Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Šéfka Sněmovny Pelosiová vyzvala k okamžitému odvolání Trumpa. Podle ní podnítil vpád do Kapitolu

Nancy Pelosiová. foto: Reuters

Washington - Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová vyzvala k okamžitému odvolání prezidenta Donalda Trumpa prostřednictvím 25. ústavního dodatku. Uvedla přitom, že prezident podnítil středeční vpád svých stoupenců do sídla Kongresu. Informovala o tom agentura Reuters, která události posledního dne popsala jako útok na americkou demokracii.
  20:43aktualizováno  22:24

„Včera prezident Spojených států podnítil ozbrojenou vzpouru proti Americe,“ řekla Pelosiová novinářům. Výtržníky, kteří do Kapitolu vnikli, označila za teroristy.

Násilný dav Trumpových příznivců pronikl do Kapitolu ve středu, když Kongres potvrzoval výsledek listopadových prezidentských voleb, v nichž vyhrál demokrat Joe Biden. Trump tyto lidi později vyzval, aby odešli. Označil je však za výjimečné a řekl, že je miluje. Kongresmani, kteří se mezitím museli uchýlit do bezpečí, se k práci mohli vrátit až poté, co se situace uklidnila.

Americký Kongres v ranních hodinách potvrdil výsledek hlasování sboru volitelů...
Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová s nasazenou rouškou.

Pelosiová řekla, že Trump by mohl před svým odchodem z úřadu 20. ledna Ameriku ještě více poškodit. „Každý den může být pro Ameriku hororový,“ poznamenala.

Podle agentury AP Pelosiová bude usilovat také o odvolání šéfa pořádkových sil Kapitolu Stevena Sunda. Rezignaci podle ní již podal další vysoce postavený kongresové policie Paul Irving.

Při středečních událostech přišli o život čtyři lidé, včetně ženy, kterou smrtelně postřelila policie.

Chaos v Kongresu: zmatené pobíhání a barikády v kancelářích. Zavolejte Trumpa, křičeli demokraté

Jeden z článků 25. ústavního dodatku řeší situaci, v níž prezident není schopen vykonávat svou práci, ale sám neodstoupí. Navrhovatelé měli na mysli situaci, kdy je prezidentova schopnost oslabena fyzickou či mentální nemocí. V širší interpretaci se ale uvádí, že se dá tato pasáž použít i v situaci, kdy se prezident chová nebezpečným způsobem.

Aby mohl být 25. dodatek aktivován, musel by viceprezident Mike Pence a většina Trumpova kabinetu prohlásit, že prezident není schopen dostát svým povinnostem, a odvolat ho. Pence by se pak ujal prezidentského úřadu. Trump může pak prohlásit, že je schopen úřad vykonávat dál, a pokud se tomu většina kabinetu a Pence nepostaví, pak v úřadě bude pokračovat. Pokud s tím ale souhlasit nebudou, musí o věci rozhodnout Kongres a do té doby bude v prezidentském úřadu Pence. K odvolání prezidenta by se musely vyslovit dvě třetiny v obou kongresových komorách.

Autor: