covidu-19 již více než 1,3 milionu lidí. Oznámil to premiér Boris Johnson, podle kterého by se mělo do poloviny února stihnout naočkovat 13,2 milionu z celkových 67 milionů obyvatel země. Spojené království se nyní potýká s vysokými počty nakažených. Dnes poprvé denní přírůstek překonal hranici 60.000.

19:33

Merkelová se ohradila proti kritice kvůli nedostatku vakcín v Německu. Zdůraznila, že bylo správné, aby očkovací látku zajistila pro všechny EU.

19:08

Německo od 11. ledna zpřísňuje podmínky cest do země z rizikových oblastí. Nově bude vyžadován test při příjezdu a poté další k ukončení karantény. Školy a školky v Německu zůstanou v lednu uzavřené. Sasko již oznámilo, že v únoru ruší zimní prázdniny, prodlouží ale velikonoční volno.

18:55

Stávající karanténa v Německu bude prodloužena nejméně do 31. ledna a opatření budou navíc zpřísněna. Novým celoněmeckým pravidlem pro ohniska koronavirové nákazy se stává omezení volného pohybu na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova, řekla po dnešním jednání s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová.

18:46

Čína podle WHO stále nevydala potřebná povolení pro mezinárodní tým vědců, který má zjistit původu viru SARS-CoV-2. Někteří vědci jsou už na cestě.

18:25

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) by mělo existovat úzké propojení mezi centrálním rezervačním očkovacím systémem a jednotlivými kraji. Bez užšího zapojení krajských samospráv systém nebude fungovat. Centrální databázi, do níž se mohou hlásit uchazeči o očkování proti koronaviru z celé republiky, chce prosadit ministr zdravotnictví.

18:08

Dánská premiérka oznámila, že se stupeň varování ve středu zvýší ze čtvrtého na pátý, tedy nejvyšší. Místo deseti se bude moci scházet nanejvýš pět lidí. Všechny obyvatele předsedkyně vlády vyzvala, aby nad rámec předpisů omezili kontakty a stýkali se jen se členy své domácnosti. Nadcházející měsíce budou podle Frederiksenové "nejtěžší" z celé pandemie.

18:08

Dánsko znovu zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Důvodem je především nová mutace, která se na konci loňského roku objevila na jihu Anglie a nyní se šíří právě i v Dánsku. Omezit budou muset Dánové od středy především sociální kontakty, informovala dnes podle agentury DPA premiérka Mette Frederiksenová.

18:07

Sněmovní opoziční strany ODS, TOP 09 i STAN soudí, že vláda zřejmě úmyslně nadsadila plánovaný a schválený schodek loňského státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun. Naopak poslanec KSČM Jiří Dolejš míní, že deficit nešel přesně naplánovat.

18:07

Deficit státního rozpočtu v letošním roce může být kvůli daňovému balíčku a pokračující pandemii ještě vyšší, než byl loňský. Vyplývá to z odhadů analytiků. Hospodaření státu loni skončilo ve schodku 367,4 miliardy korun, uvedlo ministerstvo financí. Stále to ale podle analytiků neznamená rozvrat veřejných financí. Loňský výsledek, který je nejhorší od vzniku ČR, ovlivnily dopady pandemie nového koronaviru.

18:06

Do pomoci zdravotnictví v souvislosti se zvládnutím epidemie covidu-19 je aktuálně zapojeno 441 příslušníků Hasičského záchranného sboru, v tiskové zprávě sdělil Rudolf Kramář z generálního ředitelství hasičů. Kromě 32 odběrových týmů, které pomáhají s odběry vzorků pro testování na covid-19, působí hasiči také v nemocnicích na covidových odděleních, rozvážejí vakcíny či trasují kontakty nakažených novým koronavirem.

17:52

Občanská iniciativa KoroNERV-20 vyzvala vládu, aby zveřejňovala detailní data o postupu očkování proti nemoci covid-19. Lidé mají na informace nárok, protože vakcíny a očkování se platí z veřejného zdravotního pojištění a státního rozpočtu, uvedla. Informace o očkování rovněž zveřejňuje velká část zemí Evropské unie, napsala iniciativa KoroNERV-20 v prohlášení

17:16

Hejtmani většinou souhlasí s centrální koordinací vakcinace. Strategii očkování ale chtějí ještě připomínkovat. Někteří si stěžují na nedostatek času.

17:15

V Česku by měl být během ledna k dispozici nový typ testu na covid-19, u něhož se při odběru vzorku nepoužívá výtěr z nosohltanu, uvedl ředitel a hlavní vývojář firmy Diana Biotechnologies Václav Navrátil. Test, který společnost sídlící ve Vestci u Prahy vyvinula, využívá sliny. Před několika týdny byl uveden také test vzešlý ze spolupráce Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci (UMTM UP) a soukromé sféry. Při tomto neinvazivním odběru člověk kloktá tekutinu, kterou pak vyplivne do kalíšku se speciálním práškem.

16:31

Zlínský kraj chce podle hejtmana Radima Holiše (ANO) zajistit co nejvíce očkovacích míst proti covidu. Kraj nechce jít cestou zřizování velkých očkovacích center, které by bylo problematické zajistit personálně, ale očkování nabídnout na co nejvíce místech. Domlouvá se proto také s praktickými lékaři, řekl Holiš.

16:27

Podle hejtmana Vysočiny Schreka (ODS) je očkovací strategie naopak srozumitelná. Veškerou práci s očkováním ale nechává na krajích, řekl.

16:24

Libereckému hejtmanovi Půtovi přijde tvorba očkovací strategie zvláštní. Na připomínky mají kraje podle něj málo času. Vadí mu i nedostatek vakcíny. "Strategii dnes představují na tiskovce, my to máme připomínkovat do pátku. Tak bych charakterizoval celý systém komunikace," uvedl Půta. Podle něj dokumenty ke strategii dostali představitelé kraje teprve dnes, připomínky k nim zatím sdělovat nechce. "Komentovat něco, co jsem neměl šanci číst, není úplně rozumné," uvedl.

16:23 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Každý čtvrtek by mělo ministerstvo zdravotnictví zveřejnit týdenní údaje o dodávkách vakcíny proti covidu-19 do Česka a o počtu očkovaných, řekl Blatný.

16:22

Ministerstvo průmyslu a obchodu dokončilo zpracování žádostí z první výzvy programu COVID nájemné. Z podaných 18 694 žádostí jich schválilo 98 procent za 2,6 miliardy korun. Prostřednictvím druhé výzvy programu stát podnikatelům přispěje za třetí kvartál 50 procent na nájem. Proti jarní výzvě odpadla podmínka slevy 30 procent od pronajímatele. Stále ale platí to, že při podání žádosti musí zájemce o dotaci doložit uhrazení alespoň poloviny nájmu. Maximální suma, o kterou je možné žádat, činí deset milionů korun. 

16:22 Ilustrační foto.

Do Prahy by podle primátora mělo v lednu dorazit 40 000 dávek vakcíny. Z toho asi 7000 dávek chce město využít pro očkování lidí mimo rezervační systém, který vláda plánuje spustit 15. ledna. Tyto dávky určené pro vakcinaci klientů a personálu domovů pro seniory by měl z dodávek pro očkovací centra zajistit právě krajský koordinátor. Město pro očkování využije i vlastní mobilní týmy.

16:13

Studenti posledních ročníků jihomoravských zdravotnických středních škol a vyšších odborných škol budou muset pomáhat v nemocnicích v kraji při boji s koronavirem. Povinnost ukládá nařízení hejtmana, které začne platit ve středu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Jihomoravského kraje Michal Cagala. Nemocnice se podle něj potýkají s nedostatkem zdravotnického personálu kvůli nemocem a karanténám. Studenti pomáhali už loni, na podzim jich bylo v nemocnicích kraje kolem 160.

16:12 Ilustrační foto.

Je zásadní, aby při očkování proti covidu měl hlavní slovo krajský koordinátor a nezasahovali do něj vládní politici, řekl pražský primátor Hřib. Pražský primátor dodal, že z pohledu vedení metropole nežádoucí zásahy shora do řešení epidemie se děly například v létě v souvislosti s distribucí ochranných pomůcek.

16:12

Kraj Vysočina chce očkovací centra pro očkování proti covidu-19 přinejmenším v krajské Jihlavě, možná i v dalších okresních městech. Pomáhat by tam měli soukromí lékaři. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS) je s žádostí o pomoc osloví osobním dopisem. Novinářům to dnes řekli hejtman a jeho náměstek pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

16:09

Aktuální prodeje sortimentu souvisejícího s covidem včetně roušek, léků a dezinfekce klesly na úroveň období, kdy v ČR žádná nákaza nebyla. Trend je patrný i přesto, že Česko se nyní nachází v nejhorším stupni protiepidemického systému PES, který s sebou přináší řadu omezení. V tiskové zprávě to dnes uvedla internetová lékárna Lékárna.cz. Podle firmy je jedním z důvodů zřejmě to, že lidé si už na život s covidem zvykli a jsou na každodenní život v ohrožení nákazou vybaveni.

15:46

Fakultní nemocnice Brno omylem znovu lidem rozeslala necelou tisícovku zpráv s výsledky starých testů na nemoc covid-19. Příjemci by měli tuto zprávu ignorovat, pokud už ji loni dostali a obsahuje dřívější datum odběru, řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní opětovné odeslání způsobila chyba systému. Nemocnice původně uváděla 17 000 odeslaných zpráv, jejich počet později sama opravila.

Staré SMS mohly přijít lidem, kteří je obdrželi už loni v jakékoli době roku. "Pokud byl výsledek negativní, asi tomu nikdo nebude věnovat pozornost. Pokud byl ale výsledek pozitivní, byla tam nařízená desetidenní karanténa. Proto by se lidé neměli vylekat. Měli by se řídit datem. Pokud už jednou SMS dostali, neměli by tomu věnovat pozornost," uvedla Plachá.

15:37 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Maximalizovali jsme počet dávek vakcín od společnosti Pfizer z původních 4 milionů na 8 milionů dávek, ale nepřijde určitě všechno na jaře," řekl Blatný. Dávky, které již byly rozdistribuovány, by měly být naočkovány do konce zítřejšího dne.

15:32

Německo podle informací listu Der Spiegel omezí na 15 kilometrů od bydliště volný pohyb v nejpostiženějších regionech. Jednání kancléřky Angely Merkelové ale ještě neskončilo.

15:22 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Nová mutace koronaviru u nás zatím nebyla identifikována, což ale neznamená, že se v Česku nevyskytuje. Šetření zatím výskyt nepotvrdila," odpověděl Blatný na dotaz, jestli byla v Česku zaznamenána nákaza rychleji se šířící mutací koronaviru, která byla dříve zaznamenána například ve Velké Británii.

15:16 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Blatný také zdůraznil, že očkování bude dobrovolné. "Jsem zásadně proti jakékoli diskriminaci na základě očkování, jsem ale pro bonifikaci těch, kteří se naočkovat nechali," řekl.

15:15 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Antigenní testy pokračují dále, budeme pokračovat, dokud o ně bude zájem a dokud nebude proočkovaná značná část populace," řekl Blatný.

15:10 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Chtěl bych zdůraznit, že lidé, kteří se dostávají do nemocnic, nejsou cizí lidé, ale naši známí, rodinní příslušníci. Je na nás, jak situaci společně zvládneme," apeloval Blatný.

15:00 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Na osoby mimo rizikové skupiny a mimo ostatní zvýhodněné kategorie se dostane vakcína přibližně na přelomu jara a léta, spíše během léta," řekl Blatný. "Předpokládáme, že tu kýženou část kolem 5 milionů lidí bychom měli být schopni proočkovat během léta," dodal.

Dosud bylo podle ministra Blatného nahlášeno zhruba 13 tisíc naočkovaných osob. Reálné číslo je pravděpodobně mírně vyšší, data se do systému dostávají se zpožděním.

Data o proočkovanosti chce ministerstvo zveřejňovat souhrnně každý týden ve čtvrtek.

14:57 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Naočkovaní dostanou certifikát jako potvrzení, které budou moci v budoucnu využít například pro cesty do zahraničí místo negativního testu. Řekl to ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci.

14:53

Registrace na očkování bude probíhat přes on-line formulář. Na základě zadaných informací (věk a zdravotní stav) bude zájemci přiřazena priorita, se kterou bude na očkování přijat. Podle této priority bude umístěn na seznam zájemců. Upřednostněni budou lidé z rizikových skupin. Systém udržuje registraci do té doby, dokud není zájemce naočkován.

Registraci může zájemci zajistit někdo z rodiny, praktický lékař nebo operátor na lince 1221. Zdravotníci tímto systémem procházet nemusí. 

Centrální rezervační systém bude spuštěn 15. ledna pro nejvyšší věkovou kategorii 80+ a od 1. února pro zbytek veřejnosti.

V případě, že bude zájemce požadovat upřednostnění, bude muset při registraci doložit, že na něj má právo. Věk se bude ověřovat dle občanských průkazů, zaměstnání například u pracovníků kritické infrastruktury podle služebního průkazu či potvrzení a zdravotní stav u praktických lékařů. V tomto případě bude také nutné si s sebou na očkovací místo přinést doklad totožnosti, doklad o zaměstnání či zprávu o zdravotním stavu.

14:48 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Situace v nemocnicích není podle ministra Blatného dobrá, lidé, kteří svoji hospitalizaci odkládali přes svátky, se nyní do nemocnic dostali.

Počet osob na JIP tak převyšuje 1000, více než 6000 osob je hospitalizovaných, což podle něj zcela jasně svědčí pro to, že v úrovni rizika číslo 5 budeme s největší pravděpodobností i v dalším týdnu.

14:45 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"V současné době probíhá fáze 1A, tedy očkování prioritních skupin obyvatelstva. Tak předejdeme přetížení nemocnic. Jednak se jedná o osoby z rizikových skupin, jednak o zdravotníky a pečovatele, kteří se o ně starají," řekl ministr Blatný. Dále se jedná také o osoby se zdravotním postižením a klienty domovů pro seniory. Následovat bude fáze B1, tedy očkování osob s vybranými chronickými onemocněními, seniorů nad 65 let a osob zajišťujících kritickou infrastrukturu státu. Strategie podle něj umožňuje i dobrou redistribuci vakcín po Česku v případě, že by se jich někde nedostávalo.

14:37

Nový systém výpočtu indexu rizika bude ministerstvo publikovat pro republiku i pro kraje. Na úrovni okresů nemá podle Duška smysl. Opatření budou pro jednotlivé kraje odlišná až od třetího stupně PES. "Chtěl bych zdůraznit, že součástí vyhodnocení stupně je mnohem více parametrů než jen index rizika. Spojení indexu se stupni je pouze orientační, vyhlašování stupňů pohotovosti nadále zůstává na expertech," řekl Dušek.

14:30

Do indexu rizika bude nově započítáván podíl hospitalizovaných pacientů, kteří do nemocnice přijdou s obtížemi způsobenými covidem-19, ale do té doby nebyli zachyceni testováním ani trasováním.

Ostatní parametry výpočtu zůstávají nezměněny. Toto procento dosud nepodchycených pacientů nahradí ve výpočtu pozitivitu testů. Změny představil na tiskové konferenci ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Změny ve výpočtu indexu rizika budou platné od zítřka.

14:23

Rakouské úřady za posledních 24 hodin zaznamenaly více než 2300 nově infikovaných koronavirem a poprvé za týden opět hlásí stovku zemřelých. Vzrostl také počet nakažených, kteří musí být léčeni v nemocnicích. Rakousko začalo na konci prosince podobně jako další unijní země proti covidu-19 očkovat a podle dnešních údajů dosud mělo k dispozici 8360 dávek vakcíny firem BioNTech a Pfizer. Do konce tohoto týdne jich má být dohromady 126 tisíc.

14:27

"Zásadně se změnila strategie testování, do hry vstoupily antigenní testy, jejich denní počty už se dnes téměř rovnají počtu provedených PCR testů. Nemůžeme je ale ztotožňovat. Antigenní testování má nižší pravděpodobnost, že zachytí pozitivního jedince. Díky jeho zavedení se ale také snižuje počet samoplátců PCR testů. Zároveň to znamená, že u PCR testů je pravděpodobnější, že budou vykazovat pozitivní výsledek," řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Pozitivita antigenních testů je průměrně 5 až 7 procent, u PCR testů je to kolem 40 procent. Denně je realizováno kolem 30 tisíc testů PCR a stejně tolik testů antigenních.

14:22 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

"Pracuje se na úpravě tabulek PES, finální verze bude publikována příští týden," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

14:17

Aktuální prodeje sortimentu souvisejícího s covidem včetně roušek, léků a dezinfekce klesly na úroveň období, kdy v Česku žádná nákaza nebyla. Trend je patrný i přesto, že Česko se nyní nachází v nejhorším stupni protiepidemického systému PES, který s sebou přináší řadu omezení. V tiskové zprávě to v úterý uvedla internetová lékárna Lékárna.cz. Podle firmy je jedním z důvodů zřejmě to, že lidé si už na život s covidem zvykli a jsou na každodenní život v ohrožení nákazou vybaveni.

14:13

Většina středních škol s maturitními obory pravděpodobně bude chtít dělat jednotné přijímací zkoušky, i když se letos všude povinně konat nemusí. Vyplývá to z vyjádření zástupců školských asociací. Podle nich se jednotné přijímací zkoušky osvědčily jako dobrý způsob pro rozřazení uchazečů o studium.

14:01

Německá kancléřka Angela Merkelová se snaží přesvědčit spolkové země, aby kvůli boji s pandemií covidu-19 omezily volný pohyb obyvatel. Podle informací magazínu Der Spiegel ale takový návrh země odmítají. Média nicméně uvádějí, že na dnešním jednání se Merkelová s premiéry spolkových zemí zřejmě dohodne na zpřísnění stávajících karanténních podmínek.

13:41

Karlovarský kraj spustí v polovině ledna jednotný elektronický rezervační systém k otestování na koronavirus. Dosud bylo možné se na testy objednat pouze telefonicky přes call centrum, které je ale často vytížené, nebo přes jednotlivé weby soukromých laboratoří. Novináře o tom dnes informoval krajský zastupitel Josef März.

13:39

Přesně před rokem byl na internetové encyklopedii Wikipedie publikován první článek o covidu-19. Nyní je článků o koronaviru více než 7000 a dohromady mají celosvětově více než 579 milionů zobrazení.

12:51

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) žádá vytvoření mobilních týmů, které by očkovaly lidi s vážným handicapem doma. Upozorňuje na to, že mnozí postižení v domácí péči se sami nemohou na očkování dostavit. Počet takových zájemců o očkování odhaduje na desítky tisíc. Na tiskové konferenci to v úterý řekl předseda NRZP Václav Krása. Podle rady vládní strategie očkování na lidi s vážnými zdravotními omezeními nepamatuje. NRZP se kvůli tomu obrátila na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

13:04

Ministerstvo zdravotnictví již nyní plánuje systém, který by například hospodským umožnil ověřit, jestli jejich hosté jsou očkovaní proti covid-19:

12:47

Zatímco běžně zpopelní ostravské krematorium měsíčně v průměru 950 až 970 zesnulých, v posledních měsících je to o 60 procent více. V listopadu bylo zpopelněných 1556, v prosinci 1570. Přestože zařízení jede na maximum, jeho kapacita na tolik zesnulých nestačí a bylo by třeba některé zesnulé odvézt jinam. Prognóza na leden navíc není příznivá. ČTK to v úterý řekl ředitel krematoria Ivo Furmančík.

12:31

Italská vláda se v noci na dnešek rozhodla kvůli epidemické situaci odložit zahájení prezenčního vyučování na středních školách. Ty se mají otevřít v pondělí 11. ledna a nikoliv ve čtvrtek, jak původně vláda zamýšlela. Některé regiony se ale rozhodly, že střední školy nechají zavřené až do konce ledna. 

Žáci základních škol se vrátí do lavic již tento čtvrtek. V pondělí se do středních škol vrátí 50 procent studentů, druhá polovina bude pokračovat v distanční výuce. 

12:22

Francie mění očkovací strategii. Již v první vlně nabídne vakcínu také hasičům, části pomocných pracovníků a seniorům nad 75 let i mimo domovy důchodců, oznámil dnes ministr zdravotnictví Olivier Véran. 

Francie začala aplikovat vakcínu firem Pfizer a BioNTech na konci prosince zdravotnickým pracovníkům, klientům domovů důchodců a lidem, u nichž se v případě nákazy přepokládají závažné příznaky nemoci covid-19. Na rozdíl od sousedních zemí, které již očkovaly desítky tisíc osob, zvládla Francie během prvního týdne podat vakcínu pouhým 516 lidem.

12:18

Španělské děti letos kvůli pandemii koronaviru přijdou o tradiční průvody Tří králů. Ten obvykle do ulic velkých španělských měst láká miliony lidí. Letos ale musejí diváci kvůli restrikcím zůstat doma. Někde se rozhodli tradiční oslavy uspořádat alespoň on-line, jinde je kreativně zorganizovali tak, aby pravidla neporušili, napsala agentura AFP.

Letos se kvůli koronaviru neuskuteční tradiční tříkrálový průvod.
Letos se kvůli koronaviru neuskuteční tradiční tříkrálový průvod. | Foto: Reuters
11:57

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední den 1112 potvrzených případů nemoci covid-19, což je o 802 více než o den dřív. Nově je i 30 hospitalizovaných pacientů s koronavirem. V nemocnicích jich je celkem 712, uvedla v úterý v tiskové zprávě ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Přibylo 15 úmrtí lidí v průměrném věku přes 83 let. Pro kraj stále v Protiepidemickém systému (PES) platí pátý, nejvyšší stupeň pohotovosti.

11:56

Český červený kříž (ČČK) bude v Praze pomáhat s očkováním proti onemocnění covidem-19 zvláště v domovech pro seniory. Pro mobilní očkovací tým poskytne ČČK speciální vozidlo a řidiče, uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman .

"Praha považuje za klíčové během ledna naočkovat zejména nejzranitelnější skupinu obyvatel, tedy klienty domovů pro seniory, kde jsou dopady epidemie zdaleka nejtěžší. Vozidlo ČČK poslouží k přepravě mobilních očkovací týmů i s vakcínami a dalším vybavením," uvedla radní hlavního města pro oblast zdravotnictví a sociální politiky Milena Johnová (Praha Sobě).

11:44

Nejpostiženějším oborem české ekonomiky budou v letošním roce obecně služby, podnikání v nich ukončí zhruba 15 procent podnikatelů. Řekla to generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová. Rok 2021 bude podle ní záviset na vývoji situace s koronavirem. Očekává, že míra nezaměstnanosti přesáhne pět procent.

11:43

V krajem zřizované Nemocnici Jihlava bude od pátku pomáhat osm vojáků. Důvodem je vysoká nemocnost personálu nemocnice. Covid-19 má 92 z jejích asi 1600 zaměstnanců. Pomoc vojáků je dohodnutá do 21. ledna.

11:42

V Královéhradeckém kraji k dnešnímu dopoledni za 24 hodin přibylo 1042 potvrzených případů covidu-19, o den dříve 698 a před týdnem 973. Jde o druhý nejvyšší mezidenní nárůst od začátku epidemie, rekord je z 31. prosince, a to 1098. Od začátku epidemie krajští hygienici zaznamenali v kraji 43 644. Aktuálně nemocných bylo v kraji 7102, což je zhruba 1,3 procenta z celkového počtu obyvatel kraje. Vyplynulo to z dnešního sdělení Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové a z údajů ministerstva zdravotnictví.

Kapacita covidových lůžek v nemocnicích v Královéhradeckém kraji je téměř naplněná. Záchranná služba začala převážet pacienty mimo region.

11:21

Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje (KHS) projednala od loňského 1. března do těchto dnů zhruba 350 přestupků kvůli porušení protiepidemických opatření. Nejčastějším prohřeškem je nenošení roušek. Pokuty se pohybují od 500 do 5000 korun, řekl dnes ředitel KHS Michal Bartoš.

Nejvyšší pokuty dostávají lidé v regionu kvůli opakovanému porušením opatření, třeba i za nenošení roušek, nebo podnikatelé například kvůli neuzavřeným provozovnám.

11:07

Ve Středočeském kraji přibylo v pondělí 1591 nakažených koronavirem. Jde o srovnatelný nárůst jako za minulé pondělí. Rizikové skóre PES vzrostlo z 85 na 89 bodů, odpovídá tak pátému, tedy nejvyššímu stupni rizika, který nyní platí celorepublikově. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

11:05

Studenti medicíny před závěrečnými státními zkouškami a maturanti nasazení do nemocnic kvůli koronavirové pandemii se nemohou adekvátně věnovat přípravě na dokončení studia. V tiskové zprávě to uvedl takzvaný Anticovid tým, tedy expertní tým opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Jeho zástupci chtějí jednat s ministrem školství Robertem Plagou (ANO).

10:53

V Česku zemřelo do konce listopadu více lidí, než je běžné za celý rok. Podle údajů Českého statistického úřadu zemřelo do konce listopadu 114 781 lidí. Za 11 měsíců roku počet úmrtí překonal i celý rok 2015, který byl s více než 113 000 mrtvými za posledních deset let rekordní. V letech 2018 a 2019 bylo mrtvých přes 112 000. Důvody nárůstu úmrtnosti statistiky neuvádějí, pravděpodobně k němu ale přispěla epidemie nemoci covid-19.

Údaje ČSÚ jsou ke konci 48. týdne, tedy do 29. listopadu. Podle dat dostupných na webu ministerstva zdravotnictví do té doby v Česku zemřelo s covidem 8400 lidí. Epidemie koronaviru se v Česku začala šířit v březnu a první oběť covidu byla v Česku zaznamenána 22. března. Do konce roku si covid v Česku vyžádal 11 795 obětí.

10:26

V Karlovarském kraji přibylo v pondělí 185 potvrzených případů koronavirové nákazy. Je to o 60 případů méně než před týdnem. O víkendu, kdy se ale méně testuje, přibylo 126 nakažených. Index rizika v protiepidemickém systému PES klesl za den o 15 bodů na hodnotu 81, zůstává nicméně v pátém, nejhorším stupni pohotovosti. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

10:25

Podle počtu nových případů koronaviru za týden na milion obyvatel je Česká republika s denním průměrem přes 965 nových případů nejhorší na světě. Nejvíce mrtvých s koronavirem na milion obyvatel za týden vykazují Litva, Slovensko a Slovinsko a Chorvatsko. Česká republika je v tomto ohledu pátá.

09:46

Pokud nezměníme náš přístup, tak dojde v březnu k promoření společnosti, to ale není a nikdy nebylo řešením epidemie, je neefektivní, neekonomické, neetické a nesmyslné, říká imunolog Zdeněk Hel.

09:39

V Česku je nyní 121 500 lidí s prokázanou nákazou novým typem koronaviru, nejvíc od 29. října. V nemocnicích bylo v pondělí 6680 lidí s onemocněním covid-19, z toho 954 je v těžkém stavu. Oproti předchozímu pondělí stoupl počet hospitalizovaných o 940. Více pacientů s covidem leželo v nemocnicích naposledy 13. listopadu. Vyplývá to z aktualizovaných statistik na webu ministerstva zdravotnictví

09:34

Odhalené nákazy koronavirem a nahlášená úmrtí spojená s covidem-19 ve Spojených státech po svátcích znovu přibývají extrémně vysokým tempem, zatímco počet hospitalizací plynoucích z epidemie v pondělí opět dosáhl nového rekordu. Země registruje v průměru přes 2500 mrtvých denně a očekává se, že situace se bude v nejbližších dnech zhoršovat.

Velké problémy má stále Kalifornie, v přibližně desetimilionovém okrese Los Angeles v pondělí bylo jen 17 volných lůžek pro těžce nemocné dospělé pacienty.

09:34 Vlajka Ruské federace.

Rusko dnes oznámilo 24 246 nových případů nákazy koronavirem a 518 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 23 351 případů a 482 úmrtí, oznámily tiskové agentury s odvoláním na operativní štáb. Vyšší denní přírůstek nakažených oproti předchozímu dni hlásí i Ukrajina.

09:31

V Libereckém kraji za pondělí přibylo 633 případů nákazy koronavirem, je to skoro o 100 víc než před týdnem. Rizikové skóre za kraj zůstalo třetí den v řadě na 89 bodech. To odpovídá pátému, tedy nejvyššímu stupni rizika. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Na 89 bodů v protiepidemickém systému PES dnes stoupl index i za celé Česko.

09:31

Nemocnice v Karlovarském kraji jsou na hraně kapacit lůžek pro pacienty s koronavirem, na odděleních intenzivní péče zbývají poslední volná lůžka. V nemocnicích ale chybí zdravotnický personál, proto chce vedení kraje zajistit zdravotníky z lázeňských zařízení, uvedl v úterý v tiskové zprávě hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

09:30

Ve Zlínském kraji opět přibylo potvrzených případů nákazy koronavirem. Za pondělí bylo 728 nově nakažených, což je více než v neděli, kdy bylo 346 nových případů onemocnění covidem-19, také více než minulé pondělí, kdy jich bylo 504. Index rizika v protiepidemickém systému PES zůstává v úterý stejně jako v neděli a pondělí na 89 bodech, tedy na pátém, nejvyšším stupni, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

09:19

V Ústeckém kraji v pondělí přibylo 711 potvrzených nákaz koronavirem, zhruba o 70 víc než před týdnem. Počet bodů na indexu v protiepidemickém systému PES vzrostl z 81 na 85, riziko nákazy je tak na pátém, tedy nejvyšším stupni rizika. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

08:32

V Olomouckém kraji v pondělí přibylo 825 potvrzených nákaz novým koronavirem, ve srovnání s minulým pondělím je jich více než dvojnásobek. Krajský index rizika v protiepidemickém systému PES dnes vzrostl o pět bodů na 85, což je pátý, tedy nejvyšší stupeň rizika, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

08:22

Rizikové skóre protiepidemického systému PES v Praze kleslo k dnešku z 85 na 80 bodů, sedmým dnem tak zůstává v pátém, nejhorším stupni pohotovosti. V pondělí přibylo v hlavním městě 1228 případů covidu, to je o stovku méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

08:21

Laboratoře v Česku udělaly v pondělí téměř 32 400 PCR testů na covid-19, o 4200 více než před týdnem. Pozitivní výsledek mělo skoro 40 procent vzorků.

08:16

Mexiko schválilo k nouzovému použití vakcínu proti covidu-19, kterou vyvinula britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Informovala o tom v úterý agentura AP. Dosud se v zemi očkovalo vakcínou od americké společnosti Pfizer a německé BioNTech.

08:14

Testy v pondělí potvrdily 12 860 nových případů covidu-19, o téměř 2000 víc než před týdnem. V Česku se jím prokazatelně nakazilo už skoro 760 000 lidí.

Skóre PES stouplo na 89 bodů, zůstává v nejhorším, pátém stupni pohotovosti. Index se zvýšil o čtyři body kvůli zrychlení šíření nákazy mezi seniory.

08:05

Aktuální rizikové skóre PES v jednotlivých krajích:

KrajSkóre PESStupeň pohotovosti
Jihočeský765
Plzeňský765
Praha805
Jihomoravský815
Karlovarský815
Olomoucký855
Ústecký855
Královéhradecký895
Liberecký895
Moravskoslezský895
Středočeský895
Vysočina895
Zlínský895
Pardubický945
ČR895

zdroj: ministerstvo zdravotnictví

07:43

Ministerstvo školství vydalo opatření k úpravě přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol. Potvrdilo v něm již dříve avizovanou změnu, že letos nebudou na čtyřletých maturitních oborech povinné jednotné přijímací zkoušky. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Ředitelé středních škol budou moct uchazeče přijímat jen na základě vlastních přijímacích zkoušek školy, případně zcela bez zkoušek. Na víceletá gymnázia by se měly státní přijímací zkoušky konat jako obvykle včetně dvou termínů.

07:37

Vysvědčení za první pololetí aktuálního školního roku se bude moct předávat později, pokud do konce ledna neskončí zákaz přítomnosti žáků ve školách. Obsah vysvědčení ale budou muset školy žákům sdělit v termínu 28. ledna. Úřad podle mluvčí již školám poskytl doporučení k tvorbě pololetního hodnocení. S ohledem na výuku na dálku by se mělo zaměřit na odpovědnost dětí za vlastní učení, práci s časem a plnění povinností. Na vysvědčení ministerstvo doporučuje slovní hodnocení, možné ale budou i známky.

07:01

Laboratorní skupinu na ministerstvu zdravotnictví, která spolu s epidemiologickou a klinickou skupinou radí s postupem proti koronaviru, nově vede Barbora Macková. Zároveň působí jako vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN).

Macková nahradila Mariána Hajdúcha, který jako vedoucí laboratorní skupiny a národní koordinátor testování na covid-19 odešel ke konci loňského roku.

06:30

V Německu se za poslední den objevilo bezmála 12 000 nově potvrzených případů koronaviru. S covidem-19 tam také zemřelo dalších 944 lidí. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI), podle nějž je v současné chvíli obtížné odhadnout trend šíření nákazy v zemi, protože přes vánoční svátky a konec roku úřady zaznamenávaly a nahlašovaly nové případy a úmrtí se zpožděním.

06:07

Ministerstvo zdravotnictví má dnes odpoledne na tiskové konferenci představit podrobně rozpracovanou strategii očkování proti covidu-19 a nový výpočet rizikového skóre v protiepidemickém systému (PES), podle nějž se řídí přijatá opatření. Upravit by se měla i některá z těchto opatření, s určitými podmínkami by mohla být umožněna i ve vyšším stupni rizika. V současné době je Česko v pátém stupni. V pondělí byla hodnota 85 bodů ze sta.

06:04

Egypt po propadu za rok 2020 způsobeném koronavirovou pandemií vyhlíží pomalý návrat turistů. Loni příjmy z cestovního ruchu klesly o téměř 70 procent na čtyři miliardy dolarů (asi 85 miliard Kč), uvádějí podle agentury Reuters ministr pro turistiku a cestovní společnosti. Turistika tvoří až 15 procent hrubého domácího produktu (HDP) země a je klíčovým zdrojem zahraničních měn.

Foto: Associated Press
05:30

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes bude jednat s premiéry jednotlivých spolkových zemí o prodloužení stávajících přísných karanténních opatření proti nemoci covid-19, uzávěra by měla trvat nejméně do konce ledna.

Prozatím jsou omezení stanovena do 10. ledna, ale řada premiérů včetně vlivného bavorského ministerského předsedy Markuse Södera otevřeně hovoří o nezbytném pokračování.

22:44

Mutaci koronaviru, která byla poprvé odhalena v polovině prosince v Anglii, dnes potvrdilo na své půdě i sousední Rakousko. Prokázala se i u dvou slovenských dětí ve věku devět a deset let, které byly testované na vídeňském letišti.

22:44

"Nová varianta kmene koronaviru šířícího se z jižních oblastí Anglie se potvrdila už i na Slovensku," napsal šéf slovenského zdravotnického resortu. Laboratoře podle něj "tzv. anglický kmen" identifikovaly už v prvních vzorcích, jež pocházely z východoslovenského okresu Michalovce.

22:24

Mutace koronaviru objevená v Británii se mezi svátky potvrdila také na Slovensku, oznámil slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

21:31

Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly nyní platná opatření proti šíření nákazy nemusí stačit, řekl v televizi CNN Prima News. Pokud by se situace nezlepšila, musí začít masivní testování a rychlé vychytávání pozitivních jedinců, což se nyní ne úplně daří, řekl s poukazem na vysoký podíl pozitivních mezi testovanými. "Situace bude složitá minimálně do března," předpověděl. O letních prázdninách očekává Prymula podobný režim jako loni a do normálu by se podle něj život mohl vrátit po září.

21:15

V Anglii bude kvůli koronaviru od úterý opět platit plošná uzávěra, oznámil premiér Boris Johnson. Brity vyzval, aby zůstali doma. Uzavřou se také školy.

21:02

Večírek se konal v nevyužívaném skladišti v Lieuronu nedaleko bretaňského města Rennes. Policie akci v sobotu ukončila a odjíždějící, kteří byli z Francie i z ciziny, pokutovala. Agentura AP uvedla, že pokutu dostalo přes 1600 lidí.

21:01

Jednadvacetiletý muž se podle vyšetřovatelů podílel na organizaci večírku, který začal na silvestra a skončil až v sobotu zásahem policie. Mladík se k podílu na organizaci párty přiznal. Kromě obecného ohrožení čelí obvinění z poškození cizí věci či drogového deliktu. Státní zástupce Philippe Astruc ale řekl, že je jasné, že nebyl sám. Obvinit by tak brzy mohl i další organizátory.

21:01

Z obecného ohrožení v pondělí ve Francii obvinili jednoho z organizátorů novoročního večírku, na kterém se nedaleko města Rennes sešlo kolem 2400 lidí. Ve Francii nyní platí přísná opatření, která kvůli šíření koronaviru omezují právo na shromažďování.

20:18

Zhruba polovina Čechů se neorientuje dobře ve vládních opatřeních proti šíření nemoci covid-19. Ještě menší přehled mají lidé v ekonomické podpoře poskytované státem kvůli epidemii covidu-19. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a agentury Median z přelomu listopadu a prosince 2020. Většina dotázaných si naopak myslí, že má dobrý přehled o způsobech, jak se chránit před nákazou, a o situaci kolem výskytu covidu-19 v Česku.

19:58

Irsko poprvé od počátku epidemie covidu-19 eviduje více než 6000 potvrzených případů nákazy za den. Rekordní hodnotu zaznamenalo čtvrtý den v řadě.

19:41

Počty očkovaných proti novému typu koronaviru ve vybraných zemích (očkování proti nemoci covid-19 dnes začalo v posledních třech krajích ČR, kde se dosud neočkovalo; země seřazeny podle celkového počtu):

zeměcelkový počet očkovanýchpočet očkovaných na 100 obyvatel
Čína4,500.0000,31
USA4,230.0001,28
Izrael1,220.00014,40
Británie1,000.0001,39
Rusko800.0000,55
Německo265.6100,32
Itálie118.7000,20
Kanada117.8000,31
Polsko50.0000,13
ČR15.0000,14
Rakousko60000,06
Slovensko54000,10

zdroj: https://ourworldindata.org/covid-vaccinations; ČTK

19:06

Počet zemřelých s covidem stoupl na Vysočině za uplynulých 24 hodin o 17 na 546. Nejvíc úmrtí za poslední den evidují hygienici na Havlíčkobrodsku.

19:00

Zátěž nemocnic by podle exministra Prymuly mohla být teď vyšší než v poslední vlně v listopadu. Denně může být 20 000 nově pozitivních, řekl v ČT.

18:58

Pro obor fitness budou zásadní detaily nového kompenzačního programu. Měl by se vztahovat na OSVČ i tzv. dohodáře, míní Česká komora fitness.

18:54

Výběr dnešních událostí z domova:

  • Celkový počet zemřelých s onemocněním covid-19 přesáhl v Česku 12 000
  • V neděli laboratoře v Česku odhalily 6220 nových případů, což je zhruba o 1250 více než v sobotu. Z téměř 15 000 testů bylo 41,9 procenta pozitivních. S nákazou se nyní v Česku potýká téměř 120.000 lidí, hospitalizovaných bylo v neděli 5777, asi o 200 více než v sobotu, ve vážném stavu je 877 z nich
  • Od čtvrtka budou opět třeba testy na koronavirus při návratu ze Španělska, povinné budou i pro přijíždějící cizince. Výjimkou budou Kanárské ostrovy
  • Rizikový index protiepidemického systému PES klesl na 85 bodů ze sta, předchozí tři dny byl na dosud nejvyšší hodnotě 90 bodů. Nadále ale celostátní skóre zůstává v nejvyšším, pátém stupni pohotovosti
  • Očkování proti covidu-19 u praktických lékařů lze podle největší Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) očekávat nejdříve v březnu. Do té doby se bude očkovat centrálně v nemocnicích
  • Lidé, kteří byli ve Velké Británii či v Severním Irsku v posledních 14 dnech více než 12 hodin, budou od úterý muset při návratu do ČR předložit potvrzení o negativním testu
  • Antigenních testů na covid-19 bylo od listopadu do 3. ledna provedeno téměř 830 000. Nejvíc jich bylo 21. prosince, kdy se takto nechalo vyšetřit více než 46 000 lidí. Za prosinec byla pozitivita antigenních testů přes pět procent, odhalily přes 26 700 nakažených
18:47

Očkováno proti covidu-19 bylo v ČR asi 15 000 lidí, řekl v České televizi bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ministerstvo data nezveřejnilo.

18:45

Další růst počtu nových případů covidu-19 bude pokračovat do 15. ledna, pak čeká exministr Prymula kulminaci a pokles, řekl v České televizi.

18:32

Od čtvrtka budou opět třeba testy na koronavirus při návratu ze Španělska, povinné budou i pro přijíždějící cizince. Výjimkou budou Kanárské ostrovy.

18:25

Nizozemsko začne ve středu jako poslední země Evropské unie očkovat proti covidu-19. Původně chtěla vláda premiéra Marka Rutteho ve větší míře očkovat až od 18. ledna, po kritice termín přesunula na 8. ledna a dnes oznámila, že se začne už 6. ledna. Jako první přijdou na řadu zdravotníci a pečovatelé.

17:56

Takto by mohlo vypadat očkovací centrum, které chce v Jihočeském kraji vybudovat hejtman Martin Kuba.

17:51

Krematorium Ostrava nestačí zpopelnit všechny zemřelé. Hejtman Vondrák řekl, že Moravskoslezský kraj bude žádat Ústřední krizový štáb o koordinování.

17:34

Stát vyplatil z programu Antivirus dosud 24,5 miliardy korun, a to 66 000 firmám na mzdu 910 800 lidí. Menším firmám odpustil odvody 13,3 miliardy korun, uvedlo MPSV.

17:24

Vláda v příštích dnech představí modifikovanou verzi protiepidemického systému. "PES nechcípl. PES platí a funguje. Dnes na vládě nebyla panika. Situace u nás není dobrá, jako není dobrá v žádné okolní zemi. Vyčkejme v následujících dnech, pan ministr zdravotnictví bude mít zítra vystoupení," řekl ministr Havlíček.

17:15

V Německu už proti covidu-19 naočkovali více než čtvrt milionu lidí. Zhruba polovinu očkovaných tvoří obyvatelé domovů pro seniory, druhou polovinu zdravotníci a pracovníci v sociálních službách, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Německo, které má zhruba 83 milionů obyvatel, začalo s očkováním oficiálně v neděli 27. prosince.

17:16 Karel Havlíček (ANO)

Ministr Havlíček je připraven o programu na pomoc pro veletrhy a kongresy diskutovat. Záležet bude podle něj na ochotě dalších resortů k jednání.

17:15

Ošetřovné by se nemuselo v příštích měsících počítat do příjmu při posuzování nároku na dávky. Lidé by tak nepřišli o přídavky. Návrh schválila vláda.

17:10

Situace v sociálních službách v hradeckém kraji je vážná. Nakažení klienti jsou ve 12 z 80 zařízení. Výpadek pracovníků činí 5,6 procenta z celkového počtu.

16:59

Lidé, kteří byli v Británii či v Severním Irsku v posledních dvou týdnech více než 12 hodin, budou od úterý muset v České republice  předložit potvrzení o negativním testu.

16:56 Karel Havlíček (ANO)

"O skiareálech je velmi náročná diskuse. Bude to dohodnuto ve čtvrtek. Já se přimlouvám za to, aby se skiareály zprovoznily co možná nejdříve. Je dobře mít řízený režim, než neřízený," řekl na tiskové konferenci ministr Karel Havlíček.

16:55

Očkování proti covidu-19 u praktických lékařů lze podle největší Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) očekávat nejdříve v březnu. Do té doby se bude očkovat centrálně v nemocnicích. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí pojišťovny Milan Řepka. Zdravotní pojišťovny očkování proti novému typu koronaviru platí z pojištění odváděného občany. Platí aplikaci a distribuci, samotná vakcína je nakoupena ze státního rozpočtu.

"V prvních dvou měsících roku 2021 bude probíhat centralizované očkování vybraných skupin obyvatel v síti očkovacích center, neboť v té době dostupné vakcíny jsou náročné na distribuci a skladování," uvedl Řepka.

16:49 Karel Havlíček (ANO)

Všechny provozovny uzavřené kvůli epidemii nového koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Schválila to dnes vláda, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda tak rozšířila dříve schválený program Covid gastro, určený pro stravovací zařízení, s alokací 2,5 miliardy korun. Tato suma podle materiálů, které má ČTK k dispozici, zůstává. V případě jejího vyčerpání bude vláda jednat o způsobu dalšího financování programu.

