V minulých dnech jsme již přinesli přehled chystaných nových SUV. Přestože je nám jasno, že v současnosti je i tato kategorie automobilů velmi často využívána také jako rodinné dopravní prostředky, tento článek se snaží dát přehled o připravovaných nových autech s "klasičtějšími" karosériemi. Tedy zejména hatchback, kombi, případně MPV. Zaměřili jsme se na vozy, které se budou nabízet (buď výhradně nebo také) se spalovacími motory. Elektromobilům se budeme věnovat někdy příště.

Na zatím odtajněná auta se podívejte do naší fotogalerie.

Leden

Hned v tomto měsíci se můžeme těšit na řadu zajímavých aut. Mezi ty nejdostupnější budou určitě patřit nové generace vozů Dacia Sandero a Sandero Stepway. Značka Citroën pak vstoupí na trh se zbrusu novým modelem C4. Nabídku vozů s karosérií kombi ve stejném měsíci obohatí nový Volkswagen Golf Variant a dealeři Suzuki začnou přijímat objednávky na model Swace. Tento vůz využívající techniku Toyoty Corolla ovšem bude dostupný pouze v limitovaném počtu.

S autem jsme ujeli desítky kilometrů po Praze a okolí
Postup do nejvyšší ligy: Dojmy z první jízdy s novou generací Dacia Sandero

Únor

Začne se prodávat nová generace Seatu Leon TGI. Tedy toho, který jezdí převážně na stlačený zemní plyn. Tento alternativní pohon Leon v porovnání s běžnou verzí zdraží jen velmi málo. Kromě toho se na samý závěr tohoto druhého měsíce roku připravuje příchod modernizovaných verzí Fiatu Tipo. I nadále bude k dispozici s karosériemi hatchback, sedan i kombi. Navíc bude dostupný také crossover s příznačným jménem Cross. Ford pak nabídne hybridní provedení svých MPV Galaxy a S-Max.

Březen

Na tento měsíc je zatím v této kategorii automobilů avizován jen facelift Mazdy 3. Je ale velmi pravděpodobné, že se další vozy ještě objeví.

Duben - Květen

Španělský Seat  má připravený facelift městského hatchbacku Ibiza, Renault pak doveze osobní verze své malé dodávky Kangoo. Ta se časem samozřejmě objeví také jako elektromobil.

Červen

Dealeři značky Dacia začnou prodávat novou generaci sedanu Logan. Technika bude samozřejmě shodná s tou, jakou využívá model Sandero.

Hyundai i30
Levných aut do 300 000 Kč za rok ubylo o deset. Už jich je méně než třicet

Červenec - Září 

V této kategorii zatím pro letní prázdninové měsíce nebyly oznámeny žádné novinky. To se samozřejmě může změnit. Září však bude pro český trh s novými osobními auty veledůležité. Po květnovém představení totiž začne být dostupná nová generace vozu Fabia. Zatím pouze v "krátké" verzi, čtvrtá generace kombíku bude mít přibližně roční zpoždění. Zdroje z automobilky naznačují, že přes stoupající cenovou hladinu nových aut se i tentokrát vstupní cena Fabie udrží pod hranicí 300 000 Kč.

Automobilka KIA, která vozy pro evropský trh vyrábí převážně v továrně ve slovenské Žilině, připravuje modernizaci všech karosářských verzí modelu nižší střídy Ceed.

Říjen až prosinec

Automobilka Volkswagen, která už se z velké míry přeorientovává na elektromobily, připravuje na desátý měsíc roku facelift modelu Polo. Pravděpodobný, přestože to zatím Peugeot oficiálně nepotrdil, je příjezd nové generace vozu 308. Ve zbytku roku bychom se pak měli dočkat ještě také například nové Hondy Civic nebo Opelu Astra.