Rozbíjení oken, kopání do kamer a selfie s policisty. Podívejte se, jak Trumpovi příznivci obsadili Kapitol

Stoupenci odcházejícího prezidenta USA Donalda Trumpa ve středu násilně vtrhli do washingtonského Kapitolu. Chtěli zastavit jednání k potvrzení výsledků listopadových prezidentských voleb, v nichž zvítězil demokratický kandidát Joe Biden. Při vpádu přišli o život čtyři lidé, zatčeno bylo 52 protestujících. Na sociálních sítích se objevila řada videí, která ukazují, jak vniknutí probíhalo.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci Donalda Trumpa v Kapitolu

Příznivci Donalda Trumpa v Kapitolu | Zdroj: Reuters

Vpád do Kongresu rozproudil mimo jiné debatu o přístupu policistů, kteří běžně Kapitol chrání. Vidět třeba je, že před demonstranty otvírají zábrany.

Twitterem rovněž koluje záznam živého vysílání, z něhož je patrné, že se někteří příslušníci kapitolské policie s protestujícími fotí.

Uvnitř se reportérovi britské stanice ITV podařilo natočit kromě destruktivního chování davu i několik rozhovorů. „Dodržovali jsme zákon, byli jsme slušní lidé. Tohle jste z nás udělali vy, je to vaše vina! Bojujeme za svoji svobodu,“ křičí jeden z účastníků.

Při útoku zemřeli čtyři lidé. Jedno z videí zachycuje smrt demonstrantky, jež se pokusila prolézt rozbitými dveřmi. V ten moment ji kapitolský policista zastřelil. Upozorňujeme, že video obsahuje drastické záběry.

Srovnání s BLM

Škody jsou i na budově Kapitolu, místo schůzí amerických zákonodárců. Lidé rozbíjeli okna a násilím otvírali dveře, kterými posléze vnikli dovnitř.

Demonstranti si vzali za cíl i novináře, které v okolí Kapitolu napadali a ničili jim techniku. Bez úhony nevyvázl například tým agentury Associated Press.

Uživatelé sociálních sítí v souvislosti se středečními událostmi upozornili na rozdíl v bezpečnostních opatřeních, jež panovala loni během protestů hnutí Black Lives Matter, a při demonstraci Trumpových příznivců.

Smazané video

Prezident Trump vydal v reakci na protesty prohlášení, v němž opakuje, že volby neproběhly podle pravidel. A to i přesto, že žádná z námitek vznesených proti prezidentskému klání nebyla schválena.

Po vpádu Trumpových příznivců na Kapitol zemřeli čtyři lidé. Kongres potvrdil Bidenovo zvolení

Číst článek

„Vím, že to bolí, že se trápíte. Ukradli nám volby,“ řekl ve videu. „Teď běžte domů, máme vás rádi, jste velmi výjimeční,“ vzkázal demonstrantům.

Sítě Twitter, Facebook i YouTube ale video s jeho projevem smazaly.

Po zásahu policie a odchodu demonstrantů schůze pokračovala. „Snažili se narušit naši demokracii. Nepodařilo se jim to,“ uvedl na začátek obnoveného setkání a před hlasováním šéf senátní republikánské většiny Mitch McConnell.

Senát nakonec potvrdil Joea Bidena 46. prezidentem Spojených států.

Vítek Svoboda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme