Hlavní obsah

Babiš slíbil v pondělí 20 tisíc vakcín Moderny. Dorazí jen 8 tisíc a až v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vakcíny společnosti Moderna mají zpoždění. Premiér Andrej Babiš v neděli avizoval, že v pondělí dorazí 20 tisíc dávek, ale dnes ministerstvo zdravotnictví podle České televize uvedlo, že dorazit má jen 8 tisíc dávek a až v během úterý.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti Moderna

Článek

„V pondělí přijde dodávka 20 000 vakcín od Moderny. Ta je směřována do Moravskoslezského kraje. A příští týden zase by mělo přijít asi 70 plat,” řekl Babiš v neděli novinářům.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová pro Novinky uvedla, že platí, že Česko dostane do konce ledna 20 000 dávek vakcíny Moderna. To ministerstvo uvádělo i minulý týden. Peterová uvedla, že 8000 dávek přijde v úterý.

Oproti vakcínám od společností Pfizer/BioNTech se ty od Moderny nemusejí skladovat v 70stupňovém mraze, ale stačí je uskladňovat při teplotě –18 stupňů. Po rozmrazení navíc vydrží v běžné lednici ještě 30 dní.

Do Česka dorazí v pondělí prvních 20 tisíc vakcín od Moderny

Koronavirus

V týdnu má podle Babiše do Česka dorazit další várka právě vakcín od Pfizeru: Celkem 68 250 dávek.

Vládní očkovací strategie počítá s tím, že od Moderny do konce ledna dorazí 80 000 vakcín. Ministr Blatný to pak upřesnil, že jich bude pouze 20 000 a zřejmě přijdou 22. ledna. Babiš pak řekl, že toto množství přijde už v pondělí 11. ledna. To ministerstvo v pondělí upravilo na 8000. To znamená dávky pro 4000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám