Hlavní obsah

Bude to divoké, bojujte. Jak Trump vybízel fanoušky k útoku na Kapitol

Novinky, Daniel Drake
Washington

Středeční násilné vniknutí rozvášněných příznivců amerického prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kapitolu ve Washingtonu šokovalo svět. Končící prezident, který se nechce smířit s volební porážkou, a jeho kolegové ho svými výroky ale přímo podnítili. Přední experti i část členů Kongresu míní, že by za to Trump měl nést odpovědnost a měl by být odstaven z funkce. Podle informací stanice FOX jsou k takovému kroku připraveni dokonce i republikáni, kteří zvažují zakázat Trumpovi další kandidaturu.

Trump vyzýval demonstranty, aby vyrazili na KapitolVideo: Novinky/AP

 
Článek

Už dlouho bylo jasné, že se 6. ledna něco stane. „Pochod na záchranu Ameriky“, jak se středeční akce jmenovala, měla být Trumpovým posledním velkým pokusem o zvrácení voleb.

Deník New York Times (NYT) upozornil, že lidé, kteří se mítinku plánovali účastnit, přidávali na sociální sítě fotky zbraní, kterými se hodlali ozbrojit.

Joe Biden se stal oficiálně vítězem voleb, Trump moc předá

Volby USA

Málokdo ale čekal, že by mohli proniknout až do Kapitolu, do jednoho z nejstřeženějších míst USA, míst spojovaných se samou definicí demokracie.

Útok se připravoval na sítích

Trump se snažil častým tweetováním lednovou událost připomínat, chtěl v hlavním městě vidět co největší dav. „Buďte tam, bude to divoké!“ burcoval prezident své příznivce.

„Velký protest ve Washingtonu 6. ledna. Buďte tam, bude to divoké!” vzkazovat Trump voličům v tweetu.

A jeho voliči ho vyslyšeli. „Pokud nejste připraveni na obranu civilizace použít násilí, tak buďte připraveni přijmout barbarství,“ napsal na Facebooku člen radikální skupiny Red-State Secession (společnost ji po středečním útoku na Kapitol odstranila).

Také ve vystoupení řady řečníků na demonstraci lze najít jisté podněcování k násilí. „Potřebujeme soud bojem!“ (ordál soubojem, angl. trial by combat) řekl na pódiu Trumpův právník Rudy Giuliani.

Sociální sítě zablokovaly Trumpovi účet

Internet a PC

K řešení sporů pomocí soubojů docházelo mezi 13. a 16. stoletím v zemích, které pojmy jako „demokracie“ či „vláda práva“ ještě neznaly.

Komentátoři v amerických televizích byli Giulianiho slovy šokováni. A ohlas tyto protesty měly i v některých nedemokratických zemích, které se kvůli nim začaly o Spojené státy ironicky otírat.

Trump požehnal pochodu na Kapitol

Další na mítinku přišel na řadu republikánský poslanec Mo Brooks z Alabamy. „Dnes je den, kdy si američtí vlastenci začnou zapisovat jména a nakopávat jim zadky!“ prorokoval v emotivním projevu.

Foto: AP

Trump vyzýval demonstranty, aby vyrazili na Kapitol.

Nakonec vystoupil i sám prezident. „Pokud nebudete bojovat jako v pekle, tak už žádnou zemi nebudete mít,“ řekl svým příznivcům jen pár hodin před pochodem na Kapitol.

„Pojďme ke Kapitolu a pokusme se našim slabým republikánům předat hrdost a odvahu, kterou potřebují, aby si vzali zpět naši zem,“ vyzval účastníky. „Bůh vám žehnej a Bůh žehnej Americe,“ dodal.

Impeachment a zákaz opětovné kandidatury?

Podle respektovaných amerických expertů tyto a další výroky přímo nabádaly k násilí a prezident by za ně měl nést odpovědnost.

Mezi čtyřmi mrtvými z útoku na Kapitol je veteránka letectva

Amerika

„Kongres musí okamžitě začít proces impeachmentu. Armáda musí být podle zákona vyjmuta z Trumpovy moci,“ uvedl politolog z Harvardovy univerzity Ryan D. Enos.

K tomu vyzvali i někteří kongresmani za Demokratickou stranu, například poslankyně Cori Bushová.

Demokraté chtějí Trumpa odvolat

Amerika

„Dále vyzývám k vyloučení z Kongresu těch členů Republikánské strany, kteří se podíleli na podněcování k útoku na náš národní Kapitol. Za své činy musí nést následky,“ dodala.

Podle informací konzervativní stanice FOX News není odvolání prezidenta Trumpa vůbec nereálné a krok už začíná zvažovat i část republikánů. V pravomoci Senátu je zároveň zakázat Trumpovi znovu kandidovat – což je po středečním incidentu na stole.

Reklama

Výběr článků

Načítám