Hlavní obsah

Zemřel režisér František Filip

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 90 let zemřel režisér František Filip. Uvedla to Česká televize. Natočil kolem šesti stovek snímků, například seriály Tři chlapi v chalupě, F. L. Věk či Chalupáři nebo film Utrpení mladého Boháčka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér František Filip

Článek

Filip se narodil 26. prosince 1930 v jihočeském Písku. Své první dokumentární filmy točil už během studií na FAMU a už v té době začal také spolupracovat s Československou televizí.

Je právem považován za legendu české televizní tvorby. Natočil zhruba 600 filmů a pořadů rozličných žánrů a pro diváky všech věkových kategorií. Jeho dílo televize pravidelně reprízuje.

Do paměti diváků se zapsal už svým prvním hraným seriálem Tři chlapi v chalupě z roku 1962, následovala pak neméně úspěšná díla jako Eliška a její rod, Sňatky z rozumu podle románu Vladimíra Neffa a F. L. Věk z roku 1971 natočený podle románu Aloise Jiráska. Z historického prostředí čerpal i další seriál Byl jednou jeden dům.

Obrovskou popularitu zejména díky výkonu představitelů dvou hlavních rolí Josefa Kemra a Jiřího Sováka získal seriál Chalupáři z roku 1975. V dalších letech následovala Dobrá voda, Cirkus Humberto, později Náhrdelník.

K nejznámějším Filipovým filmům patří Kočár nejsvětější svátosti, Tažní ptáci, Ikarův pád, Utrpení mladého Boháčka případně Nebát se a nekrást.

Za své dílo získal řadu cen, například v roce 1994 byl prvním, kdo byl uveden do Dvorany slávy tehdejší televizní ankety popularity Týtý. V roce 2017 mu byla udělena Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi. "Jsem tady omylem, jsou tady samí jevištní mistři a já nevím, co jsem," žertoval tehdy při převzetí ceny Filip. V roce 2011 převzal Cenu Vladislava Vančury za dlouholetou kultivaci televizní tvorby a podíl na její proměně v umělecké odvětví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám