Pokud sháníte nový vůz a máte, stejně jako autor článku, rádi během jízdy příjemně teplý volant a naopak neradi škrábete ledem pokryté čelní sklo, pak byste měli brát v současné době v úvahu modely značky Ford.

Ta totiž, jak vyplynulo po našem pátrání v cenících jednotlivých automobilek prodávajících na tuzemském trhu svá nová auta, nabízí v cenové hladině do 500 000 Kč s požadovaným tepelným komfortem hned šestici modelů. 

I s cenami si je (a dalších šest od jiných výrobců) můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

V jejím případě je také výhodou, že zákazník, který požaduje vyhřívání sedaček, volantu i čelního skla, nemusí nutně volit verzi vozu s nějakým silnějším motorem nebo dražším stupněm výbavy. Za poměrně přijatelný příplatek si totiž zmíněnými prvky může nechat "dovybavit" už v tuzemsku nejdostupnější verzi Fiesty nebo i dalších vozů.

Škoda Kodiaq Scout
Dynamic, Sportline nebo Monte Carlo. Vyznáte se v označování škodovek?

Paket s označením Winter Plus, který obsahuje všechny tři zmiňované prvky tepelného komfortu), totiž v jejím případě stojí 13 500 Kč. Celková cena Fiesty se základním litrovým zážehovým tříválcem a ve výbavě Trend, která dále obsahuje také třeba klimatizaci, rádio a tempomat, tak vyjde na 328 400 Kč.

Zmíněný paket Winter Plus nestojí ovšem, jak jsme zjistili, pro všechny modely Fordu stejné peníze. Nejdráže vyjde pro modely Focus a Ecosport. Tam za něj u dealerů budou vyžadovat patnáctitisícový příplatek. Naopak u vůbec nejdražšího vozu, který se vešel pod zmíněnou půlmiliónovou hranici (rodinné SUV Ford Kuga) je cena této výbavy kupodivu nejnižší - 12 300 Kč.

Nejednotný přístup Opelu

Druhým nejlevnějším vozem podle námi zadaných kritérií je podle nynějších ceníků Opel Crossland. Jedná se ovšem o doprodávanou verzi před faceliftem. Tento vůz přijde celkem na 342 900 Kč. I v tomto případě je možné zvolit nejlevnější nabízenou motorizaci a výbavu. Ovšem zákazník nesmí zapomenout zaškrtnout dva příplatkové pakety. Konkrétně jde o Zimní sadu zahrnující vyhřívání sedaček a volantu v ceně 13 500 Kč. K tomu pak ještě vyhřívání čelního skla za 8 900 Kč, což dohromady činí 22 400 Kč.

Parkovací senzory jsou dnes lakovány v barvě karosérie
Pohodlí při parkování za pět, ale i za dvacet tisíc. Srovnání cen senzorů

Výrok o možnosti mít vyhřívané sklo, sedačky a volant v nejlevnějších nabízených verzích, ovšem již neplatí o dalších vozech Opelu, které se také dostaly do našeho přehledu. A také o výrobcích dalších dvou značek - Škody Auto a Renaultu.

Zájemci o tuto výbavu v Opelu Astra (jak v hatchbacku tak i v kombíku s označením Sportstourer) totiž musí nejprve vybrat výbavový stupeň GS-Line a výkonný zážehový turbomotor 1,2 (107 kW). To samo o sobě dostane cenu auta o 40 000 výše než je "základ". Právě kvůli tomu pak taková Astra hatchback přijde na 450 990 Kč a kombi ještě o třicet tisíc dráže. Výslednou cenovku vozu přitom tento příplatek navyšuje jen o vcelku přijatelných 21 000 Kč.

Podobně je tomu u Škodovky. Z její nabídky lze v ceně do půl miliónu s požadovanou výbavou získat Scalu a Kamiq. V obou případech lze sice požadovanou výbavu přiřadit k základní motorizaci, kterou je tříválec 1.0 TSI - 70 kW, ale je třeba zvolit akční výbavu. Do základní Ambition totiž nelze nechat namontovat vyhřívaný volant. Vyhřívané sklo a sedačky už ano.

Proto se pak výsledná hodnota vozu vyšplhá v případě Scaly na 417 900 Kč a v případě Kamiqu na 474 300 Kč. Za jednotlivé zmiňované prvky tepelné pohody přitom mladoboleslavská automobilka vyžaduje poměrně sympaticky nízké příplatky. Vyhřívání sedaček, přičemž se jedná o přední i zadní dohromady, vyjde na 4800 Kč, vyhřívání volantu ubere z vašeho bankovního konta 3800 Kč a čelní sklo s odporovými drátky 5400 Kč.