Biden obvinil Trumpa z podněcování násilí. Pelosiová vyzvala k odvolání prezidenta

Zvolený americký prezident Joe Biden označil středeční útok na Kapitol za jeden z nejčernějších dnů v dějinách USA. Končícího prezidenta Donalda Trumpa obvinil z podněcování k násilí a podrývání demokracie prostřednictvím svých výroků a zpochybňováním volebních výsledků.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 21:25 7. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvolený americký prezident Joe Biden

Zvolený americký prezident Joe Biden ve čtvrtek označil středeční útok na Kapitol za jeden z nejčernějších dnů v dějinách USA | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

Řekl, že ti, kdo ve středu pustošili Kapitol, jsou lůza. „Neodvažujte se je nazývat protestujícími. Byla to rabující zvěř, buřiči, domácí teroristé. Tak to je,“ řekl Biden.

Trump podle něj zneužil tento rabující dav ve snaze umlčet hlas amerických voličů. „Měli jsme minulé čtyři roky prezidenta, který dával vším, co dělal, najevo, že opovrhuje naší demokracií, ústavou, vládou práva,“ prohlásil Biden o Trumpovi a řekl, že nikdo nestojí nad zákonem.

Kongres ve čtvrtek s konečnou platností potvrdil Bidena vítězem voleb, Trump zůstává přesvědčen, že volby vyhrál sám.

Fanynka Trumpa i QAnonu, odpůrkyně migrace. Žena zastřelená v Kapitolu sloužila u letectva

Číst článek

S poukazem na pomalý zásah policie Biden řekl, že šlo o zjevné selhání ve srovnání s tím, jak policie zasahovala proti účastníkům protestů proti policejnímu násilí proti černochům. S černošskými demonstranty by se na Kapitolu podle něj jednalo jinak než s těmi, kdo přišli ve středu podpořit Trumpa.

Trump krátce předtím, než dav vtrhl do Kapitolu, znovu mluvil o „ukradených volbách“ a vyzval k pochodu na sídlo Kongresu. „Od začátku provokoval k útokům na instituce naší demokracie a včerejšek (středa) byl vyvrcholením tohoto zarytého útočení,“ dodal Biden.

Prezident ve středu krátce předtím, než se dav vydal do Kapitolu, znovu zopakoval svá nepodložená tvrzení o volebních podvodech a řekl, že svou porážku nikdy neuzná. Kongres ale potvrdil, že Biden dostal od volitelů 306 a Trump 232 hlasů, a viceprezident Mike Pence pak Bidena vyhlásil vítězem voleb.

Výzva k odvolání

Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve čtvrtek vyzvala k okamžitému odvolání prezidenta Donalda Trumpa prostřednictvím 25. ústavního dodatku. Uvedla přitom, že prezident podnítil středeční vpád svých stoupenců do sídla Kongresu. Informovala o tom agentura Reuters, která události posledního dne popsala jako útok na americkou demokracii.

„Včera prezident Spojených států podnítil ozbrojenou vzpouru proti Americe,“ řekla Pelosiová novinářům. Výtržníky, kteří do Kapitolu vnikli, označila za teroristy.

Násilný dav Trumpových příznivců pronikl do Kapitolu ve středu, když Kongres potvrzoval výsledek listopadových prezidentských voleb, v nichž vyhrál demokrat Joe Biden. Trump tyto lidi později vyzval, aby odešli. Označil je však za výjimečné a řekl, že je miluje. Kongresmani, kteří se mezitím museli uchýlit do bezpečí, se k práci mohli vrátit až poté, co se situace uklidnila.

Šaman-konspirátor a další známé tváře krajní pravice. Kdo jsou trumpisté, kteří vtrhli do Kapitolu?

Číst článek

Pelosiová ve čtvrtek řekla, že Trump by mohl před svým odchodem z úřadu 20. ledna Ameriku ještě více poškodit. „Každý den může být pro Ameriku hororový,“ poznamenala.

Podle agentury AP Pelosiová bude usilovat také o odvolání šéfa pořádkových sil Kapitolu Stevena Sunda. Rezignaci podle ní již podal další vysoce postavený kongresové policie Paul Irving.

Při středečních událostech přišli o život čtyři lidé, včetně ženy, kterou smrtelně postřelila policie.

Amerikanista: Trump už předání moci blokovat nebude. Část republikánů se s ním rozhodla rozejít

Číst článek

Jeden z článků 25. ústavního dodatku řeší situaci, v níž prezident není schopen vykonávat svou práci, ale sám neodstoupí. Navrhovatelé měli na mysli situaci, kdy je prezidentova schopnost oslabena fyzickou či mentální nemocí. V širší interpretaci se ale uvádí, že se dá tato pasáž použít i v situaci, kdy se prezident chová nebezpečným způsobem.

Aby mohl být 25. dodatek aktivován, musel by viceprezident Mike Pence a většina Trumpova kabinetu prohlásit, že prezident není schopen dostát svým povinnostem, a odvolat ho. Pence by se pak ujal prezidentského úřadu.

Trump může pak prohlásit, že je schopen úřad vykonávat dál, a pokud se tomu většina kabinetu a Pence nepostaví, pak v úřadě bude pokračovat. Pokud s tím ale souhlasit nebudou, musí o věci rozhodnout Kongres a do té doby bude v prezidentském úřadu Pence. K odvolání prezidenta by se musely vyslovit dvě třetiny v obou kongresových komorách.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme