Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Svět

Trump je nepříčetný, neměl by mít vojenské pravomoci, říká šéfka sněmovny Pelosiová

Nancy Pelosiová. foto: Reuters

Washington - Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová hovořila s nejvýše postaveným americkým generálem Markem Milleyem o tom, jak odcházejícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi v posledních dnech jeho mandátu zabránit v tom, aby nařídil vojenské kroky či jaderný útok.
  18:54

PETRÁČEK: Polarizace nekončí. Trump není příčinou, ale příznakem rozdělení

Pelosiová, která Trumpa označila za nepříčetného a nebezpečného, to podle agentury AP uvedla ve vyjádření zaslaném svým kolegům z Kongresu.

Pelosiová s Milleym údajně „diskutovala o dostupných preventivních opatřeních, jež by zabránila nestabilnímu prezidentovi v zahájení ozbrojených střetů nebo přístupu k odpalovacím kódům a nařízení jaderného útoku“. Dodala, že situace kolem „tohoto nepříčetného prezidenta nemůže být více nebezpečná“.

Trump potvrdil, že se nezúčastní Bidenovy inaugurace. Předpokládá se, že se přesune na Floridu

Milleyho mluvčí potvrdila, že generál s Pelosiovou na její žádost mluvil a že demokratce zodpověděl její dotazy ohledně procesu, jímž se schvaluje použití jaderných zbraní.

Reportér televize CNN Manu Raju následně na twitteru napsal, že Pelosiová řekla svým kolegům, že obdržela od generála ujištění, že existují pojistné mechanismy pro případ, kdy by Trump usiloval o odpálení jaderných zbraní.

Konec tahanic. Trump po 66 dnech uznal vítězství Bidena a vyzval k potrestání demonstrantů

Demokratičtí kongresmani se radí o tom, zda na Trumpa podají další ústavní žalobu kvůli jeho roli při středečních nepokojích v Kapitolu. Prezident krátce před nimi znovu přesvědčoval svoje příznivce o údajných podvodech a neprávem se prohlašoval vítězem listopadových voleb. Své podporovatele následně vyzval, aby pochodovali na Kapitol, kde zákonodárci zrovna projednávali oficiální potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena.

Demonstranti prorazili bezpečnostní zátarasy, dostali se do budovy a přerušili jednání obou komor Kongresu. Při následných potyčkách zemřelo pět lidí, desítky jich utrpěly zranění.

Řada nejen demokratických zákonodárců nyní volá po Trumpově rezignaci a vyzývají také viceprezidenta Mikea Pence, aby s většinou vládního kabinetu využil ústavního dodatku, který umožňuje sesazení prezidenta.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...