Hlavní obsah

Rozvolnění v žádném případě, uvedl Blatný

• Aktualizováno

Počet nově nakažených koronavirem v Česku za neděli vzrostl o 4283, to je téměř o 2000 méně než před týdnem. Index PES v Česku o víkendu mírně klesl z 87 na 84 bodů ze sta. Země však stále zůstává v pátém, nejhorším stupni rizika. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že rozvolnění nyní není možné uvažovat.

Článek

Reportáž byla ukončena.

21:26 - Španělsko zaznamenalo nejvyšší víkendový přírůstek od začátku epidemie. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se od pátku do neděle nakazilo koronavirem přes 61 000 lidí, napsala agentura Reuters. Rekordní počet mrtvých v souvislosti s koronavirem za posledních 24 hodin zaznamenalo Portugalsko, kde vláda zvažuje celostátní uzávěru.

20:52 - Irsko za uplynulý týden zaznamenalo nejvíce nových případů koronaviru na počet obyvatel na světě. Vyplývá to z propočtů agentury Bloomberg. K prudkému nárůstu počtu nakažených v Irsku podle agentury Reuters přispěly nová nakažlivější mutace koronaviru, která se poprvé potvrdila v Británii, i rozvolnění protikoronavirových opatření před Vánoci.

19:37 - Skupina italských vědců vydala studii, ve které upozornili na nový nejstarší případ nákazy koronavirem v Itálii.

Žena v Itálii měla koronavirus už v listopadu 2019, zjistili vědci z kůže

Koronavirus

17:51 - Vláda podle ministra Blatného diskutovala i o případném zpřísnění opatření proti covidu, zatím ho nelze vyloučit. Pro hodnocení je třeba vyčkat asi do středy.

Blatný uvedl, že „v žádném případě není možné uvažovat o nějakém rozvolnění." Do stupně čtyři v rámci PES se podle něj nepodaří v žádném případě přejít dřív než na konci ledna.

Blatný nevyloučil další zpřísnění

Koronavirus

17:23 - Slovensko plánuje obnovit plošné testování lidí na koronavirus s cílem potlačit šíření infekce.

Nová mutace je agresivní i v dětském věku, uvedl Matovič. Slováci budou opět plošně testovat

Evropa

16:55 - Od úterý 12. ledna nebude po dobu deseti dnů možné dovážet do Česka těla zemřelých ke zpopelnění. Na návrh ministerstva pro místní rozvoj tak rozhodla vláda, aby zajistila kapacity spalování v době epidemie koronaviru. Krematoria se také nebudou muset řídit emisními limity, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo. Návrh reaguje na zprávy o vytíženosti krematorií.

Vláda zakázala dovoz těl k zpopelnění z okolních států

Koronavirus

16:15 - V Británii se objevují případy, kdy si podvodníci nechávají platit za falešné vakcíny proti covidu-19. Některé oběti podvodu dokonce dostaly blíže neurčenou injekci, informovala agentura Reuters s odvoláním na velšského ministra zdravotnictví Vaughana Gethinga, který zopakoval varování policie z různých částí Británie.

15:58 - Vláda schválila náhrady pro provozovatele vleků a lanovek. Podpora se bude počítat dle počtu míst a typu přepravního zařízení.

Kompenzace za uzavřené vleky a lanovky budou do 530 korun za místo a den

Koronavirus

15:53 - Stát plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb, odvody na sociální a zdravotní pojištění studenti také platit nebudou.

Studentům, kteří pomáhali v nemocnicích, stát odpustí daň z příjmu

Koronavirus

15:10 - Největší očkovací centrum v Libereckém kraji bude v Home Credit Areně v Liberci s kapacitou 1200 očkovaných denně. Bez dostatku vakcín ale nemá smysl.

14:42 - V Řecku se v pondělí po dvou měsících opět otevřely základní školy a školky, které se začátkem listopadu zavřely kvůli zhoršení epidemické situace s nemocí covid-19. Děti ve školách musí ale nosit roušky, několik ředitelů na severu země doporučilo rodičům, aby dali svým dětem do školy i deku. Jedním z opatření, která musí školy dodržovat, je totiž pravidelné otvírání oken, na deset minut během jedné vyučovací hodiny.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řecké děti se vrátily po dvouměsíční přestávce způsobené koronavirem do školy.

13:44 -Pokud Česká republika naočkuje milion nejstarších občanů, počet úmrtí na nemoc covid-19 se sníží o 70 procent. Při naočkování druhého milionu nejstarších klesnou úmrtí o dalších 15 procent, sdělilo Centrum pro modelovaní biologických a společenských procesů BISOP. Organizace se věnuje výzkumu a matematickým modelům lidského chování.

Přetížená chebská nemocnice musela zavřít porodnici

Koronavirus

13:09 - Pokud se čeští řidiči v pohraničí rozhodnou zkrátit si cestu jízdou přes Sasko, splní tím podmínky tranzitu a žádné saské karanténní nařízení neporuší. Uvedla to saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová. Téma zkracování cest je aktuální především ve Šluknovském výběžku, kde řidiči mohou ušetřit i několik desítek minut.

12:53 - V Izraeli se v úterý začne s očkováním občanů starších 55 let. Prozatím bylo v devítimilionové zemi proti nemoci covid-19 naočkováno 1,87 milionu osob a tento týden se čeká další zásilka vakcín od firmy Moderna. V Izraeli se očkuje prozatím hlavně přípravkem vyvinutým firmami Pfizer a BioNTech, a to nejrychleji na světě. V neděli dostalo dávku skoro 50 tisíc lidí.

10:53 - Velká Británie zvyšuje tempo očkování proti covid-19. V Anglii se v pondělí otevřelo sedm nových očkovacích center. Podle náměstka ministra zdravotnictví Nadhima Zahawiho je cílem podat do poloviny února vakcínu 15 milionům lidí z nejvíce ohrožených skupin.

Liberec odvolal ombudsmanku pro seniory. Byla na demonstraci s připnutou Davidovou hvězdou

Domácí

10:45 - V Rakousku během 24 hodin přibylo 1536 nových potvrzených případů nákazy koronavirem a v souvislosti s ním zemřelo 24 lidí. Ve srovnání s minulým týdnem je to mírný pokles, 4. ledna země hlásila 1642 případů.

10:21 - Na Slovensku zaznamenali 860 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a v souvislosti s ním 89 úmrtí. V nemocnicích je 3033 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 228 na JIP a 251 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo dosud pozitivně testovaných 209 069 lidí a zemřelo 3007 osob.

9:05 - V Maďarsku zaznamenali 1419 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a v souvislosti s ní zemřelo 77 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 343 656 lidí a zemřelo 10 725 lidí.

Nakažených seniorů přibývá po tisících, kapacity lůžek se blíží limitu

Koronavirus

9:02 - Přetížená chebská nemocnice přemisťuje 14 pacientů většinou s lehkým průběhem nemoci covid-19 do nemocnic v Mariánských Lázních, Rakovníku či v Praze.

8:10 - Klesl počet lidí v nemocnicích. Zatímco v pátek to bylo 7083, z toho 1089 ve vážném stavu, v neděli to bylo 6622, z toho 1071 ve vážném stavu. Nemoc si v Česku vyžádala 13 272 životů.

8:08 - V neděli bylo současně provedeno méně testů než před týdnem. Včera to bylo 20 903 celkem, ať už antigenních, či PCR, před týdnem to bylo 28 596.

8:02 - Počet nově nakažených koronavirem v Česku za neděli vzrostl o 4283. To je o 2000 méně než za neděli  minulý týden. To ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 6255 nově nakažených.

Je to také výrazně méně než za sobotu, kdy bylo nakažených 8405. V Česku se už koronavirem nakazilo 835 454 lidí, aktivních případů je 159 753.

7:43 - V Německu přibylo za poslední den 12 497 nákaz koronavirem SARS-CoV-2 a a zemřelo dalších 343 nakažených, informoval Institut Roberta Kocha (RKI). O den dříve evidoval RKI 16 946 nových případů nákazy koronavirem a 465 úmrtí. Agentura DPA připomíná, že víkendové údaje bývají nižší, protože se méně testuje. Počet nových nákaz na 100 000 obyvatel za sedm dní činí nyní v Německu 166,6.

7:31 - Mírně kleslo i reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, ze zhruba 1,22 na 1,18.

Současná protikoronavirová opatření, která odpovídají pátému stupni PES, mají podle rozhodnutí vlády platit nejméně do 22. ledna. Vláda projednává úpravu tabulky opatření PES, kdy by některé kulturní a sportovní akce nebo třeba ubytování byly umožněny s negativním testem na covid-19. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) řekl v neděli v České televizi, že upravená tabulka opatření by mohla být ideálně platná právě od 22. ledna.

7:12 -  Index rizika protiepidemického systému PES mírně klesl z 87 na 84 bodů ze sta. Důvodem je pokles reprodukčního čísla. PES zůstává na nejvyšším stupni.

6:25 - Čína umožní 14. ledna vstup týmu Světové zdravotnické federace, který má pátrat po původu koronaviru. Peking jeho příjezd zdržoval.

6:21 - V Anglii se v pondělí otevře sedm míst, kde se bude provádět hromadné očkování proti koronaviru. Denně se má v zemi očkovat 200 000 lidí. Už se podařilo naočkovat třetinu lidí nad 80 let, kteří jsou očkování jako první spolu s lidmi, kteří je ošetřují.

6:18 - Ve světě se novým koronavirem nakazilo už přes 90 milionů lidi, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse. Počet se zdvojnásobil od konce října. Na USA připadá 22,2 milionu nakažených.

6:15 - V Číně testy potvrdily 103 nové případy nákazy koronavirem, což je nejvíce od 30. července. Na provincii Che-pej u Pekingu připadá 82 z nich. Jeden je z hlavního města. Dále bylo detekováno 76 asymptomatických případů, které Čína nezahrnuje do statistik. V zemi se oficiálně eviduje celkem 87 536 nakažených. Rozšiřuje se proto oblast karantény.

6:12 - Nový kmen koronaviru, který se objevil v Anglii, byl zjištěn i v Mexiku ve státě Tamaulipas u 56letého cestovatele, jehož národnost nebyla zveřejněna, který letěl z hlavního města Ciudad de México do Matamorosu při hranicích s USA.

6:07 - V Jižní Koreji přibylo během neděle 451 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to poprvé od Vánoc, kdy je počet nižší než 500. V Soulu se kvůli tomu uzavřely bary a tělocvičny i kavárny a hodně se testuje a trasuje. V zemi se potvrdila nákaza už u 69 114 lidí, z nichž 1140 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám