Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru

Aktualizováno -
7. ledna 2021
09:50
Autor: ČTK, trm - 
6. ledna 2021
15:49

Příznivci končícího prezidenta Donalda Trumpa na několik hodin přerušili ve Washingtonu společné zasedání obou komor Kongresu, jehož úkolem je potvrdit výsledky listopadových prezidentských voleb. V těch podle hlasování sboru volitelů zvítězil demokrat Joe Biden. Stovky Trumpových stoupenců prorazily zábrany před Kapitolem, střetly se s policií a část se jich dostala dovnitř. Střety si vyžádaly čtyři mrtvé. Ženu podporující Trumpa zastřelila policie, která v areálu objevila i výbušné zařízení. Zvolený prezident Biden odsoudil situaci jako bezprecedentní útok na demokracii. Zasedání skončilo, Kongres USA potvrdil výsledek hlasování sboru volitelů, oznámil viceprezident Mike Pence, a završil tak formalizaci volebního vítězství Bidena.

Během nepokojů zemřeli další tři lidé na následek svého zdravotního stavu, uvedl policejní šéf DC Robert Contee - šlo o dva muže a jednu ženu, jeden z mužů dostal v davu infarkt. Kapitol se bezpečnostním složkám povedlo vyklidit po čtyřech hodinách, na rozehnání těch, kteří zůstali venku, policie použila slzný plyn a zábleskové granáty. Podle šéfa washingtonské policie Roberta Conteeho bylo v souvislosti s obsazením Kapitolu zatčeno 52 lidí.

Bezmála 50 lidí policie zadržela kvůli porušení zákazu vycházení, který od půlnoci českého času zavedla starostka metropole Muriel Bowserová; 26 z nich bylo zadrženo v areálu Kapitolu. Další lidé byli zadrženi kvůli držení střelných zbraní bez potřebných povolení, píše agentura Reuters.

VIDEO ZE ŘÁDĚNÍ:

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Několik tisíc demonstrantů nespokojených s výsledky listopadových prezidentských voleb se nejprve sešlo v parku před Bílým domem. Tam k nim promluvil Trump, který prohlásil, že nikdy neuzná svou porážku, a znovu mluvil o volebních podvodech, pro které však neexistují přesvědčivé důkazy. A vyzval je de facto, aby šli pokojně demonstrovat před Kapitol.

Dav se následně přesunul před budovu Kongresu, kde začalo jednání k oficiálnímu potvrzení vítězství Trumpova soupeře, demokrata Joea Bidena. Podle reportérů televize PBS byla atmosféra stále více vyhrocená, několik stovek demonstrantů poté protrhlo bezpečnostní zábrany. Demonstranti následně ovládli celé prostranství před budovou.

Někteří se začali dobývat také do budovy a obě komory Kongresu, které v tu chvíli separátně projednávaly námitky republikánů ke sčítání hlasů v Arizoně, přerušily jednání. Ochranka následně členům Kongresu nařídila nasadit plynové masky, protože uvnitř budovy použila slzný plyn.

Z Kapitolu byl evakuován viceprezident Mike Pence i jeho demokratická nástupkyně Kamala Harrisová. V bezpečí byla demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Ženu zabila střela do hrudníku

Při potyčkách byla podle médií postřelena jedna žena do hrudníku. List The Washington Post informoval, že na sociálních sítích koluje video, na němž je vidět žena s protrumpovským transparentem v davu protestujících v Kapitolu. V jednu chvíli se ozve výstřel a žena se svalí k zemi. Postřelenou následně reportéři viděli, když ji lékaři nakládali do sanitky se zakrvácenou horní polovinou těla. Mělo jít o zranění hrudníku.

Zranění utrpělo několik policistů, nejméně jeden z nich musel být převezen do nemocnice, napsala agentura Reuters. Vážné zranění podle CNN také utrpěl jeden z protestujících, který lezl u západního křídla na lešení a z několika metrů spadl dolů.

Ke Kapitolu dorazili příslušníci národní gardy a policisté ze sousední Virginie a z Marylandu, které tam vyslalo tamní vedení na žádost Bowserové. Podle AP vysílá další federální agenty na místo také ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

V návaznosti na násilnosti začal v 18:00 tamního času platit v celém Washingtonu zákaz vycházení, který nařídila starostka města.