16:41

Vědci v Jihoafrické republice testují, zda je vakcína proti koronaviru účinná také v boji s jihoafrickou mutací koronaviru 501.V2. Obavy z neúčinnosti očkovací látky na místní mutaci vyjádřil například britský ministr zdravotnictví Matt Hancock a odborníci z Británie. Jihoafrická mutace koronaviru je nakažlivější a na pobřeží JAR také častější než původní virus způsobující nemoc covid-19. Očekává se, že tato varianta se také rychle rozšíří v nejlidnatějším městě Johannesburgu a jeho okolí. Země v tuto chvíli čelí další vlně epidemie, počty mrtvých jsou v posledních dnech vyšší, než byly při první vlně v červenci.

16:42

V Ústeckém kraji pokračuje očkování zdravotníků v tzv. první linii i distribuce vakcíny do nemocnic v regionu. První box se 195 ampulemi s vakcínou na očkování proti koronaviru dorazil do ústecké nemocnice 30. prosince. Dnes putovala vakcína do dalších nemocnic Krajské zdravotní (KZ), v úterý bude distribuce pokračovat do nemocnic v Litoměřicích a Žatci, informovala Dana Vaculíková, hlavní hygienička společnosti Krajské zdravotní, pod niž spadá pět nemocnic v kraji.

16:34 Ilustrační foto.

Praha chce od státu do 7. ledna 7000 vakcín na očkování seniorů v domovech. Vytvoří mobilní očkovací týmy. U seniorů nad 80 let pomohou pediatři.

16:27

Střední školy fungují ode dneška kvůli zhoršení epidemie covidu-19 opět v režimu distanční výuky jako na podzim. Rozvrhy pro výuku on-line ve srovnání s říjnem a listopadem zásadně nezměnily. Doufají, že alespoň maturanti se vrátí do lavic kolem poloviny ledna. Zejména praktická výuka by jim jinak mohla chybět k maturitním a závěrečným zkouškám. Vyplývá to z odpovědí zástupců středních škol. Pololetní hodnocení jako problém nevidí, počítají s klasickým vysvědčením se známkami jako v jiných letech.

16:23

Všechny obchody, restaurace, kadeřnictví i sportovní a kulturní zařízení budou muset v Rakousku zůstat zavřené o týden déle, než se plánovalo, tedy až do 24. ledna. Rozhodla o tom vláda. V Rakousku měla 18. ledna skončit celostátní uzávěra vyhlášená 26. prosince. Opět se měly otevřít obchody, restaurace, školy, muzea či divadla.V

16:04 Karel Havlíček (ANO)

Všechny uzavřené provozovny budou mít podle ministra Havlíčka nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den uzavření, schválila vláda.

15:58

Ve Skotsku začne od dnešní půlnoci platit další uzávěra, takzvaný lockdown. Tamní obyvatelé budou muset v lednu zůstat doma, aby zabránili dalšímu šíření koronavirové nákazy. Podle agentury Reuters to oznámila skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. Rozhodnutí zdůvodnila zejména nakažlivější mutací koronaviru.

16:07 Ilustrační foto.

Pražští strážníci řešili v prosinci celkem 7775 porušení krizových opatření. Ředitel městské policie Eduard Šuster dnes řekl, že provinilci dostali 294 pokut v celkové výši 88 800 korun, 203 případů strážníci poslali do správního řízení a zbytek vyřešili domluvou. Ve většině případů šlo o porušení povinnosti nošení roušek. V prosinci se opatření proti předchozímu měsíci na nějakou dobu zmírnila, v listopadu strážníci řešili 8920 porušení.

15:56

Pražští strážníci řešili v prosinci celkem 7775 porušení krizových opatření. Ředitel městské policie Eduard Šuster dnes řekl, že provinilci dostali 294 pokut v celkové výši 88 800 korun, 203 případů strážníci poslali do správního řízení a zbytek vyřešili domluvou. Ve většině případů šlo o porušení povinnosti nošení roušek. V prosinci se opatření proti předchozímu měsíci na nějakou dobu zmírnila, v listopadu strážníci řešili 8920 porušení.

15:55

Moravskoslezský kraj chce vytvořit očkovací centrum na výstavišti Černá louka v Ostravě. Kraj chystá svou očkovací strategii, ale čeká i na tu vládní.

15:57

Moravskoslezský kraj chce vytvořit očkovací centrum na výstavišti Černá louka v Ostravě. Kraj chystá svou očkovací strategii, ale čeká i na tu vládní.

Foto: ČTK
15:44

Finanční správa eviduje k dnešku 300 465 žádostí o příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, v souvislosti s podzimními vládními opatřeními. Dosud vyřídila 291 276 žádostí a vyplatila 2,5 miliardy korun. Týká se to osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), společníků malých společností s ručením omezeným i osob pracujícím na dohodu o provedení práce nebo činností zasažených novými vládními opatřeními proti šíření koronaviru. Vyplývá to z informací, které finanční správa zveřejnila na Twitteru. Žádosti začala správa zpracovávat a vyplácet v pondělí 16. listopadu.

15:29

Mutace koronaviru objevené ve Velké Británii a v Jihoafrické republice se prokázaly už také u nakažených v Rakousku. Dva z pěti infikovaných těmito mutacemi jsou ze Slovenska.

15:08

Vládní očkovací strategie podle rady postižených nepamatuje na handicapované, kteří nemohou přijít na očkování. Žádá pro ně očkování v domácnostech.

14:56

Další dvě středočeské nemocnice, kladenská a mladoboleslavská, dnes zahájily očkování zdravotníků. První v regionu spustila na Silvestra vakcinaci benešovská nemocnice, v sobotu poprvé očkovali v Kolíně. Nemocnice se nyní potýkají s nedostatkem zdravotníků, v jednotlivých zařízeních jich chybějí desítky. Do Mladé Boleslavi má přijet pomoci armáda, v Kladně pomáhají studenti

14:43

Fakultní nemocnice Brno dnes přijala 15 vojáků z Vyškova, kteří pomáhají zdravotníkům na covidových odděleních, řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní je asi 300 zdravotníků v karanténě. Pomáhají také desítky studentů. Vojáci působí i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

14:12

Evropská komise jedná o nákupu dalších dávek vakcíny od společností BioNTech a Pfizer. Některé země si stěžují, že nemají dostatek očkovacích látek.

14:04

Jihočeský hejtman Martin Kuba na tiskové konferenci dodal, že není možné, aby systém evidence uchazečů o vakcinaci byl totožný se systémem na testování na koronavirus. V pořadí na očkování by podle něj měla vzniknout čekací listina. Správně nastavený systém považuje za zásadní pro co nejrychlejší snížení šíření koronaviru.

"Chceme-li naočkovat co nejvyšší počet lidí v co nejkratším čase, tak samotné píchnutí jehly je to nejsnadnější. Mnohem důležitější budou věci jako logistika nebo komunikace. A bez vysokoprůtokových vakcinačních center to nepůjde," řekl hejtman. Dodal, že třeba v Českých Budějovicích by podobné centrum mohlo vzniknout v jednom z pavilonu areálu Výstaviště. Podle odhadů by centrum mělo mít denní kapacitu na očkování až 1000 lidí.

13:48

Antigenní a PCR testování na covid-19 od října do prosince 2020:

Říjen 2020Listopad 2020Prosinec 2020Celkem
PCR testy944.689752.530724.4132,421.632
- z nich pozitivní:264.336 (28 %)182.847 (24,3 %)182.029 (25,1 %)629.212 (25,8 %)
AG testy0267.507535.079799.415
- z nich pozitivní:05352 (2 %)26.753 (5 %)32.078 (4 %)
CELKEM testů:944.6891,020.0371,259.4923,221.047
Testy nařízené lékařem524.399 (56 %)420.967 (41 %)487.189 (39 %)1,432.555 (44 %)
Nařízené KHS181.038 (19 %)177.617 (17 %)165.433 (13 %)524.088 (16 %)
Preventivní a plošné testování129.606 (14 %)358.249 (35 %)542.305 (43 %)1,030.160 (32 %)
Ostatní109.646 (12 %)63.204 (6 %)64.565 (5 %)237.415 (7 %)
Pozitivní výsledek:264.336188.199208.782661.317
- z nařízených lékařem:178.419 (34 %)124.855 (30 %)149.005 (30 %)452.279 (32 %)
- z nařízených KHS:46.593 (26 %)42.149 (24 %)33.175 (20 %)121.917 (23 %)
- z preventivních a plošných testů:19.286 (15 %)13.454 (4 %)16.420 (3 %)49.160 (5 %)
- bez příznaků z pozitivních PCR142.762 (54 %)98.076 (54 %)74.655 (41 %)315.493 (50 %)
- bez příznaků z AG testů (potvrzeno PCR)02596 (48 %)10.311 (39 %)12.907 (43,5 %)

zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR, ÚZIS

* z celkového počtu testů

13:41

Skóre protiepidemického systému PES v Pardubickém kraji je dva dny 90 ze sta bodů. Kraj zůstává v pátém, nejhorším stupni rizika šíření koronaviru.

13:32

Systém evidence zájemců o očkování proti koronaviru musí řadit uchazeče podle kritérií jako věk nebo zdravotní stav a jejich diagnóza. Jedná se o podobný model, jaký funguje v Izraeli. Novinářům to dnes řekl jihočeský hejtman a předseda asociace krajů Martin Kuba (ODS). Kuba dnes představil krajskou strategii pro očkování proti covidu-19. Chce s její pomocí snížit úmrtnost, zabránit přetížení zdravotního systému a vytvořit kolektivní imunitu.

13:01

Index protiepidemického systému PES zůstal v Moravskoslezském kraji pátým dnem na hodnotě 89. Je to o čtyři body víc než dnešní republikový průměr, který klesl na hodnotu 85. Horší index než Moravskoslezský kraj vykazují jen kraje Pardubický, který má 90 bodů, a Karlovarský s 96 body. Za neděli bylo v kraji 1198 lidí nově nakažených koronavirem. Je to o 307 více než v sobotu, kdy přibylo 891 lidí s covidem-19. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví a údajů z takzvané chytré karantény, které pravidelně zveřejňuje hejtman Ivo Vondrák (ANO).

12:49

Pacientů s covidem v nemocnicích Zlínského kraje přibylo, je jich tam 400. Některé nemocnice jsou na hraně kapacit, chystají další covidové stanice.

12:45

Pardubický magistrát znovu zajistil prostory pro prezenční výuku části dětí rodičů vybraných profesí, kteří s nimi nemohou být po uzavření škol doma. Týká se to zvláště zdravotníků, hasičů, vojáků, policistů nebo zaměstnanců v sociálních službách či školství. Pro žáky třetích a čtvrtých tříd je vyhrazena Základní škola npor. Eliáše s kapacitou 100 až 120 dětí, uvedla Iveta Koubková z kanceláře primátora.

12:40

Výuka na dálku, ke které se dnes po vánočních prázdninách kvůli zhoršení epidemie covidu-19 vrátili všichni žáci běžných škol kromě prvňáků a druháků, se nyní nebude moc lišit od distančního vzdělávání na podzim. Většina prvňáků a druháků se do lavic vrátila. Školy zároveň čekají na informace o tom, jak by mělo vypadat pololetní vysvědčení. Vyplývá to z odpovědí ředitelů škol, které oslovila ČTK. Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého strach rodičů z nákazy covidem-19 spíše slábne, i když epidemie naopak sílí.

12:30

Do školních tříd vyhrazených pro děti zdravotníků, členů integrovaného záchranného systému a dalších důležitých profesí dnes v Praze dorazilo 33 dětí. Mluvčí magistrátu Vít Hofman sdělil, že v následujících dnech se očekává nárůst jejich počtu. Jinak jsou z rozhodnutí vlády ode dneška otevřeny jen první a druhé třídy základních škol a mateřské a speciální školy. Ostatní děti se učí distančně.

12:13

FN Plzeň očkuje zaměstnance proti koronaviru, z 4100 zdravotníků má zájem 75 procent. Ve dvou areálech FN bude šest očkovacích skupin pro 500 lidí denně.

12:12

Kraj Vysočina požádal pro svoji Nemocnici Jihlava o pomoc armádu. S covidem-19 má nemocných asi 100 pracovníků. Pomáhat by mělo deset vojáků.

12:11

Antigenní testy na covid-19 v prosinci odhalily 26 753 nakažených, pozitivních bylo pět procent testů. Přes 10 300 z nich nemělo příznaky nemoci.

11:44

Obchody budou moci v Rakousku otevřít 24. ledna, o týden později, než se plánovalo. Opozice zablokovala zákon, který měl umožnit nákupy testovaným.

11:28

V Olomouckém kraji začala dnes distribuce vakcín do dalších nemocnic. Ve FNOL bude do středy naočkováno 500 zdravotníků, další várka přijde 7. ledna.

11:27

Především otázka pololetního hodnocení trápí s nástupem další vlny distančního vzdělávání pedagogy v základních školách v Olomouckém kraji. Řada z nich sdílí názor, že by se děti letos v pololetí neměly klasifikovat nebo se k těmto známkám kvůli přijímacím zkouškám nemělo přihlížet. Čekají na postoj ministra školství Roberta Plagy (za ANO).

11:26

Index rizika v protiepidemickém systému PES v Karlovarském kraji stoupl proti neděli na hodnotu 96 bodů. Je to zatím nejvíce od říjnového počátku měření, stejný počet bodů měl Karlovarský kraj pouze 20. a 21. listopadu. Karlovarský kraj má k dnešku nejvyšší rizikový index mezi kraji. Nejhorší situace je nyní na Chebsku

11:26

Ve Středočeském kraji přibylo během víkendu 1340 nakažených koronavirem. Je to o zhruba 500 více než za víkend předtím. Skóre PES kleslo na 85 bodů.

11:05

Nemocnice v Liberci dnes zahájila očkování svých zdravotníků proti koronaviru. V první fázi se dostane na 500 pracovníků z takzvané první linie. Jedním z prvních, kdo dnes podstoupil očkování, byl přednosta centra interních oborů Tomáš Klimovič. Zájem mezi pracovníky nemocnice je podle mluvčího nemocnice větší, než je nyní možné uspokojit.

10:54

V Plzeňském kraji přibylo v neděli 154 případů koronaviru, protiepidemický index PES je 76, nejnižší v zemi. Ve fakultní nemocnici přibývají pacienti.

10:53

Zapojení studentů lékařských fakult do pomoci v nemocnicích v době koronaviru má být dobrovolné, mělo by být adekvátně ohodnoceno a mělo by umožnit studentům řádně pokračovat ve studiu. V prohlášení to uvedla Asociace děkanů lékařských fakult ČR. Asociace také chce, aby studenti pracující ve zdravotnických zařízeních mohli stejně jako ostatní zdravotníci dostat očkování proti koronaviru.

10:53

Ve Zlínském kraji dnes začalo očkování proti covidu-19. Od rána se očkují zaměstnanci čtyř krajských nemocnic, kde se očkuje také personál zdravotnické záchranné služby. Za první den by podle plánu mělo mělo ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje dostat první dávku vakcíny více než 200 lékařů, sester a záchranářů, přeočkování druhou dávkou je podle očkovacího schématu platného pro vakcínu Pfizer-BioNTech čeká za tři týdny, řekl novinářům mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

10:52

Ministerstvo pro místní rozvoj v programu COVID školy v přírodě k dnešku eviduje 109 žádostí za 16,6 mil. Kč. O dotace je možné žádat do 12. února.

10:51

Antigenních testů na covid-19 bylo od listopadu provedeno téměř 830 000. Nejvíc jich podle zveřejněných dat bylo 21. prosince, kdy se takto nechalo vyšetřit více než 46 000 lidí. Za stejnou dobu od začátku listopadu bylo PCR testů vyhodnocovaných v laboratoři přes 1,5 milionu. Od začátku epidemie loni v březnu to bylo více než 3,8 milionu.

10:41 Vlajka Ruské federace.

Rusko dnes oznámilo 23 351 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 482 úmrtí za uplynulých 24 hodin. Je to pokles proti předchozímu dni, kdy statistiky vzrostly o 24 150 případů a 504 úmrtí. V Moskvě přibylo 3591 infikovaných, což je nejméně od 8. října. Celkový přírůstek nových případů v celé zemi je nejnižší od 18. listopadu.

Rovněž Ukrajina podle agentury Unian dnes ohlásila nejnižší přírůstek nových případů nákazy koronavirem za poslední tři měsíce.

10:50

Opavští senioři a všichni další obyvatelé, kteří si nedokážou zajistit v době epidemie koronaviru stravování, si mohou od dnešního dne opět od města objednávat jídlo. Rozvoj pokrmů potřebným až domů zajistí pracovníci Českého červeného kříže. Jídla zajišťuje městská společnost Zařízení školního stravování Opava, uvedla mluvčí města Lada Dobrovolná.

10:40

Na pětimilionovém Slovensku za neděli přibylo rekordních 204 úmrtí na onemocnění covid-19. V nemocnicích je v souvislosti s nákazou hospitalizováno přes 3000 lidí, tedy nejvíce od propuknutí pandemie.

10:20

Index PES v Královéhradeckém kraji klesl na 89 z nedělních 94, před týdnem byl 75 bodů ze sta. Nejvyšší skóre mělo dnes Trutnovsko, a to 99 bodů.

10:16

Ministerstvo zdravotnictví hledá ředitele či ředitelku odboru komunikace s veřejností. Zájemci se mají podle zveřejněného inzerátu hlásit do 15. ledna. Předložit mají třístránkový návrh strategie komunikace ke covidu-19. Mluvčí úřadu Barbora Peterová uvedla, že jiné personální změny v tiskovém oddělení úřad neplánuje. Ředitelem odboru byl od nástupu bývalého ministra Romana Prymuly Jan Brodský, který předtím působil i na ministerstvu práce.

10:04

Italská vláda je znepokojena pomalým tempem očkování v regionech. Největší obavy vyvolává mezi vládními představiteli situace v Lombardii, kde bylo aplikováno méně než pět procent dodaných vakcín, píše deník Corriere della Sera. Podle představitelů kraje může za pomalé tempo očkování skutečnost, že mnoho zdravotníků si přes svátky vzalo dovolenou.

10:01

Na jižní Moravě vzrostl počet hospitalizovaných s covidem-19 o 40. Celkem je jich 682. Hygienici evidujíi 310 pozitivních testů za den a šest úmrtí.

09:36

V Karlovarském kraji dnes začalo očkování proti covidu. Zájem o vakcínu je mezi zdravotníky velký. Očkovat se začalo v Karlových Varech, Chebu i v Sokolově.

09:35

Fakultní nemocnice Brno zaznamenala výrazný nárůst pacientů s covidem. V sobotu ráno jich měla 167, dnes ráno má 206. Vytváří další rezervy lůžek. V bohunickém areálu bude kvůli zhoršení situace pomáhat i personál z Dětské nemocnice, která pod Fakultní nemocnici Brno spadá. Dětská nemocnice tak omezuje chod některých oddělení.

09:20

Británie začala očkovat vakcínou proti covidu-19, kterou vyvinula britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Prvním příjemcem očkování byl 82letý Brian Pinker, který podstupuje dialýzu. Očkován byl v nemocnici, jež se nachází nedaleko místa, kde byla tato vakcína vyvinuta.

Británie, která očkuje populaci rychleji než USA a zbytek Evropy, nasadila tuto očkovací látku jako první. Již loni přitom začala očkovat látkou, kterou vyvinuly americká společnost Pfizer a německá BioNTech.

09:15

Shrnutí nejdůležitějších událostí:

  • V neděli laboratoře v Česku odhalily 6220 nových případů koronaviru.
  • Počet úmrtí přesáhl 12 tisíc, celkem na covid-19 zemřelo 12 070 lidí. 
  • Index rizika protiepidemického systému PES klesl na 85 bodů, což stále odpovídá nejhoršímu, pátému stupni.
  • Důvodem poklesu je snížení reprodukčního čísla z 1,4 na 1,31. Zbývající tři ukazatele určující hodnotu PES se ale mírně zhoršily.
  • Do lavic se dnes po vánočních prázdninách vrací pouze žáci prvních a druhých tříd základních škol.
  • Na očkování proti covidu-19 se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka.
09:07

Ve Zlínském kraji přibylo v neděli 346 případů covidu-19, bylo to o 94 více než před týdnem. Index rizika v protiepidemickém systému PES je nadále 89.

08:59

V Ústeckém kraji klesl počet bodů na indexu PES na 81. Kraj je v pátém stupni rizika nákazy. Přibylo 412 případů, o 133 více než za předešlou neděli.

08:59

Index rizika v protiepidemickém systému PES klesl v Olomouckém kraji o deset bodů na 80. V neděli přibylo 245 nových případů onemocnění covidem-19, je to o 53 více než před týdnem. Oproti sobotě je to nárůst téměř o trojnásobek.

08:52

V Libereckém kraji za neděli přibylo 372 nových případů koronaviru. To je třikrát více než před týdnem, kdy jich bylo 122. Index rizika za kraj je druhý den v řadě na 89 bodech. Vyplývá to z dnešních dat na webu ministerstva zdravotnictví. V protiepidemickém systému PES tak Liberecký kraj stejně jako Česko zůstává v pátém, nejvyšším stupni rizika.

08:46 Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Při očkování v lednu a únoru budou mít přednost lidé starší 80 let, kteří jsou rizikovou skupinou. V Česku jich je více než 400 tisíc.

08:40

Index protiepidemického systému PES zůstal v Moravskoslezském kraji pátým dnem na hodnotě 89, tedy o čtyři body víc než dnešní republikový průměr.

08:39

Po celém světě je nyní koronavirem nakaženo přes 85 milionů lidí. Posledních pět milionů nákaz přibylo ve světě za pouhých osm dní. Prvenství v počtu infikovaných drží už od března USA, kde činí celkový počet nakažených podle JHU přes 20,6 milionu. K dalším nejpostiženějším zemím patří Indie (10,3 milionu), Brazílie (7,7 milionu), Rusko (3,2 milionu) a Francie (2,7 milionu). 

08:20

Pandemie koronaviru v Německu po více než 14 letech ukončila růst zaměstnanosti. Loni bylo výdělečně činných o 477 000 lidí méně než v roce 2019.

08:20

S nákazou se nyní v Česku potýká téměř 120 000 lidí, hospitalizovaných bylo v neděli 5777, asi o 200 více než v sobotu, ve vážném stavu je 877 z nich.

08:14

V neděli laboratoře v Česku odhalily 6220 nových případu koronaviru, zhruba o 1250 více než v sobotu. Ze 14 847 testů bylo 41,9 procenta pozitivních.

08:11 Ilustrační foto.

Epidemické skóre kleslo v Praze z 90 na 85 bodů, zůstává ale v pátém stupni. V neděli v Praze přibylo 841 případů covidu, o 250 víc než před týdnem.

08:11

Celkový počet zemřelých s covidem přesáhl v Česku 12 000. Podle dat ministerstva zdravotnictví zemřelo 12 070 lidí, na neděli připadá zatím 59 úmrtí.

08:11

Počet přislíbených dávek vakcíny proti covidu nestačí v Libereckém kraji k zahájení očkování veřejnosti už v lednu. Uvedl to liberecký hejtman. V kraji žije 89 tisíc lidí ve věku nad 65 let.  Vakcín, které mají být určeny přednostně pro zdravotnický personál a rizikové skupiny, však kraj dostane pouze 10 tisíc.

07:26

V pátém stupni, který je v systému PES označen jako kritický stav s komunitním šířením nákazy, zůstává všech 14 krajů. Nejhorší situace je nyní v Karlovarském kraji, kde je skóre PES na 96 bodech. O 20 bodů nižší index mají v Plzeňském a Jihočeském kraji, což znamená na spodní hranici pátého stupně. Celorepublikové skóre nyní kleslo na 85 bodů.

07:26

Důvodem poklesu hodnoty PES je snížení takzvaného zjednodušeného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a to z 1,4 na 1,31. Zbývající tři ukazatele určující hodnotu PES se ale mírně zhoršily. Vyplývá to z aktuálních informací na webu ministerstva zdravotnictví.

07:11

Rok 2020 se kvůli koronavirové pandemii nesl ve znamení rozsáhlých opatření. V roce 2021 se ve velkém rozběhne očkování proti covidu-19. Odborníci v anketě Aktuálně.cz předvídají, jaký tento rok bude. 

07:10

Rizikový index protiepidemického systému PES klesl na 85 bodů ze sta, předchozí tři dny byl na dosud nejvyšší hodnotě 90 bodů. Nadále ale celostátní skóre zůstává v nejvyšším, pátém stupni pohotovosti, a to šestý den po sobě.

06:20

Počet případů nákazy koronavirem v Německu vzrostl za posledních 24 hodin o 9847 na více než 1,775 milionu. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Úmrtí s covidem-19 v Německu přibylo 302, čímž jejich počet od začátku pandemie stoupl na 34.574.

06:20

Japonská vláda zvažuje, že v hlavním městě Tokiu a okolních prefekturách vyhlásí stav nouze kvůli rychlému šíření nákazy koronavirem. Podle agentury Reuters to dnes řekl premiér Jošihide Suga. V neděli zaznamenal region více než polovinu z 3029 nových případů infekce v zemi. Situace v Tokiu vzbuzuje obavy i proto, že by se tam měla v tomto roce konat odložená letní olympiáda.

06:18

Nakažlivější mutace koronaviru, která se šíří v Británii, byla nově zaznamenána i v Řecku. Oznámilo to tamní ministerstvo zdravotnictví. "Nová varianta viru SARS-CoV-2 byla zjištěna u čtyř lidí, kteří nedávno přicestovali do Řecka z Británie. Jsou v karanténě," řekl agentuře Reuters představitel řeckého ministerstva zdravotnictví.

06:17

Jihočeský kraj, kde se očkuje od čtvrtka, představí svou koncepci vakcinačních center a krajskou vakcinační strategii. Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) vláda s kraji dostatečně nekoordinuje postup očkování, a vedení jižních Čech chce proto být připravené.

Martin Kuba.
Martin Kuba. | Foto: Ludvík Hradilek
06:16

Očkování proti nemoci covid-19 dnes začne v posledních třech krajích, kde se dosud neočkovalo, v Libereckém, Karlovarském a Zlínském. Vakcínu podobně jako v jiných krajích přednostně dostanou zdravotníci v nemocnicích a pracovníci záchranné služby. 

06:16

Začíná prodloužené období talentových zkoušek do konzervatoří, oborů středního vzdělávání s talentovou zkouškou a na sportovní gymnázia.

06:15 Ilustrační foto.

V Praze a dalších městech se obnoví provoz škol pro děti zdravotníků a dalších profesí potřebných pro zvládnutí nákazy. 

06:15

Do lavic se dnes po prodloužených vánočních prázdninách vrátí jen žáci prvních a druhých tříd základních škol, znovu se otevřou ještě mateřské a speciální školy. Zbytek žáků a studentů se kvůli šíření epidemie koronaviru bude opět učit distančně.

06:13

Americká vláda by mohla povolit podávání jen poloviny dávky vakcíny od společnosti Moderna. Cílem je urychlit tempo očkování obyvatelstva a zvýšit počet oočkovaných lidí. Návrh dnes uvedl v televizním vystoupení šéf týmu pro podporu vývoje a distribuce vakcíny Bílého domu Moncef Slaoui, píše agentura Reuters. Rychlost očkování je zatím výrazně pomalejší, než očekávala americká vláda.

22:53

Shrnutí víkendových událostí:

  • Na očkování proti covidu-19 se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka
  • Prezident Zeman se nechá očkovat v druhé polovině ledna proti koronaviru. Využije vakcínu, která bude v té době k dispozici, řekl Babiš
  • Přednost při očkování v Česku podle premiéra Babiše dostane například asi 13 000 lidí s cukrovkou, 93 000 s obezitou, 218 000 se závažným onemocněním plic nebo 24 000 se závažným onemocněním ledvin
  • Prahou prošel průvod iniciativy za zachování provozu restaurací Chcípl PES
18:19

Lidé se dnes zastali provozovatelů restaurací a drobných podnikatelů. V centru Prahy postavili světelný řetěz z půllitrů. Čtěte víc v článku.

16:42

Proč Česko skončilo rok 2020 v kritické situaci? Aktuálně.cz přináší detailní časovou osu posledních sedmi měsíců. Vláda mnohdy ignorovala informace o tom, že stát není dostatečně připravený, aby zdravotní dopady epidemie mírnil. Přečtěte si podrobnosti v infografice.

15:44 Vláda Andreje Babiše už chystá bezpečnostní opatření k předsednictví Evropské unie, které začne 1. července 2022.

Podle premiéra je cílem proočkovat 60 procent dospělé populace, tedy asi pět milionů lidí. Je podle něj potřeba, aby se zrychlila administrativa schvalování dalších vakcín, například od firmy AstraZeneca. Nerozumí tomu, proč například USA či Velká Británie už tuto látku akceptovaly, ale EU nikoli. Dodal, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) musí nyní přijít s další strategií postupu ohledně epidemických opatření, včetně například skiareálů. V úterý bude o situaci jednat s hejtmany a ve středu zasedne vládní rada pro zdravotní rizika.

15:35

V Praze začal pokojný protest iniciativy za zachování provozu restaurací Chcípl PES. Kolem 15:00 začalo několik desítek příznivců pokládat světelnou cestu od úřadu vlády, která má pokračovat až na Staroměstské náměstí. "Cesta naděje" z půllitrů a skleniček se svíčkami má podle zástupců iniciativy upozornit na kritickou situaci malých a středních živnostníků a podnikatelů. Demonstranti žádají vládu, ať ukončí opatření kvůli koronaviru. Chtějí také zálohy pro provozovatele uzavřených podniků v určité výši. Stěžují si i na špatnou komunikaci vlády.

