Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

‚Nikdy neustoupíme.‘ Jak Donald Trump burcoval své příznivce

Prezident Donald Trump burcoval příznivce, aby prohru neuznávali. foto: ČTK

Washington - Dokola opakoval, že volby neprohrál. A rétoriku nezměnil ani teď. Na shromáždění svých příznivců ve Washingtonu dosluhující prezident Donald Trump své fanoušky nabádal, aby „nikdy neustoupili“. Že berou stanovisko končícího prezidenta vážně, dokázali už za pár hodin, když vnikli do budovy Kongresu a narušili probíhající schůzi, kde mělo dojít k potvrzení výsledku prezidentských voleb.
  4:23

„Všichni, co jsme dnes tady, nechceme vidět, jak naše volební vítězství kradou radikální Demokrati,“ hřímal ve středu dosluhující prezident před davem podporovatelů. „Nikdy se nevzdáme. Nikdy neustoupíme. Nestane se to. Když se jedná o krádež, tak neustupujete. Naše země už toho má dost. Tohle už si nenecháme líbit.“

Trumpův projev před fanoušky proběhl v rámci akce „Zachraňte Ameriku“, která navázala na rétoriku a přístup, který končící šéf Bílého domu razí už od voleb – že souboj o prezidentský post vyhrál on a ne Joe Biden, k jehož vítězství došlo jen díky „obřímu podvodu s hlasy“.

Trumpova historicky bezprecedentní neochota uznat volební porážku ve středu vyústila až vniknutím prezidentových příznivců do Kapitolu na jednání Kongresu. Přitom se postupem času od listopadové volební noci místy zdálo, že svůj nekompromisní postoj přece jen trochu zjemňuje a tradiční lednové předání moci do rukou nové hlavy státu proběhne standardní cestou.

Republikánský kandidát během sčítání hlasů sice nejdříve tweetoval o jasné výhře, což se pak stalo po zvratu ve výsledcích terčem mnoha internetových vtipů a parodií. Na konci listopadu pak ale na otázku, zda v případě Bidenova zvolení sborem volitelů vyklidí Bílý dům a umožní tak pokojné předání moci nastupující nové administrativě, odpověděl: „Samozřejmě že ano. A vy to víte.“

Zároveň pověřil svůj tým, aby se tak stalo. S blížícím se koncem jeho prezidentského mandátu, na který jako první prezident od roku 1992 nenaváže druhým zvolením, se ale uznání porážky a odchodu ze scény opět ztratilo do neznáma.

‚Jste výjimeční‘

To ukázaly i poslední dny, kdy Trump začal veřejně tlačit na svou pravou ruku – viceprezidenta Mike Pence. Ten totiž coby předsedající středeční schůze Kongresu byl v prezidentových očích někým, kdo může „odmítnout podvodně zvolené volitele“, a tím zvrátit volební prohru Republikánů. Tento výklad je ovšem nesprávný, neboť jak vysvětlují například New York Times, role viceprezidenta je v této situaci víceméně ceremoniální. 

Na setkání s příznivci jen pár hodin před schůzí Kongresu pak znovu potvrdil, že prohru uznat nehodlá a volby byly zfalšované. „Nenecháme je, aby naše hlasy umlčeli. Nedopustíme, aby k tomu došlo,“ burcoval podle LA Times příznivce v parku nedaleko Bílého domu.

Ti jeho slova vyložili po svém. Trump následně na twitteru podporovatele nabádal, aby nepáchali žádné násilí a chovali se pokojně. „Pamatujte, jsme strana práva a pořádku – respektujte zákony.“ Zároveň však příznivce explicitně nevyzval, aby Kongres opustili a akci ukončili.

K tomu došlo až ve videu zveřejněném o hodinu později, kde v mírné rétorice vůči bezprecedentnímu chování demonstrantů pokračoval. „Vím, že cítíte bolest. Ale teď musíte jít domů. Jděte domů, milujeme vás, jste opravdu výjimeční,“ vzkázal Trump.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....