Nový sníh na území Česka připadne zejména během úterý a ve středu. V úterý se na teplé frontě mohou v nížinách vyskytnout i srážky smíšené tj. deště se sněhem, ojediněle mrznoucí, už během noci na středu ji ale bude střídat studená fronta, která přinese sněžení do všech poloh.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Napadne nejčastěji od dvou do osmi centimetrů nového sněhu. Na silnicích se tak opět mohou tvořit zmrazky, náledí a při mrznoucích srážkách i ledovka. Zejména ve středu se budou ve vyšších polohách v kombinaci čerstvého větru a sněžení tvořit sněhové jazyky. Přitom přesně před rokem se nejvyšší odpolední teploty zastavovaly až na 10 °C. Podobně chladno bylo v roce 2001.

Nejdřív sluneční paprsky, potom sněžení

V pondělí bude nejméně oblačnosti z celého pracovního týdne a to díky výběžku vyššího tlaku vzduchu, který bude během dne slábnout. Přinese polojasno nebo skoro jasno. Po ránu místy mrznoucí mlhy. Až večer bude od západu docházet k přibývání oblačnosti. V ranních minimech naměříme nejčastěji -4 až -8 °C, na jihozápadě a severovýchodě území až -12 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na -4 až 0 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

V úterý bude v Čechách už od rána oblačno až zataženo, postupně od severozápadu sněžení nebo sněhové přeháňky. V nížinách i déšť se sněhem, ojediněle srážky mrznoucí. Odpoledne a večer se budou srážky smíšené měnit na sněžení i v nížinách. Na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku dne až polojasno a oblačnost a srážky budou přibývat během odpoledních hodin. Ranní teploty budou v Čechách klesat na -2 až -6 °C, na Moravě a ve Slezsku až k -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -2 až 2 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Pozor na středeční ráno – po nočním přechodu studené fronty, bude na většině území ležet nová sněhová pokrývka. Navíc bude foukat čerstvý vítr s nárazy o rychlosti do 55 km/h, takže se budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky. Jinak bude oblačno, během dne četné sněhové přeháňky, zpočátku dne na východě území sněžení. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na -2 až 2 °C.

Lednová zima i za pecí je znát

Druhá polovina týdne bude ve znamení studeného severního proudění, které se sem bude dostávat kolem tlakové níže nad východní Evropou. Očekáváme celodenní mrazy. Ve čtvrtek bude oblačno, místy sněhové přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty budou klesat k -5 až -9 °C. Odpolední maxima se zastaví na -4 až 0 °C. Foukat mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Pátek bude psát podobný scénář – teploty ale půjdou ještě níž. Převládat bude oblačno, místy musíme počítat se sněhovými přeháňkami. Ranní teploty klesnou na -6 až -10 °C, na západě až kolem -12 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -6 až -2 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Nejnižší teploty přinese víkend

Další pokles teplot vzduchu očekáváme o víkendu – ochlazení bude znát zejména na ranních minimech – numerické modely dnes kalkulují se zmenšenou oblačností a v minimech počítají teploty pod -10 °C. V sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty jen mezi -12 až -16 °C, při velké oblačnosti kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty jen mezi -7 až -3 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

V neděli bude oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky. Ranní teploty v intervalu -10 až -14 °C, na západě, při zmenšené oblačnosti až -16 °C. Nejvyšší denní teploty budou také nízko – jen mezi -7 až -3 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

A vypadá to, že ledové počasí bude pokračovat i nadále.

Fotogalerie
66 fotografií