Foto: ČTK
15:03

Prezident Zeman se nechá očkovat v druhé polovině ledna proti koronaviru. Využije vakcínu, která bude v té době k dispozici, řekl Andrej Babiš poté, co se s prezidentem setkal na novoročním obědě v Lánech. Zeman se podle Babiše nechá očkovat při pravidelné lékařské prohlídce. Prezident v minulosti řekl, že si počká až na vakcínu, která se bude podávat pouze v jedné dávce. Nyní je k dispozici očkovací látka od firem Pfizer a BioNTech, podává se ve dvou dávkách.

14:38

Přihlašovat se na očkování bude podle premiéra Babiše možné přes internet nebo prostřednictvím praktických lékařů či telefonicky na lince 1221. Termín dostanou lidé podle priority. "Hlavní prioritou je věk, ale také jeho zdravotní stav," řekl premiér. Mladší a zdraví lidé podle něj termín pravděpodobně nedostanou hned, ale budou zařazeni do databáze a časem dostanou termín přes zprávu SMS. "Důležité je, že zjistíme celkový zájem," dodal. Podrobnosti sdělí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úterý na tiskové konferenci.

13:17

Premiér Babiš dostal vakcínu jako první člověk v Česku, vedlejší účinky podle svých slov neměl. "Měl jsem odpoledne teplotu asi 37,1, šel jsem si lehnout na hodinu a potom jsem byl v pohodě," řekl v televizi Prima a CNN Prima News.

Babiš zopakoval, že Česko má objednáno 15,9 milionu dávek pro téměř devět milionů lidí. V lednu by do Česka měla doputovat 326 000 dávek již v Evropské unii schválené vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. "Celkově jsme objednali od Pfizer osm milionů vakcín," řekl. Pokud se při očkování podaří z dodaných ampulí odebrat šest dávek místo původně zvažovaných pěti, počet se podle Babiše navýši o 1,6 milionu. O schválení dalších vakcín se bude teprve rozhodovat.

13:13

První dny očkování proti koronaviru v Polsku poznamenaly kontroverze kolem toho, že několik veřejně známých lidí dostalo vakcínu mimo stanovené pořadí. Přednost před ostatními skupinami obyvatel mají zdravotníci, ale to, že už vakcínu dostali, oznámil například bývalý premiér Leszek Miller nebo několik herců a hereček. Kolem toho, proč se to stalo a zda tito lidé na očkování měli nárok, panují nejasnosti.

12:41

Britský premiér Boris Johnson dnes v rozhovoru pro BBC vzkázal rodičům v Anglii, aby své potomky v pondělí poslali do škol, považuje je za bezpečné a vzdělání pro děti to znamená obrovský přínos. Většina základních škol v Anglii se v pondělí po vánočních prázdninách otevře, zavřené ovšem zůstanou školy v Londýně a v některých oblastech na jihovýchodě země. Jde o regiony, kde se rychle šíří nová varianta koronaviru.

Johnson tvrdí, že chodit do školy pro děti s sebou nese "velmi, velmi malé" nebezpečí nákazy. Nicméně školské odbory zaměstnance základních škol varovaly, že vracet se do práce je nebezpečné a doporučují, aby všechny školy přešly na distanční výuku.

11:54

V sobotu přibylo v Ústeckém kraji 269 nových případů koronaviru. V systému PES se kraj drží třetí den na 86 bodech.

11:41

Přednost při očkování v Česku podle premiéra Babiše dostane například asi 13 000 lidí s cukrovkou, 93 000 s obezitou, 218 000 se závažným onemocněním plic nebo 24 000 se závažným onemocněním ledvin. Dalším kritériem bude zaměstnání v oblasti integrovaného záchranného systému, v kritické infrastruktuře, zdravotnictví či v sociální oblasti.

11:32

Na jižní Moravě za posledních 24 hodin přibylo 366 nových případů covidu-19, v nemocnicích v kraji přibylo v sobotu 50 pacientů s touto nemocí. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Index rizika PES stoupl na hodnotu 86 ze včerejších 81.

11:30

Na očkování proti covidu-19 se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. Očkovací termín ale dostanou podle různých kritérií. Hlavním bude věk, ale také zdravotní stav. V televizi Prima a CNN Prima News to dnes řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

"Systém to naprogramuje a samozřejmě každý, kdo se tam rezervuje, musí vyplnit údaje," řekl Babiš. Zdravý člověk, kterému je 66 let, dostane termín později než například pětašedesátiletý zájemce s vysokým tlakem, obezitou nebo závažným onemocněním plic. Přihlašovat se bude možné přes internet nebo prostřednictvím praktických lékařů či telefonicky.

11:15

V Libereckém kraji potvrdily v sobotu testy nový koronavirus u dalších 452 lidí, nových případů tak bylo jen o málo méně než na Silvestra. Podle údajů, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZ), v posledním týdnu testy denně v kraji odhalily v průměru 413 nakažených. Index rizika se zvýšil o čtyři body na 89.

V Karlovarském kraji přibylo v sobotu 70 případů koronavirové nákazy. Je to o 179 případů méně než o den dříve. 

10:46

V Pardubickém kraji přibylo 612 nákaz, od začátku epidemie jich hygienici zjistili 31 728. Aktivních případů je 7699. Skóre PES v kraji kleslo na 90.

Na Vysočině zůstal index na 85. Hygienici nově potvrdili 190 případů a dvě úmrtí. Podle hygieniků ovlivňuje čísla pomalejší testování po svátcích.

10:16

Index rizika v protiepidemickém systému PES dnes v jižních Čechách klesl o pět bodů na 81, v sobotu a pátek se držel na 86 bodech. Hygienici v kraji zaznamenali k sobotnímu večeru 82 nových případů koronaviru, přičemž laboratoře otestovaly 183 vzorků. Mezi nově nakaženými je i 31 pracovníků nebo klientů sociálních služeb.

09:52 Vlajka Ruské federace.

V Rusku přibylo za sobotu 24 150 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, což je o více než 2000 méně než v pátek. Země se 146 miliony obyvatel už celkem eviduje 3 236 787 nakažených, informoval dnes operativní štáb. Na Ukrajině podle dnešního sdělení ministerstva zdravotnictví za uplynulý den zaznamenali dalších 4576 případů nákazy, tedy rovněž méně než v pátek. Od propuknutí pandemie testy v zemi s přibližně 42 miliony obyvatel koronavirus potvrdily u 1 074 093 lidí.

09:47

V Praze přibylo v sobotu 567 potvrzených případů covidu, o 179 více než na Nový rok. Index rizika PES se drží třetí den za sebou na 90 bodech.

09:42

Ve Zlínském kraji přibylo v sobotu 381 nových případů onemocnění covidem-19, o 80 více než před týdnem. Index rizika v protiepidemickém systému PES zůstává třetím dnem na 89. Je tak o něco nižší než v celé ČR, kde se skóre drží třetím dnem na 90, tedy na pátém, nejvyšším stupni, vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví.

09:19

Index rizika v protiepidemickém systému PES se v Olomouckém kraji zvýšil o pět bodů na 90. V sobotu přibylo 88 případů nákazy, počet je nižší než před týdnem, vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. 

09:06

Ve Středočeském kraji přibylo v sobotu 553 případů covidu, oproti minulé sobotě zhruba o 200 víc. Celkem je zde 15 792 nakažených. Skóre PES kleslo v regionu z 95 na 90 bodů, a má tak stejnou hodnotu jako index pro celou ČR.

08:52

Index protiepidemického systému PES zůstal v Moravskoslezském kraji čtvrtým dnem na hodnotě 89. Je to o bod méně než republikový průměr, který se třetím dnem drží na 90 bodech. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Ve dvou okresech kraje index PES klesl, ve čtyřech zůstal stejný jako v sobotu. Nejhorší situace v kraji je na Karvinsku, kde je skóre druhým dnem na 94 bodech. Na Bruntálsku index klesl o pět bodů na 90. Na Frýdecko-Místecku, Novojičínsku, Opavsku a Ostravsku je index PES na 89 bodech.

08:34

Laboratoře v Česku provedly v sobotu 12 128 testů na koronavirus. Podíl pozitivních případů klesl na 40,9 procenta z pátečních rekordních 52,3 procenta.

08:27

S covidem zemřelo v ČR 11 960 lidí, na Nový rok připadá 128 úmrtí, na sobotu zatím 74. Hospitalizovaných je 5901 lidí, v těžkém stavu je 881 z nich.

08:21

V sobotu přibylo 4957 potvrzených případů covidu. Je to zhruba o 1500 nakažených více než první den v roce. V Česku je nyní 116 307 aktivních případů.

07:39

K dnešku se celostátně mírně zhoršil jeden ze čtyř ukazatelů ovlivňujících hodnotu indexu PES, šíření nákazy zrychlilo mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na 100 000 obyvatel 911 nově nakažených, zhruba o 15 více než předchozí den.

Naopak počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100 000 obyvatel se nepatrně snížil na 1087. Kleslo i zjednodušené reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a to z 1,45 na 1,4. Podíl pozitivních nálezů při testech na nový koronavirus za posledních sedm dní stagnuje.

07:38

Rizikový index protiepidemického systému PES zůstává třetí den za sebou na dosud nejvyšší úrovni, a to na 90 bodech ze sta. V nejvyšším, pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy koronavirem, je pátý den v řadě. V nejvyšším stupni jsou také dál všechny kraje. Nejhorší situace je v Královéhradeckém kraji, kde je skóre PES na 94 bodech. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

07:04

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu se za poslední den zvýšil o 10 315 na téměř 1,766 milionu. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Počet úmrtí s covidem-19 v Německu vzrostl o 312 na 34 272.

V Německu od poloviny prosince platí přísná celostátní karanténa, jež zahrnuje uzavírku škol i všech podniků, které nenabízejí nezbytné zboží či služby. Platí také limit ohledně kontaktu lidí z různých domácností. Tvrdé restrikce mají trvat nejméně do 10. ledna.

07:03

Legendární americký moderátor Larry King se nakazil nemocí covid-19 a je ošetřován v nemocnici v Los Angeles. Informovaly o tom servery televizí ABC News a CNN s odvoláním na zdroje blízké rodině.

Sedmaosmdesátiletý King, který trpí cukrovkou, se během svého života potýkal s řadou zdravotních problémů, včetně několika infarktů. V roce 2017 absolvoval úspěšný chirurgický zákrok kvůli rakovině plic.

21:39

Britský ministr dopravy Grant Shapps oznámil, že ostrovní země zřizuje nová místa k testování řidičů kamionů směřujících do Francie. Podle něj bylo deset míst k dispozici dnes a stejný počet se zprovozní v neděli. V příštím týdnu přibudou další. Požadavek na testování vznesla Francie, když se v Británii objevila nová mutace koronaviru.

20:25

Kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace se Itálie rozhodla odložit datum otevření zimních areálů na 18. ledna. Od 7. ledna má být obnoven systém, který stanovuje protiepidemická opatření podle stavu v jednotlivých regionech.

Za uplynulý den Itálie zaznamenala zhruba 12 tisíc nových případů nákazy koronavirem a 364 souvisejících úmrtí. Země, kde žije asi 60 milionů lidí, zaznamenala od loňského února 2,14 milionu infikovaných a bezmála 75 tisíc mrtvých v souvislosti s virem.

20:24

Úřady v Britániii v sobotu hlásí 57 725 nově nakažených za uplynulý den. S covidem-19 tam už zemřelo téměř 75 tisíc lidí. Mnoho britských nemocnic je na pokraji svých kapacit a znovu se zprovozňují polní nemocnice, které byly připraveny pomoci na jaře a později byly uzavřeny.

Británie na začátku prosince začala očkovat zdravotníky a seniory vakcínou firem Pfizer a BioNTech a v pondělí má začít očkovat další schválenou vakcínou vyvinutou na Oxfordské univerzitě ve spolupráci s firmou AstraZeneca. Prozatím bylo naočkováno přes milion lidí a země chce v budoucnu týdně očkovat až dva miliony lidí.

20:19

Svaz britských učitelů vyzval vládu premiéra Borise Johnsona, aby prodloužila výuku na dálku nejméně o dva týdny. Británie pátým dnem hlásí dalších více než 50 tisíc případů nákazy novým koronavirem za 24 hodin a podle statistiky Univerzity Johnse Hopkinse se v počtu úmrtí dostala před Itálii, uvedla agentura AP.

Kvůli rychlému růstu počtu případů v Londýně ministr školství Gavin Williamson ustoupil a v případě Londýna rozhodl, že se školní třídy pro děti do 11 let v pondělí neotevřou, jak to bylo naplánováno. Všechny londýnské školy mají zůstat příští týden zavřené.

18:27

Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová hájila postup Evropské unie při získávání vakcín proti covidu-19. Řekla, že jádrem problému není nedostatečný počet objednávek, ale malé výrobní kapacity firem. Podle komisařky, s níž hovořila agentura DPA, se to týká i německé firmy BioNTech, která vyvinula látku společně s americkou firmou Pfizer.

Kyriakidisová slíbila, že se zásobování vakcínami postupně zlepší. Jednání o vakcínách byla podle ní zahájena včas, což pomohlo zvýšit v BioNTech výrobní kapacitu. Komise vyjednala zatím dodávku 300 milionů očkovacích dávek.

očkování, Velká Británie, 7. prosince 2020
očkování, Velká Británie, 7. prosince 2020 | Foto: Reuters
16:58

A také britští policisté pokutovali účastníky nepovoleného večírku na severu Londýna. Policie provedla zátah na základě oznámení o vstupu mnoha lidí do podniku, informoval britský tisk.

Večírek se konal ve sklepní části restaurace v části Belsize Park v neděli 27. prosince, policie záznamy pořízené policejními kamerami zveřejnila až v sobotu. V podniku bylo deset mužů a stejný počet žen a všichni dostali pokutu za porušení restrikcí vyhlášených kvůli pandemii covidu-19. Kromě jiného zakazují pořádat uvnitř budov společné akce členů různých domácností.

16:46

Nejen ve Francii se konala velká nepovolená akce. Také v Katalánsku policie zasahovala na taneční party, která začala ve čtvrtek večer ve městě Llinars del Valles, asi 40 kilometrů od Barcelony. Podle starosty města Martího Pujola bylo na místě až tisíc lidí, policie mluví asi o 400 účastnících. Mnozí oslavu opustili ještě před příjezdem policie, která našla na místě zhruba sto lidí. Organizátoři chtěli původně protáhnout oslavu až do pondělí. Kvůli pandemii je v Katalánsku omezeno shromáždění maximálně na šest lidí.

16:17 Vlajka Ruské federace.

Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško v sobotu oznámil, že v rámci programu masové vakcinace proti koronaviru se už v Rusku nechalo očkovat více než 800 tisíc obyvatel. Očkování podle něj pokračuje i mezi osobami staršími 60 let. Předseda vlády Michail Mišustin už v polovině prosince řekl, že vakcinace se rozbíhá v celé zemi, a zároveň ujistil, že je dobrovolná a bezplatná.

