Hlavní obsah

Ohrozil bezpečnost USA. Demokraté Trumpa v ústavní žalobě viní z podněcování k násilnému povstání

– Washington
Novinky, mso

Demokraté ze Sněmovny reprezentantů v pondělí oficiálně představili znění ústavní žaloby vůči americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Šéfa Bílého domu v textu viní z podněcování k násilnému povstání. Trump se stane prvním prezidentem v americké historii, který bude čelit dvěma ústavním žalobám.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump bude čelit druhé ústavní žalobě

Článek

„Prezident Trump vážně ohrozil bezpečnost Spojených států amerických, jejich institucí a vlády. Ohrozil integritu demokratického systému, zasáhl do mírového přechodu moci a ohrozil vládu,” stojí v dokumentu.

Podle šéfa sněmovních demokratů Stenyho Hoyera by se mělo o rezoluci hlasovat už ve středu.

Nejhorší prezident, řekl o Trumpovi Schwarzenegger s mečem Barbara Conana v ruce

Zahraniční

Hoyer dodal, že text ústavní žaloby by se měl co nejrychleji dostat také do Senátu. V takovém případě by Senát mohl hlasovat krátce po začátku mandátu Joea Bidena, který se ujme moci 20. ledna.

„Čísla hovoří pro nás a máme i podporu republikánů, aby návrh prošel,” uvedl sněmovní demokrat David Cicilline v rozhovoru pro CNN.

Donald Trump už během svého působení v Bílém domě jednou ústavní žalobě čelil. Návrh v prosinci 2019 prošel Sněmovnou reprezentantů, ale republikány vedený Senát jej v únoru 2020 obvinění zbavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám