Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Vydavatelé tisku loni přišli na inzerci kvůli covidu o 2,3 miliardy korun, poklesl rovněž i prodej

Média

  15:07
Praha - Vydavatelé periodického tisku přišli loni na inzertních příjmech kvůli koronaviru o zhruba 2,3 miliardy korun, což představuje pokles hrubých reklamních investic o 13 procent. Prodej tisku pak loni klesl o deset až 15 procent. Vyplývá to z údajů Unie vydavatelů a monitoringu Nielsen Admosphere.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Lidové noviny

Novým předsedou Rady ČT byl zvolen novinář Pavel Matocha. Neměl protikandidáta

Největší propad vydavatelství zaznamenala v dubnu a květnu, kdy byl více než třetinový. V listopadu pak příjmy poklesly o 16 procent. „Podzimní pokles byl sice poloviční proti jarnímu, ale je třeba vzít v úvahu sezonnost vývoje reklamního trhu, kdy jsou největší příjmy dosahovány v říjnu a listopadu,“ uvedl výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach.

Podle Macha byl skutečný pokles objemu inzertních příjmů v čistých hodnotách v roce 2020 nejméně jedna čtvrtina objemu ve srovnání s předchozím rokem. Na pokles příjmů a koronavirovou situaci museli vydavatelé reagovat snižováním mzdových nákladů a také přesunem zaměstnanců na home office. V oblasti distribuce bylo uzavřeno zhruba 500 prodejních míst a výrazně se projevil zákaz nedělního prodeje.

Letos bylo zabito 50 novinářů, jen minimum z nich zemřelo ve válce. Roste počet těch, kteří byli zabiti cíleně

Vydavatelé novin a časopisů přitom přes četné a opakované přísliby státní pomoci doposud nedostali od státu vůbec žádnou formu podpory, která by byla specificky cílená na jejich odvětví. „Je přitom nesporné, že omezující podmínky existujících obecných COVID programů podpory pro ostatní podnikatelské subjekty vydavatelé nemohli využít, protože se na ně tyto programy nevztahovaly nebo by vydavatelé nebyli schopni naplnit omezující podmínky těchto programů,“ podotkl Mach.

Stát všem médiím, tedy tisku, rozhlasu a televizím sliboval dvě miliardy korun formou inzerce a poté čtvrt miliardy jen pro tištěná média. Dosud ale pomoc nezrealizoval.

Vydavatelé vedle inzerce financované státem navrhují například zavedení mimořádné snížené sazby DPH pro prodej tisku z deseti na pět procent a podporu distribuce a prodeje formou příspěvku na předplatitele.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...