Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V americkém Kapitolu se střílelo, Trumpovi stoupenci vtrhli do budovy

  19:41aktualizováno  7. ledna 2:33
Při středečním zasedání obou komor Kongresu, které měly potvrdit vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách, se před budovou Kapitolu střetly stovky lidí s policií. Příznivci prezidenta Donalda Trumpa vnikli i dovnitř, jednání bylo přerušeno. Policie použila slzný plyn a místo evakuovala. Jedna žena byla postřelena a zemřela. Zasedání bylo obnoveno po druhé hodině ranní SEČ.

Stanice NBC s odvoláním na několik policejních zdrojů uvedla, že postřelená žena těžkým zraněním podlehla. Mluvčí washingtonské policie Dustin Sternbeck potvrdil bez bližších informací ženino úmrtí. 

Nebylo jasné, kdo ji postřelil. Zřejmě se jedná o podporovatelku Trumpa, uvádí list The Washington Post.

Televize CNN uvedla, že zranění také utrpělo několik policistů a jeden skončil v nemocnici. Do nemocnici byl též v kritickém stavu převezen jeden z demonstrantů, který lezl na Kapitol a spadl. 

Ve Washingtonu začal o půlnoci SEČ platit zákaz vycházení. Kapitol se podle úřadů podařilo vyklidit od Trumpových příznivců a zajistit. Před budovou byli i poté příznivci prezidenta Trumpa, příslušníci národní gardy je vybízeli k odchodu.

Potyčky propukly jen asi dvě hodiny poté, co ke svým příznivcům ve Washingtonu promluvil prezident Trump. Z pódia před Bílým domem řekl, že nikdy neuzná svou porážku. 

Police zadržela nejméně pět zbraní a zatkla nejméně třináct lidí, řekl vedoucí washingtonského policejního sboru Robert Contee. Útok označil  za nepokoje.

Protestující v senátní komoře Kapitolu rozbili okna. Podle místních svědků chtěli zapálit hlasovací lístky, personál Kapitolu je ale zachránil. 

Po eskalaci situace Trump vyzval na Twitteru k upokojení protestů. Později se připojil i viceprezident Mike Pence. „Násilí musí okamžitě přestat,“ uvedl a na rozdíl od Trumpa protestující vyzval, aby budovu opustili. Varoval je, že budou tvrdě stíháni. 

Násilí odsoudil i Biden. Situaci označil za bezprecedentní útok na demokracii, hraničící s pokusem o převrat. „Chaotické scény u Kapitolu nejsou odrazem skutečné Ameriky, nepředstavují to, čím jsme,“ dodal. Trump měl podle něj své příznivce veřejně v národní televizi vyzvat k odchodu.

Prezident tak následně učinil na svém Twitteru. „Vím, že se cítíte ublíženě, ale musí se nastolit mír. Musíte odejít domů,“ vzkázal ve videu. Jednání demonstrujících neodsoudil, vyjádřil pro ně pochopení.

Opět přitom ovšem mluvil o zmanipulování voleb. „Byli jsme okradeni v těchto podvodných volbách. Ale nenahrávejme druhé straně a respektujme zástupce zákona. Milujeme vás, jste výjimeční, ale musíte se v poklidu rozejít,“ řekl. Twitter kvůli rozporuplnosti příspěvek jako mnoho předchozích označil jako zavádějící a zablokoval tak jeho sdílení.

Později Trumpův účet na minimálně dvanáct hodin uzamkl a pohrozil, že v případě dalšího porušení pravidel ho pozastaví úplně.

Ke Kapitolu zamířili příslušníci národní gardy a policisté ze sousední Virginie a z Marylandu, které tam vyslalo tamní vedení na žádost starostky Washingtonu. Podle AP vyslalo další federální agenty na místo také ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Úřadující americký ministr obrany Chris Miller uvedl, že celá Národní garda byla aktivována a je připravena poskytnout podporu místním orgánům, pokud o ni požádají.

Podle záběrů amerických médií demonstranti ovládli rozsáhlé schodiště vedoucí ke Kapitolu a dva balkony před budovou. Policie použila při střetu slzný plyn, i tak se jí však nepodařilo rozezlený dav zastavit. Reportérka stanice PBS uvedla, že se do budovy dostalo nejméně několik desítek lidí, kteří mávali protrumpovskými vlajkami.

Dav pronikl do jednacích sálů obou komor

Pronikli do jednacích sálů obou komor Kongresu, které v tu chvíli separátně projednávaly námitky republikánů ke sčítání hlasů v Arizoně.

Lidé přítomní v hlavní hale informovali o řadě incidentů dokreslujících tamní chaos. Na jednom z videí je patrné, jak policie zabarikádovala vchod a strážila ho se zbraněmi v rukou. Ozvala se nakonec i střelba.

Další svědek sdílel fotografii, na níž jeden z protestujících sedí na židli předsedajícího v jedné z hal, podle svědka křičel: „Trump tyhle volby vyhrál!“ Dále videa například zachycují, jak muž rozbíjí okno židlí, aby se dostal do budovy.

Podle agentury Reuters policie vyzvala účastníky zasedání, aby si nasadili plynové masky. Viceprezidenta Pence, který jednání předsedal, evakuovala na bezpečnější místo. Mezi potvrzenými evakuovanými byla také budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová či předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Starostka Washingtonu vyhlásila zákaz vycházení v reakci na nepokoje u Kapitolu. Začal platit od 18:00 místního času (půlnoc SEČ) v celém městě.

Na události v USA znepokojeně reagovala řada státníků z celého světa, například kanadský premiér Justin Trudeau, britský předseda vlády Boris Johnson či rakouský ministerský předseda Sebastian Kurz. Vyzvali k ukončení násilí.

Reagovali i čeští politici. Ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že násilí ve Washingtonu není dobrý příklad pro země usilující o demokracii. Šéf resortu vnitra Jan Hamáček soudí, že jde o výsledek snah o polarizaci společnosti.

Jednání Kongresu bylo obnoveno po druhé hodině ranní SEČ.

Policie zneškodnila výbušniny

Policie ve středu také objevila v sídle Celostátního výboru Republikánské strany (RNC) ve Washingtonu výbušné zařízení a pomocí řízené exploze ho bezpečně zneškodnila. Informoval o tom deník The New York Times. Evakuováno bylo dříve také sídlo Celostátního výboru Demokratické strany (DNC), kde byl podle listu nalezen podezřelý balíček.

Zneškodněným zařízením v sídle republikánů byla podle zdroje z RNC trubková bomba. Balíček nalezený v demokratickém sídle ještě nebyl identifikován, sdělil listu nejmenovaný člen demokratické strany. Sídla obou výborů se v hlavním městě nachází jen několik bloků od budovy Kapitolu.

Jednání měly původně zdržet jen námitky

Zasedání Kongresu začalo zhruba ve 13:00 washingtonského času (19:00 SEČ). Skupina republikánů podala podle očekávání první z námitek k součtu hlasů volitelů v prezidentských volbách, a to hned u třetího projednávaného státu, kterým je Arizona.

Trump ve středu v hlavním městě vystoupil před tisícovkami svých podporovatelů, mezi nimiž byla podle amerických médií řada příznivců krajně pravicových skupin. „Naše země toho měla už dost. Nemůžete uznat porážku, když jde o krádež,“ řekl prezident a znovu opakoval tvrzení o volebních podvodech. Všechny stížnosti jeho týmu však odmítly soudy a nepodpořili je ani volební činitelé v jednotlivých státech.

Washington povolal na demonstrace národní gardu, vůdce Proud Boys je v cele

Na mítinku Trump také znovu útočil na média a technologické společnosti provozující sociální sítě, které označil za nepřátele státu a největší nebezpečí pro americkou demokracii. Kritice neušli ani někteří republikáni, kteří v posledních týdnech odmítli prezidenta dále podporovat ve snaze zvrátit výsledek voleb.

Prezident tlačil na Pence, aby při středeční schůzi odmítl oficiálně prohlásit Bidena příštím prezidentem po sečtení hlasů volitelů, což je povinnost, kterou mu ukládá ústava. Podle expertů však viceprezident nemá právo v tento moment do voleb zasahovat. Pence jednání předsedá.

V prohlášení krátce před začátkem společné schůze viceprezident uvedl, že nemá pravomoc jednostranně rozhodnout o tom, jaké výsledky by se měly ve finálním součtu ponechat, a jaké vyřadit.

Už v úterý rovněž údajně Trumpovi sám řekl, že zablokování nepovažuje za možné. S odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s obsahem rozhovoru to napsal deník The New York Times (NYT). Trump informaci odmítl jako „fake news“ a ve středu na Twitteru Pence vyzval, aby hlasy tzv. volitelů „poslal zpátky státům“.

V reakci na článek NYT Trump uvedl, že Pence „nikdy neřekl“, že nemá právo zasáhnout do výsledků. „Náš viceprezident má podle ústavy Spojených států několik možností,“ stojí v prohlášení. Sám Pence se k věci v úterý večer nevyjádřil. Podle informací webu Politico Trumpovi řekl, že se bude řídit zavedenými postupy.

Demokraté budou mít většinu v Senátu, získali obě křesla v Georgii

Republikáni ohlásili stížnosti proti volebním výsledkům až ze šesti států. Pokud vznesou námitku proti volitelským hlasům určitého státu zástupci z obou komor Kongresu, musí o věci obě komory samostatně jednat a hlasovat. Tento postup by se při každém protestu splňujícím výše uvedenou podmínku opakoval.

Vzhledem k hlasovací matematice jsou avizované námitky odsouzeny k neúspěchu. Naposledy se v Kongresu námitka proti výsledku v jistém státě projednávala po volbách roku 2004, přičemž to podle AP bylo teprve podruhé, co na takový vývoj došlo.

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Izrael udeřil na severu Sýrie nedaleko skladů zbraní. Nejméně 36 lidí zemřelo

29. března 2024  3:39,  aktualizováno  7:03

Při izraelských náletech nedaleko oblasti Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...