Fotografie reportéra Matta Fuelera následně ukázala, jak policisté uvnitř jednacího sálu Sněmovny reprezentantů míří zbraněmi na demonstranta, který se snaží dostat do sálu. Podle přítomných novinářů a záběrů amerických médií se později protestující dostali do sálů obou komor Kongresu, jeden z nich přitom usedl na místo předsedy Senátu.

Policie s agenty tajné služby brání Trumpovým příznivcům v pokusu vniknout do sálu. Policie s agenty tajné služby brání Trumpovým příznivcům v pokusu vniknout do sálu. | ČTK / AP / J. Scott Applewhite

Podle reportérů již policie vyklidila prostory křídla Kapitolu, v němž sídlí Senát, zatím však není jasné, jaký je vývoj v části budovy užívané Sněmovnou reprezentantů.

Viceprezident Mike Pence ve vyjádření apeloval na protestující, aby budovu Kapitolu opustili, a varoval je, že budou tvrdě stíháni.

Zvolený americký prezident Joe Biden odsoudil situaci v Kapitolu jako bezprecedentní útok na demokracii, který hraničí s pokusem o převrat. „Naše demokracie je v tuto hodinu pod bezprecedentním útokem, který se nepodobá ničemu, čeho jsme byli v moderní době svědkem,“ prohlásil Biden, který byl ve státu Delaware, kde měl pronést projev o svém plánu na obnovu ekonomiky zasažené pandemií covidu-19. Dodal, že současné dění je „útokem na vládu práva, jakých jsme viděli jen málo“. „Chaotické scény u Kapitolu nejsou odrazem skutečné Ameriky, nepředstavují to, čím jsme,“ dodal.

Následně stejně jako řada vrcholných zákonodárců z obou hlavních politických stran vyzval Trumpa, aby veřejně vystoupil a řekl svým příznivcům, aby „ukončili toto obležení“.

Trump následně vyzval své příznivce obléhající Kapitol, aby šli domů, znovu mluvil o ukradených volbách. „Rozumím vaší bolesti,“ začal prezident. „Ale teď musíte jít domů. Musíme mít mír, musíme mít zákon a pořádek,“ pokračoval a vyzval své příznivce, aby „nehráli do rukou těchto lidí“, kteří podle něj ukradli volby „nám všem - mně, vám, naší zemi“.

„Běžte domů, milujeme vás, jste opravdu výjimeční (...) Vím, jak se cítíte, ale jděte domů,“ pokračoval republikánský prezident.

Sociální síť twitter následně k jeho příspěvku přidala varování, kterým v posledních dvou měsících opatřuje téměř veškerá Trumpova prohlášení o volbách. Tentokrát však navíc napsala, že „na tento tweet nelze odpovědět, nelze ho retweetovat, ani ‚lajkovat‘ kvůli nebezpečí násilností“.

Bomba v areálu Kapitolu

Policie v sídle Celostátního výboru Republikánské strany (RNC) ve Washingtonu objevila výbušné zařízení a pomocí řízené exploze ho bezpečně zneškodnila. Informoval o tom deník The New York Times. Další zařízení bylo zajištěno v areálu Kapitolu, uvádí stanice CNN. Evakuováno bylo dříve také sídlo Celostátního výboru Demokratické strany (DNC), kde byl podle listu nalezen podezřelý balíček.

Zneškodněným zařízením v sídle republikánů byla podle zdroje z RNC trubková bomba. Balíček nalezený v demokratickém sídle ještě nebyl identifikován, sdělil listu nejmenovaný člen demokratické strany.

Patrně další trubkovou bombu nalezli policisté podle CNN i uvnitř komplexu budov Kapitolu. Zařízení bylo řízeně odpáleno.

Po násilí v Kapitolu část republikánů otočila

Předmětem schůze, která začala ve středu odpoledne, je sčítání hlasů volitelů z jednotlivých amerických států. Od poloviny prosince je přitom známé, že v celkovém součtu zvítězil Biden nad Trumpem poměrem 306 ku 232 hlasům.

Republikáni hned zkraje jednání podle očekávání vznesli první námitku, a to proti výsledkům v Arizoně. Obě komory se následně odebraly do svých jednacích sálů, kde měli kongresmani o věci debatovat. Stížnost, jež by v případě schválení vedla k vyřazení hlasů volitelů z daného státu, musí potvrdit obě komory Kongresu, přičemž Sněmovnu reprezentantů ovládají demokraté.

Námitku ohledně Arizony Senát odmítl poměrem 93 hlasů ku šesti. Ve druhé komoře námitku na arizonský výsledek odmítlo 303 členů, pro jich bylo 121.

Někteří republikánští poslanci před propuknutím nepokojů naznačili, že hodlají podobné stížnosti jako v případě Arizony vznést i u několika dalších států. Řešila se například i stížnost proti výsledkům ve státě Pensylvánie.

Jasnou většinou odmítl Senát po rychlém projednání i stížnost na výsledek v Pensylvánii, kterou podpořilo sedm republikánských členů Kongresu. Jejich stranický kolega Mike Lee se proti iniciativě naopak jasně vymezil, když svůj záporný hlas oznámil slovy „ani omylem“, napsal list The New York Times.

Několik z republikánů po násilí na půdě Kongresu však názor změnilo, a to včetně senátorky Kelly Loefflerové, která ve úterních volbách neobhájila svůj stávající mandát před kandidátem demokratů.

„To, co se v těchto komorách stalo, je neomluvitelné,“ uvedla Loefflerová, která chystala námitku na výsledek prezidentských voleb ve svém domovském státě Georgia. Stížnosti nepřednesou ani senátoři za Montanu a Indianu.

„Snažili se narušit naší demokracii. Nepodařilo se jim to,“ uvedl na začátek obnoveného setkání a před hlasováním šéf senátní republikánské většiny Mitch McConnell. Zdůraznil, že započaté jednání nyní Senát dokoná. „Potvrdíme vítěze loňských prezidentských voleb,“ oznámil. Lídr demokratických senátorů Chuck Schumer následně nazval Trumpa demagogem a ty, kteří pronikli do budovy, „domácími teroristy“.

Lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell následně prohlásil, že již nečeká projednávání žádné další námitky proti započítání volitelských hlasů. Po hlasování ve Sněmovně reprezentantů o Pensylvánii by tak mohl proces uzavření prezidentské volby skončit poměrně rychle, odhaduje AP.

Může Trumpovi pomoci viceprezident?

Trump nyní prohlašuje, že Pence může v Kongresu odmítnout započítat volitele z některých států a odvrátit potvrzení Bidenova vítězství, média ovšem vysvětlují, že role viceprezidenta je v daném procesu v podstatě ceremoniální.

Pence však v prohlášení krátce před začátkem společné schůze uvedl, že nemá pravomoc jednostranně rozhodnout o tom, jaké výsledky by se měly ve finálním součtu ponechat a jaké vyřadit.

Pence následně začal otevírat obálky s výsledkem hlasování sboru volitelů z jednotlivých států. Po bezproblémovém započtení hlasů z Alabamy a Aljašky, kde vyhrál Trump, však republikáni hned u Arizony podali námitku a obě komory o ní na oddělených jednáních zahájily debatu.

Nový americký prezident má 20. ledna složit přísahu, a ujmout se tak úřadu. Trump před svými příznivci ve Washingtonu zopakoval, že výsledky voleb, které mu prý byly ukradeny, „nikdy neuzná“.

Bidenovo vítězství je potvrzené

Po chaosu, evakuaci zákonodárců a následných hlasováních o dvou stížnostech se nad ránem washingtonského času zdály být pokusy o zablokování „certifikace“ vítězství Joea Bidena definitivně u konce. „Hlasováním v brzkých ranních hodinách Kongres v zásadě ukončil snahu republikánů zvrátit volby,“ napsal list The New York Times. Krátce nato Biden překročil hranici 270 potvrzených volitelských hlasů, což umožnilo, aby byl oficiálně vyhlášen novým prezidentem.

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANO_nam_bude_lip ( 7. ledna 2021 18:15 )

zařadit

ANO_nam_bude_lip ( 7. ledna 2021 16:19 )

A ya5adit do Agrofertu

JurgenGutter ( 7. ledna 2021 13:44 )

A v Americe je mimochodem běžná praktika zakotvena v ustavě zastřelit cizí osobu která vám vniká rozbitým oknem do domečku :/

ANO_nam_bude_lip ( 7. ledna 2021 13:40 )

Trump po prohraných volbách kvičí jako Paroubek, když prohrál volby. Ovšem Paroubek měl na své straně zákon o dodávkách teplé vody do paneláků.

montevideo ( 7. ledna 2021 13:27 )

Ne, je jen zloděj.

Zobrazit celou diskusi