Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Čínský vyhledávač Baidu připravuje s Geely auto budoucnosti. Bude na elektřinu a bez řidiče

Ekonomika

  8:47
Peking - Čínský internetový vyhledávač Baidu, obdoba Googlu, chce ve spolupráci s automobilkou Geely vytvořit chytrý vůz budoucnosti pro největší automobilový trh na světě. Bude na elektřinu a bez řidiče, uvedl v pondělí Baidu.

Šéf Baidu před elektro autobusem z roku 2018. foto: Reuters

Podobný krok se chystá učinit i americký Apple, který podle listu Korea IT News, na nějž se odvolává agentura Reuters, plánuje v březnu podepsat dohodu o spolupráci na vývoji samořízeného elektrovozu s korejskou firmou Hyundai Motor.

Baidu uvedl, že v nově vytvořené firmě bude mít na starosti technologii pro řízení bez řidiče, zatímco Geely dodá odborné znalosti v oblasti designu a výroby vozidel. Časový harmonogram výroby firmy nezveřejnily

Hybridní automobil společnosti Geely.
Logo čínské firmy Baidu.

Baidu v roce 2017 zřídil divizi autonomního řízení Apollo. Ta dodává hlavně technologii s umělou inteligencí a spolupracuje s automobilkami Geely, Volkswagen, Toyota a Ford Motor. Baidu také provozuje autonomní taxislužbu Go Robotaxi.

Norsko je první zemí na světě, kde se prodalo víc elektromobilů než ostatních aut

Geely, která v roce 2010 koupila automobilovou divizi švédské firmy Volvo, je jedním z největších výrobců aut v Číně.

Krok Baidu přichází poté, co úspěchy s prodejem elektrovozů slaví americká firma Tesla. Technologické společnosti na celém světě spolu ve vývoji inteligentních automobilů závodí.

Čínský internetový prodejce Alibaba vytvořil společný podnik na výrobu elektromobilů s největším čínským výrobcem automobilů SAIC Motor. Apple chce podle zdrojů Reuters uvést na trh svůj elektromobil v roce 2024.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!