Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Vliv rozvodu na dítě

Vliv rozvodu na dítě

vliv rozvodu na dítěRozvod v manželství je velmi náročným krokem, který ovlivňuje životycelé rodiny. I když často slyšíte „Nerozvádějte se. To společně zvládnete. Musíte se snažit a půjde to.“ Ne vždy je to možné. Někdy je rozvod opravdu tou jedinou možností. „Myslela jsem, že to spolu ještě zvládneme a manželství zachráníme. Ale nešlo to. Oba jsme byli hrozně nešťastní a vzájemně si ubližovali,“(Martina 41 let).

Rozvod či rozchod však negativně nepůsobí jen na dospělé, ale především na děti. Pro výchovu dítěte je ideální úplná, dobře fungující rodina, která uspokojuje jeho základní psychické potřeby. Pokud již nedokážeme udržet úplnou fungující rodinu, je třeba myslet na to, že i když přestáváme být manžely či partnery, dále zůstáváme rodiči.„Pamatuji si, že jsme byli oba v takové ráži, že nám bylo úplně jedno, že Lukášek stojí mezi námi a vše sleduje. Dana po mě dokonce házela věci. Ještě že to chudák taky neschytal,“ (Petr 39 let).

O vlivu rozvodu na děti bylo vydáno mnoho studií a zabývalo se jimi mnoho odborníků. Většina z nich se zaměřuje na krátkodobé následky, tedy co právě dítě prožívá v okamžiku a krátce po rozvodu. Jak rozvod ovlivňuje jeho vzdělávání, kontakt s vrstevníky a jak se celkově podepisuje na aktuálním vývoji dítěte. „Jak předpovídala naše psycholožka, Tadeášek začal domů nosit špatné známky a poznámky za rušení při hodině. To nikdy předtím nenosil. Bojím se, co bude dál,“ (Hana 35 let). Další studie se zabývají dlouhodobými následky, jako je například budování vlastních vztahů v dospělosti. Z těchto studií vyplývá, že u osob, které si rozvod v dětství zažily, je problematičtější navazováním vztahů a následně i míra spokojenosti v nich. Ale proč tomu tak je?

Nová vědecká studie zkoumala dlouhodobé následky rozvodu v souvislosti s hladinami oxytocinu, tedy tzv. „hormonu lásky“.

Oxytocin se většinou spojuje s průběhem porodu, kdy vyvolává kontrakce dělohy, ale také stahy hladkých svalů v mléčných žlázách a umožňuje tak kojení. Věda však v posledních letech odhalila řadu dalších důležitých funkcí oxytocinu nejen u žen, ale i u mužů. Zjistilo se, že uvolnění oxytocinu vyvolávají například dotyky, mazlení a hlazení. Proto je nazýván hormonem lásky a důvěry. Oxytocin tedy zastává významnou roli i při budování mezilidských vztahů, důvěry, empatie a věrnosti.

A právě na hladiny hormonů u osob, které si v dětství prošly rozvodem, se zaměřuje výzkum vědců z Baylor University v americkém Texasu.

Hladiny oxytocinu zkoumali na vzorku 128 osob ve věku 18 až 62 let. Z nich 27,3% uvedlo, že se v dětství jejich rodiče rozvedli. Na základě odebraných vzorků moči se zjistilo, že osoby, jejichž rodiče si v dětství prošli rozvodem, mají nižší hladiny oxytocinu, než děti z úplných a funkčních rodiny.

Maria Bocci ve své studii uvádívýsledky, které naznačují, že hladiny oxytocinu jsou nepříznivě ovlivněny rozvodem rodičů a mohou souviset s dalšími dlouhodobými následky, které byly vysledovány u osob, které si prožily rozvod rodičů. Dle studie mají tyto osoby, tendence k nižší důvěře ve vztazích, vykazují větší míru nejistoty a zároveň je pravděpodobnější, že jejich mezilidské vztahy budou méně stabilní, než u osob, které v dětství žily v úplné, rozvodem nezatížené, rodině.„Moji rodiče se rozvedli, když mi bylo osm let. Rozvod byl velmi bouřlivý, plný hádek a někdy padlo i pár facek. Už od té doby jsem si říkala, tohle já svým dětem neudělám. No a teď mi je 36 let a pořád jsem svobodná. Bojím se vázat, aby mi někdo neublížil,“ (Petra 36 let).