Ruský operativní štáb také sdělil, že za poslední den zemřelo s nemocí covid-19, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, dalších 447 lidí. Od začátku pandemie tak nejrozsáhlejší země světa dohromady eviduje 58 tisíc úmrtí spojených s koronavirem.

Ruská vakcína Sputnik V.
Ruská vakcína Sputnik V. | Foto: Reuters
16:03

Indie oficiálně potvrdila schválení první vakcíny pro nouzové použití proti koronaviru SARS-CoV-2. Jde o očkovací látku vyvinutou ve spolupráci britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Podle agentury Reuters to sdělil indický ministr informací Prakáš Džávadékar.

Ministr novinářům potvrdil dosud neoficiální informaci, že zmíněnou vakcínu schválil v pátek pro nouzové použití indický lékový úřad. Řekl však také, že na schválení ještě čekají další tři očkovací látky. Kromě už dříve zmiňovaného preparátu Covaxin místní společnosti Bharat Biotech jde o ruskou vakcínu Sputnik V a o látku ZyCoV-D indické farmaceutické společnosti Zydus Cadila.

15:43

Vatikán začne s očkováním proti novému koronaviru zřejmě v druhém lednovém týdnu. S odvoláním na vatikánské úřady o tom informovala agentura AFP. Dodávka vakcíny by měla stačit na pokrytí celé potřeby Svatého stolce. Zda se nechá naočkovat i papež, ale vatikánské orgány neupřesnily. Vatikán by měl obdržet zhruba 10 tisíc dávek vakcíny od společností Pfizer a BioNTech. Vatikán je nejmenším státem světa, má méně než tisíc obyvatel.

Ve svém vánočním poselství označil papež František rychlý vývoj vakcíny za "světlo naděje". Hlava katolické církve vyzvala také k solidárnímu sdílení očkovacích dávek mezi bohatšími a chudšími zeměmi.

Jeptiška na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Život v Itálii během probíhající pandemie koronaviru Covid-19. Březen, 2020.
Jeptiška na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Život v Itálii během probíhající pandemie koronaviru Covid-19. Březen, 2020. | Foto: Reuters
13:46

Nizozemsko, které jako jediná země Evropské unie zatím ještě nezačalo s očkováním proti novému koronaviru, mění plány a místo 8. ledna se do očkování pustí příští týden. Úřady k tomu přiměl tlak odborníků i veřejnosti, uvedla dnes agentura DPA. Jako první přijde na řadu 30 000 zdravotníků pracujících v nemocnicích.

13:03

V Řecku vstoupí v neděli ráno v platnost rozsáhlé zostření omezujících opatření s cílem zbrzdit šíření koronavirové nákazy. Končí tak řada uvolnění, která byla přijata kvůli vánočním svátkům a silvestru. Zpřísnění mají zatím trvat do 11. ledna. Podle agentury DPA to dnes řekl mluvčí vlády Stelios Petsas.

12:24

Index PES v Královéhradeckém kraji v sobotu stagnoval na 94 bodech ze sta. Nejhůře, s 99 body, na tom je Hradecko a Trutnovsko. Aktivních případů je v kraji 6575.

11:34

Index rizika systému PES v Pardubickém kraji zůstal na pátečních 95 bodech ze sta. Nejvyšší skóre v kraji má okres Pardubice, a to 94.

11:31

Francouzská policie dnes ukončila velkou párty, která se nedaleko bretaňského Rennes v rozporu s protikoronavirovými restrikcemi konala už od silvestrovského večera. Sjelo se na ni asi 2500 lidí, z nichž někteří se dnes střetli se strážci pořádku. Uvedla to agentura Reuters.

Taneční párty se konala v nevyužívaném skladišti v Lieuronu nedaleko Rennes. Ministr vnitra Gérald Darmanin na twitteru informoval, že policie odjíždějícím lidem rozdávala pokuty a organizátory čeká trestní stíhání. Ve Francii platí zákaz nočního vycházení i shromažďování většího počtu osob.

11:14

V Plzeňském kraji v první den nového roku přibylo 119 případů koronaviru. Skóre PES kleslo o čtyři body na 81. Za den zemřelo sedm lidí.

11:09

Na jihu Čech potvrdili hygienici v pátek 413 nových případů covid-19. Laboratoře otestovaly 761 vzorků. Index PES je 86, nejvyšší, 96, je na Táborsku.

10:33

Ve Středočeském kraji přibylo 361 případů covidu, skóre PES zůstává na 95 bodech. Nyní je v regionu 15 647 nakažených, o 7000 více než před týdnem.

10:30

Na jižní Moravě v pátek přibylo 410 nových případů covidu. V nemocnicích přibylo 14 pacientů s koronavirem na celkem 592 hospitalizovaných.

10:25 Vlajka Ruské federace.

V Rusku přibylo za pátek 26 301 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Celkem tak země se 146 miliony obyvatel eviduje přes 3,2 milionu infikovaných, informoval dnes operativní štáb. Na Ukrajině podle dnešního sdělení ministerstva zdravotnictví za uplynulý den zaznamenali dalších 5038 případů nákazy. Od propuknutí pandemie testy v zemi s přibližně 42 miliony obyvatel koronavirus potvrdily u 1 069 517 lidí.

10:19

Na Nový rok potvrdily testy v Ústeckém kraji 395 nových případů koronavirové nákazy. V systému PES je kraj na 86 bodech, což je pátý stupeň rizika.

Nejhorší situace je na Ústecku, kde je index na 99 bodech, před týdnem byl na 75 bodech. Naopak nejlépe jsou na tom Louny, jsou na 80 bodech stejně jako minulý pátek.

09:40

Přehled deseti dní s nejvyšším podílem pozitivních PCR testů na koronavirus (podíl pozitivních případů v pátek přesáhl 50 procent):

DatumPodíl pozitivních ze všech PCR testůPočet všech PCR testůPočet nakažených
1. ledna52,5165533441
30. prosince48,1235.34317.008
31. prosince47,6227.88613.278
29. prosince45,5936.01816.419
24. prosince40,7810.7134369
28. prosince38,7128.17510.907
27. prosince36,0210.4813775
26. prosince34,7887153031
4. listopadu34,5745.48415.725
25. prosince34,1678162670

Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

09:38

Testy odhalily na Nový rok v Libereckém kraji 24 nových případů koronaviru, důvodem je nižší testování. V systému PES je kraj v pátém stupni rizika.

09:31 Ilustrační foto.

V Praze přibylo v první den roku 387 případů covidu. Je to výrazně méně než v závěru loňského roku, kdy byly nárůsty rekordní. V pátek byl ale svátek.

09:01

V Olomouckém kraji přibylo v pátek 103 případů covidu-19, je to o 70 méně než před týdnem. Index rizika v protiepidemickém systému PES zůstává na 85.

08:28

Do statistik přibylo 116 úmrtí s onemocněním covid-19, celkem zemřelo 11 827 lidí. Počet hospitalizovaných klesl v pátek zhruba o 300 na 5777.

08:22

Fakultní nemocnice Hradce Králové dnes začala očkovat vakcínou proti koronaviru. Jde o první místo v hradeckém kraji. Krajské nemocnice se přidají později.

08:22

Kraj Vysočina dnes začal očkovat proti covidu. V jihlavské nemocnici dostal první vakcínu ředitel zařízení Lukáš Velev. Očkování začalo i v Havlíčkově Brodě.

08:21

Index protiepidemického systému PES zůstal v Moravskoslezském kraji třetím dnem na hodnotě 89. Je to o bod méně, než je celorepublikový průměr.

08:21

Laboratoře v Česku provedly v pátek 6553 testů na koronavirus, nejméně od 6. prosince. Pozitivních případů bylo rekordních 52,5 procenta.

08:12

První den v roce laboratoře v Česku odhalily 3441 případů nákazy koronavirem, zhruba o 400 více než v poslední loňský sváteční den 26. prosince.

08:04

Vietnamští hygienici evidují první případ nakažlivější varianty viru SARS-CoV-2, která se v posledních týdnech rychle šíří v Británii. Dnes o tom informuje agentura Reuters. Nakazila se 44letá žena, která se do Vietnamu vrátila právě z Británie.

Po příjezdu ženu poslali do karantény a testy u ní 24. prosince prokázaly koronavirus, konkrétně jeho variantu známou jako VOC 202012/01, uvedlo vietnamské ministerstvo zdravotnictví.

07:45

Německo ohlásilo za pátek 12 690 případů nákazy novým koronavirem a 336 úmrtí. S odvoláním na Institut Roberta Kocha (RKI) to dnes uvedla agentura Reuters. O den dříve to bylo 22 924 nových případů nákazy a 553 úmrtí pacientů s covidem-19. V předchozích dvou dnech země vykázala pokaždé více než 30 000 nově nakažených.

07:31

Podle aktuálních dat se mírně zhoršilo zjednodušené reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, stouplo z 1,44 na 1,45. Naopak počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100 000 obyvatel se snížil o padesátku na 1090. Mírně také zpomalilo šíření nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na 100 000 obyvatel 896 nově nakažených, což je zhruba o 30 méně než předchozí den.

07:09

Rizikový index protiepidemického systému PES se druhý den drží na 90 bodech, dosud na nejvyšší úrovni. V nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy koronavirem, zůstává čtvrtý den za sebou. Na pátém stupni je index ve všech krajích, nejhorší situace je ve Středočeském a Pardubickém kraji, kde je skóre na 95 bodech ze sta. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

22:46

Počet osob nakažených koronavirem se ve Velké Británii rychle zvyšuje. V úterý, ve středu, ve čtvrtek i dnes úřady hlásily více než 50 tisíc nových případů nákazy za 24 hodin, ve dvou případech šlo o rekordní počet. Data statistického úřadu ukazují, že nová nakažlivější varianta viru se prokázala u 63 procent infikovaných v Anglii a u 77 procent infikovaných v Londýně. Představitelé zdravotního systému varují, že přepracovaným zdravotníkům akutně hrozí syndrom vyhoření a že hrozí rovněž přetížení nemocnic, kde už nyní leží více pacientů s covidem-19 než během vrcholu jarní vlny pandemie.

19:12

Turecké ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že za 24 hodin přibylo přes 12 tisíc nakažených a 212 úmrtí. Celkový počet infikovaných je v 82milionové zemi stejný jako v Itálii - 2,22 milionu. Dnešním dnem v Turecku začala čtyřdenní celostátní karanténa, která platí až do brzkých ranních hodin 4. ledna. Turecko je další zemí, kde se objevila mutace koronaviru známá pod označením B.1.1.7. Ta se šíří zejména v Británii a podle tamních vědců je až o 70 procent nakažlivější. Testy ji zatím odhalily v řadě evropských zemí, ale i v Austrálii, Kanadě, Japonsku nebo na Filipínách.

19:07

V Itálii za poslední den zjistili více než 22 tisíc nových případů koronaviru, což je o něco méně než o den dříve. Přesto se však jedná o druhou nejvyšší bilanci od začátku prosince. Počet úmrtí se zvýšil o 462 na celkových 74 621 lidí, Itálie si tak dál drží smutné prvenství země s nejvyšším počtem obětí covidu-19 v Evropě. V Itálii, která má 60 milionů obyvatel, se od února koronavirem nakazilo už více než 2,22 milionu lidí. Stejně jako v mnoha dalších zemích Evropské unie už ale italští zdravotníci zahájili očkovací kampaň.

17:55

Francie kvůli zhoršující se epidemické situaci v některých regionech prodloužila zákaz nočního vycházení. Zpřísnění se týká 15 ze 101 departementů zejména na východě a také na jihu země, kde budou smět lidé opouštět domovy po 18. hodině v naléhavých případech, oznámil mluvčí vlády Gabriel Attal. Ve zbytku Francie začíná noční zákaz vycházení ve 20. hodin. "Virus se ve Francii dál šíří…, ale s velkými rozdíly mezi jednotlivými regiony," uvedl Attal. "Pokud se situace bude na některých místech dál zhoršovat, přijmeme nutné kroky," dodal.

17:29

V Británii už počet lidí naočkovaných proti covidu-19 první dávkou vakcíny firem Pfizer a BioNTech překročil jeden milion. V pondělí by měla nově začít vakcinace látkou vyvinutou ve spolupráci Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca. Na twitteru to oznámil ministr zdravotnictví Matt Hancock. Odborníci ale varují, že vzhledem k rychlému šíření nakažlivější varianty viru SARS-CoV-2 tempo očkování nestačí. "Tento rok začínáme s vědomím, že máme před sebou lepší časy. Očkovali jsme už milionem dávek a ještě zrychlíme v pondělí po začátku očkování oxfordskou vakcínou," uvedl Hancock.

17:03

Osmdesátiletá dánská královna Margrethe II. dnes byla očkována proti koronaviru. Informoval o tom odpoledne královský palác. V zemi, která má přes 5,7 milionu obyvatel, byla první dávka vakcíny dosud podána zhruba 30 tisícům lidem, což odpovídá přibližně půl procentu populace, uvedla agentura DPA. Dánsko zatím očkuje stejně jako ostatní země Evropské unie od 27. prosince vakcínou, kterou společně vytvořily německá firma BioNTech a americký farmaceutický gigant Pfizer. Ve světě se proti covidu-19 nechalo už mezi prvními očkovat několik vrcholných představitelů států, aby rozptýlili nedůvěru některých občanů vůči vakcíně.  První očkování tak už mají za sebou například 71letý izraelský premiér Benjamin Netanjahu, zvolený americký prezident Joe Biden (78) nebo český premiér Andrej Babiš (66).

16:08

Papež František dnes navzdory zdravotní indispozici, kvůli které se nezúčastnil silvestrovské ani novoroční bohoslužby, pronesl tradiční požehnání. V knihovně Apoštolského paláce po modlitbě Anděl Páně vyzval k mírovému řešení dlouholetého konfliktu v Jemenu a mluvil i o tom, že pandemie koronaviru je důležitou lekcí o tom, jak důležitá je starost o bližní.

16:00

Policie zaznamenala poslední den v roce 613 přestupků proti vládním omezením. Většinu z nich vyřešila domluvou. Městská policie v Praze o silvestrovské noci zjistila 183 porušení protiepidemických opatření, strážníci v Ostravě jich evidují 42. Ještě večer policie zadržela tři demonstranty, kteří při protestu proti vládním opatřením na pražském Václavském náměstí odmítali opustit prostor u sochy svatého Václava. Ve Vyškově se policie ještě odpoledne zabývala hospodou, ve které byli hosté. Konflikty podnapilých lidí se tentokrát odehrávaly více v domácnostech, ne na ulicích, uvedl mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka.

15:40

V jihočeských nemocnicích je aktuálně hospitalizovaných s koronavirem 315 pacientů, z toho nejvíc, 89, v táborské nemocnici. Proti Vánocům je pacientů asi o třetinu víc. Na jednotkách intenzivní péče je 34 lidí, z toho 15 připojených na umělou plicní ventilaci. ČTK to v pátek řekla předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

14:37

V Plzeňském kraji přibylo za minulý týden 3076 případů koronaviru, za poslední den jich přibylo 608. Epidemický index PES stoupl o devět bodů na 85.