Možnost pomoci

Rozpad rodiny je životní krizí ovlivňující všechny její členy. Jedná se o psychicky náročné období, které může zanechat trvalé následky. Jednou z možností, jak eliminovat tyto následky, je obrátit se na odbornou pomoc.

Pokud právě prožíváte rozpad vztahu, nebuďte v tom sami. Myslete na sebe, ale i na své děti. Nebojte se požádat o pomoc.

 

Základem úspěšného řešení rozvodového konfliktu je koordinovaná spoluprácesoudu, OSPOD (Odbor sociálně-právní ochrany dětí) apracovníků pomáhajících profesí. A právě taková spolupráce vznikla v rámci projektu „MIKULÁŠ DĚTEM – Síť podpory dítěte a rodiny v náročné životní situaci“, který je spolufinancovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Cílem spolupráce je nastavení komplexní sítě podpory rodinám, které se rozpadají a rodiče nenachází dohodu při uspořádání následné péče o své děti.V aktivitě „Hlas dítěte“, který je pro službu rodinám zásadní, zjišťuje odborník individuální potřeby dítěte. Dítě přestává být pasivním prvkem vyjednávání. Odborný pracovník přináší do komunikace rodičů prožitky, zkušenosti, a především potřeby dítěte, čímž se dítě stávárovnocennějším partnerem svým rodičům, kteří získávají nový pohled na rodinnou situaci. „Najednou nám díky návštěvě v Mikuláši došlo, jak moc naše neshody a hádky dopadají na našidceru. Uvědomila jsem si, jak ji trápí, že nemůže být se svým otcem. Chci, aby měla mojedcera co nejhezčí dětství, nechci jí ho zkazit,“ (Jana 39 let).

Jak o takovou pomoc bezplatně požádat? Stačí se obrátit na pracovníky neziskové organizace Mikuláš 365, kteří vás v řešení náročné životní situace podpoří: info@mikulasops.cz, 221 979 271, https://www.mikulasops.cz/.

logo eu


4.1.2021   Rubrika:   |   Komentářů 2   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vliv rozvodu na dítě

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Mirka999
Mirka999 - 30.3.2023 19:31

Před rokem jsem měla problém s mým již teď expřítelem, který mě obtěžoval na každém mém kroku. Dokonce chodil i ke mně do práce, kde mi dělal ostudu, ale nejhorší bylo, když se mi chtěl dostat do bytu a rozbil mi vchodové dveře. Proto jsem si objednala služby advokátní kanceláře na internetových stránkách https://www.cikr.cz/ kvůli sepsání trestního oznámení. Myslím si, že to byl rozumný krok, protože právnímu jazyku nerozumím.

 
Amelia00
Amelia00 - 28.7.2021 20:15

Nikdy jsem nevěděl, že mohu získat dobré a spolehlivé kouzla online, kteří by opravdu mohli pomoci lidem jako já, kteří potřebovali pomoc ve vztahu. Oddělila jsem se od svého manžela, když se se mnou rozešel a vrátil se ke své bývalé milence, byl jsem tak zničený a zlomený srdcem. Nebyl jsem sám sebou, dokud mě můj přítel neodkázal na Velkého muže jménem Velká Baba Ogbogo, že by mi mohl pomoci s mojí situací. Zpočátku jsem pochyboval a později se s ním spojil a on mi řekl, že dostane lásku kouzlo připravené na to, abych dostal svého přítele zpět Poté, co jsem provedl potřebné, udělal jsem všechno podle jeho pokynů a k mému největšímu překvapení mi zavolal můj přítel, že se vrací domů, a bylo mu líto všeho, čím mě nechal projít. Výsledek byl úspěšný a dnes žijeme šťastně. Dal jsem mu slovo, že se podělím o své zkušenosti se světem, aby od něj mohli ostatní získat jakoukoli pomoc. Můžete mu poslat e-mail na adresu: greatbabaogbogotemple@gmail.com nebo pro naléhavou odpověď napište na jeho linku WhatsApp +2349020168697 ... Děkuji skvěle BaBa Ogbogo

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77179.
    Archiv anket.