13:54

"Budeme potřebovat vzájemnou toleranci, protože nás čeká obnova země po krizi. Letošní rok je naděje pro lepší budoucnost," řekl Vondráček a popřál lidem optimismus a víru v to, že se můžeme spolehnout jeden na druhého. "Nejvyšší hodnotou je lidskost a láska k bližnímu. Mějte rádi své blízké, své sousedy, ale i své nepřátele. Nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat," dodal Vondráček a popřál všem hezký nový rok.

13:50

Vondráček také poděkoval všem, kteří v pandemii jakkoli pomohli, i když nemuseli. Podle něj další vlna epidemie společně s nadcházejícími volbami přinese další štěpení. "Více spolu mluvme, více naslouchejme, i když spolu třeba nesouhlasíme. Bavme se i s těmi, kteří mají jiné názory než my," vyzval Vondráček. Jednota nám podle něj pomůže nejen zvládnout epidemii, ale také obnovit ekonomiku. "Podporujme domácí firmy, dejme vydělat živnostníkům, pomůže to jim i nám všem," vyzval spoluobčany.

13:47

"Tím nejhorším kromě smrti, co covid přinesl, je prohloubení rozdělení společnosti. Epidemie otevřela novou štěpicí linii. Řada lidí si našla v pandemii záminku, jak zaútočit na ty, které beztak nemají rádi, ať už šlo o vládu, opozici, novináře, obyvatele metropole nebo naopak regionů, staří a mladí na sebe navzájem," řekl Vondráček s tím, že doufal, že vir, který byl společným nepřítelem, společnost stmelí. "Nestalo se to a to mnohé vypovídá o naší společnosti," řekl a poprosil, aby lidé nepřispívali k další nesnášenlivosti.

13:43

"Všechny vás moc prosím, až budete mít možnost, nechte se očkovat, ať můžete chránit sebe i své okolí, jak jen to půjde. Nic není tak důležité jako přežít. Vše ostatní lze napravit," vyzval předseda sněmovny a apeloval na to, aby lidé nevěřili dezinformacím a nešířili je, protože to může stát další životy.

13:41

"Loňský rok nám ukázal, jací jsme. Jaký jsme národ, jaký je náš stát, jaký je každý z nás. Jsem si jist, že jsme ze sebe mnohem více vydali toho lepšího, ačkoli jsme velmi silně pocítili i to zlé a špatné," řekl v novoročním projevu předseda Poslanecké Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a uvedl, že si je vědom, že za covidovou statistou s čísly zemřelých jsou skuteční lidé se svými příběhy a kteří mohli žít, nebýt epidemie. "Jedenáct tisíc zemřelých, to je jako kdyby vymřelo celé okresní město. Mnozí z vás přišli o své blízké. Myslím na vás a vyjadřuji vám svou upřímnou soustrast," řekl Vondráček.

13:37

"Přeji nám všem zdraví, ohleduplnost, pokoru a sílu pomáhat si navzájem. Nezapomínejme na to, že slušnost není slabost. Přeji nám všem Boží požehnání a šťastný rok 2021," řekl na závěr předseda Senátu.

13:33

Vystrčil vyzdvihl také význam členství v NATO či Evropské unii a apeloval na to, abychom nebyli pouze pasivními členy. "Ptejme se na to, co můžeme udělat my pro Evropskou unii, přemýšlejme více o naší roli," uvedl. "Dnes může každý z nás přispět k překonání koronavirové pandemie. Každý může podat pomocnou ruku svému okolí. Stačí nosit roušku a dodržovat pravidla," řekl Vystrčil a vyzval občany k tomu, aby se dali očkovat. "Nezapomínejme, že i hloupost či nezodpovědnost může zabíjet," řekl.

13:30

"Jsme schopný, hrdý, pracovitý a svobodomyslný národ, mějme to prosím na paměti. Nepropadejme malomyslnosti, podlézavosti, deziluzi nebo pasivitě, které jsou přiživovány dezinformacemi a nahrávají populistům, kteří chtějí rozdělit společnost a poté se pasovat do role spasitelů," uvedl Vystrčil a apeloval na to, aby lidé neztráceli důvěru v demokracii a svobodu. 

13:24

Předseda horní komory Parlamentu také vzpomněl na všechny, kteří utrpěli ztráty v důsledku zavedených opatření. Rovněž ocenil učitele, kteří i nyní ve ztížených podmínkách vychovávají budoucí generaci. "Nyní není čas si dokazovat, kdo je lepší a pracovitější," uvedl Vystrčil. "Pokud toto nepochopíme, že být solidární a táhnout za jeden provaz je nyní v našem společném zájmu, že vychvalování jedněch a pliváním na druhé ničemu nepomáháme, pak bude naše schopnost se se zákeřnou pandemií vypořádat,  značně omezena," řekl.

13:19

"Cítím zároveň obrovskou lítost nad ztrátou životů našich spoluobčanů, kteří zaplatili za pandemii covidu-19 cenu nejvyšší. Myslím na zemřelé, jejich pozůstalé a blízké a v duchu se za vás modlím. Prosím, držte se a nevzdávejte se, jsme s vámi!" řekl Vytrčil a znovu poděkoval všem, kteří v pandemii podali jakýmkoli způsobem pomocnou ruku.

13:16

Vystrčil požádal vládu, aby se více soustředila na předvídatelnost svých kroků. "Musí být jasné, co dělá PES dnes a kam poběží zítra, pozítří či popozítří a mělo by být jasně řečeno, proč se tak děje," uvedl Vytrčil k epidemickému systému.

13:14

Podle Vystrčila však vláda "zaspala" při podzimní druhé vlně pandemie, a rozhodovala tak, aby příliš neutrpěla na ztrátě popularity, což vedlo k tomu, že se důvěra lidí v kabinet začala vytrácet. "V těžkých chvílích se pozná, kdo není pouhý populista a sběrač hlasů, ale skutečným politik. Pozná se, kdo je ochoten vzít na sebe odpovědnost a rozhodovat správně a podle svého přesvědčení i za cenu hrozící ztráty popularity," uvedl s tím, že vláda měla svou chybu přiznat.

13:09

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) poděkoval v novoročním projevu všem zdravotníkům, dobrovolníkům a všem, kteří pomáhali ostatním spoluobčanům. "Příchod koronavirové pandemie byl rychlý a překvapivý. Vláda dokázala zareagovat na počátku rychle a správně. Lidé neváhali přiložit ruku k dílu a první bitvu jsme vybojovali vítězně," vzpomněl na šití roušek, rozvoz dezinfekce či jídla a nákupů seniorům. "Všechny tyto projevy lidské solidarity, odhodlání a vzájemné důvěry pro mě byly jedny z nejsilnějších momentů tohoto roku," uvedl Vystrčil.

12:23

Na jihu Moravy přibylo za posledních sedm dní 5597 lidí s covidem-19. Za čtvrtek to bylo 1130 případů. Protiepidemický index stoupl na hodnotu 81.

12:23

V Karlovarském kraji za týden přibylo 1405 lidí s nákazou covidu-19. Skóre PES je na 86 bodech, což odpovídá pátému stupni. Chebsko je na 100 bodech.

12:05

Belgická policie ode dneška zpřísnila kontroly na hranicích, aby zajistila, že lidé vracející se ze zahraničí budou dodržovat opatření proti šíření koronaviru. Na svých internetových stránkách o tom informuje německý deník Kölnische Rundschau. Lidé přijíždějící z takzvané červené zóny, kam patří většina evropských zemí, včetně Česka, musejí do karantény.

11:58

Indická léková agentura má schválit vakcínu firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Schválit by mohla také vakcínu domácí firmy Bharat Biotech.

11:24

Za poslední týden odhalily testy v Libereckém kraji dalších 2753 nakažených novým koronavirem. Je to téměř o 14 procent víc než za předcházející týden. Index v protiepidemickém systému PES dnes vzrostl na 89 bodů ze sta.

11:08 Vláda Andreje Babiše už chystá bezpečnostní opatření k předsednictví Evropské unie, které začne 1. července 2022.

Státní zastupitelství odložilo trestní oznámení na Babiše a další ministry kvůli jejich postupu v boji s pandemií, uvedl server Neovlivní.cz. restní oznámení podal ve druhé polovině října advokát Petr Němec kvůli chování vládních politiků v souvislosti s druhou vlnou epidemie koronaviru. Dopustit se podle něj mohli maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání.

11:07

Na Slovensku za čtvrtek zemřelo 112 lidí s koronavirem, nejvíce od začátku nynější pandemie. Země hlásí skoro 5000 nových případů nákazy.

10:38

Ve Zlínském kraji přibylo za uplynulý týden 4292 případů covidu-19, o 785 více než předchozí týden. Skóre v protiepidemickém systému vzrostlo na 89.

10:37

V Pardubickém kraji za týden přibylo 2043 potvrzených případů covidu-19. Týden před tím činil nárůst 1929 nákaz a před tím 1809. Přírůstky se již čtyři týdny po sobě zvyšují. Od začátku epidemie se v kraji prokázala nemoc covid-19 u 30 677 lidí. Z nich se 21 909 vyléčilo, 304 pacientů v souvislosti s nákazou zemřelo. Vyplývá to z dnešního sdělení krajské hygienické stanice. Index rizika protiepidemického systému PES v Pardubickém kraji dosahuje 95 bodů.

10:34 Ilustrační foto.

Pražská policie od čtvrtečních 18:00 do dnešních 06:00 vyjížděla k 269 oznámením. Bylo to o 50 méně než loni. Nemusela ale během silvestrovských oslav řešit žádné zásadní problémy, nejčastěji se jednalo o pouštění pyrotechniky, rušení nočního klidu nebo zákaz vycházení, řekla mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová.

10:31 Vlajka Brazílie

Brazilci, zvyklí na bujaré silvestrovské veselí, se s rokem 2020 rozloučili skromněji než obvykle, protože velké akce byly kvůli pandemii covidu-19 zrušeny. Agentura Reuters napsala, že v situaci, kdy jejich země má po Spojených státech druhý nejvyšší počet mrtvých s koronavirem na světě, mnoho důvodů k oslavám neměli. Lékaři a sestry z covidového oddělení v jedné z nemocnic u Sao Paula nový rok přivítali minutou ticha.

Foto: Reuters
10:30

V Ústeckém kraji za poslední týden přibylo přes 4360 případů covidu. Je to téměř o 1000 víc než o týden dřív. Index v systému PES je na 86 bodech.

09:45

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 3583 nákaz covidem-19, o 631 více než činil přírůstek předchozí týden. Index PES vzrostl na 85 bodů.

09:14 Ilustrační foto.

V Praze je aktuálně 14 451 nakažených koronavirem, zatím nejvíc za dobu epidemie. Ve čtvrtek přibylo 1760 případů, dosud třetí nejvyšší přírůstek.

08:41

Index PES dnes stoupl ve středních Čechách na 95 bodů, dosud nejvýše. Nyní je v regionu 16 428 nakažených, o 7156 více než před týdnem.

08:25

Aktuálně nakažených covidem je v Česku přes 120 000 lidí, nejvíc od konce října. Hospitalizovaných ubylo o 84 na 6023, rychleji než dřív přibývá úmrtí.

08:19

Laboratoře na silvestra v Česku našly 13 274 případů covidu, méně než v rekordní středu. Méně se ale testovalo, pozitivní byla rekordní polovina testů.

07:46

Německo za čtvrtek ohlásilo 22 924 nových případů nákazy koronavirem a 553 úmrtí pacientů s covidem-19. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI). V předchozích dvou dnech země vykázala pokaždé přes 30 000 nově nakažených. Počet nakažených koronavirem v Německu od počátku pandemie stoupl na 1 742 661 lidí, z nichž zemřelo 33 624.

07:32

Potenciálně nakažlivější mutaci koronaviru, která se rychle rozšířila v Anglii, už detekovali také v americkém státě Florida. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní správu. Ve středu první výskyt v USA oznámil stát Colorado, o den později nejlidnatější stát Kalifornie.

07:28

Česko do nového roku vstupuje s indexem rizika koronavirové epidemie na dosud nejvyšší úrovni. K dnešku stoupl na 90 bodů ze sta a zůstává v nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy. Za nárůstem je zvýšení zjednodušeného reprodukčního čísla, zhoršily se také ostatní ukazatele, podle nichž se rizikové skóre počítá. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

07:06

Dnes začíná tradiční Tříkrálová sbírka, kterou od roku 2000 pořádá Charita ČR na pomoc lidem v nouzi. Kvůli nynějším opatřením proti šíření koronaviru ale na rozdíl od minulých ročníků nevyjdou do ulic koledníci v kostýmech biblických mudrců. Lidé mohou do sbírky přispět on-line na webu sbírky www.trikralovasbirka.cz, a to libovolnou částkou.

07:05

Světová zdravotnická organizace (WHO) schválila pro nouzové použití vakcínu proti covidu-19, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech. Informovala o tom agentura Reuters. Tento krok podle WHO pomůže chudším zemím urychlit jejich vlastní schvalovací proces.

06:58

Vysoké školy mohou v souvislosti s epidemií koronaviru nadále pokračovat ve výuce a zkouškách na dálku. Počínaje dneškem začíná platit novela vysokoškolského zákona, která jim to umožňuje. Školy budou moct také upravovat harmonogram studia a termíny přijímacích zkoušek. V uplynulém roce umožňoval školám úpravy ve výuce i v organizaci akademického roku zvláštní zákon, jehož platnost 31. prosince skončila. Nová trvalá ustanovení ve vysokoškolském zákoně na předchozí normu navazují. Vysoké školy by ji mohly využít také při jiných mimořádných situacích, než je aktuální epidemie.

06:55

Varianta nového typu koronaviru, která byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii, se v Česku zatím neobjevila. Sdělila to vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. Nakažlivější mutace se už prokázala například v Německu nebo ve Francii, ale také v USA, Japonsku a Spojených arabských emirátech. Podle studií ale nová mutace nezpůsobuje vážnější průběh nemoci.

06:55

Výběr nejdůležitějších událostí: 

Ve středu přibylo v Česku 16 939 potvrzených případů koronavirunejvíce od začátku epidemie. Druhý den po sobě tak bylo překonáno dosavadní denní maximum.

Pozitivních bylo téměř 52 procent testů, což je rovněž rekordní podíl. 

V pátek stouplo rizikové skóre PES na dosud nejvyšších 90 bodů, což odpovídá pátému stupni ohrožení.

Nemocnice nesmí podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví od čtvrtka 31. prosince přijímat pacienty na plánovanou odložitelnou péči. Musí také navyšovat kapacity pro pacienty s covidem-19. 

06:55

Vážení čtenáři, vítáme vás u nové on-line reportáže, v níž pro vás sledujeme aktuální dění okolo pandemie koronaviru v Česku i ve světě.

Domácí Zahraničí ČTK Domácí, Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 8. 1. 2021 22:46
 

Právě se děje

Další zprávy