Kolem Prahy bude vznikat třetí, „aglomerační“ okruh. Podívejte se, kudy povede

Kromě vnitřního Městského okruhu a vnějšího Pražského okruhu by se řidiči měli v budoucnu dočkat také třetího, takzvaného aglomeračního okruhu, který má vést na území Středočeského kraje. Okruh by řešil propojení jednotlivých dálnic, například D7 a D8, tak, aby řidiči nemuseli nutně zajíždět až do Prahy.

Aglomerační okruh je v podstatě třetí okruh okolo Prahy. Ten vnitřní Městský připravuje Praha. Vnější Pražský zase stát a aglomerační má na starosti sousední Středočeský kraj. Kudy by měl okruh vést, můžete vidět na mapě:

Nepůjde však o čtyřproudou komunikaci jako u obou zbylých okruhů. „Nejde o dálniční stavbu, ale o chytrý systém propojených silnic druhé třídy, které povedou okolo obcí, aby místním nekomplikovaly život,“ uvedl na Facebooku pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

„Praze pomůže v tom, že náklaďáky a auta jedoucí z větší dálky nebudou muset zajíždět na Pražský okruh a na dálnici, kam směřují, se pohodlně připojí kilometry před hlavním městem,“ dodal náměstek.

Zároveň uvedl, že Praha již začala na některých úsecích aktivně pracovat. „Jednu takovou součást aglomeračního okruhu, která leží na území Prahy, jsme už začali projektovat. Před naším nástupem nebyl ani správně zanesený v územním plánu,“ vysvětlil Scheinherr.

Dodal také, kudy by trasa měla vést: „Povede mezi Nedvězím a Pacovem, odlehčí centru Říčan a doplní stavbu 511 Pražského okruhu. Win-win pro všechny. Aglomerační okruh u Pacova se napojí na ulici Přátelství a naváže na 511 právě v chystané křižovatce Kolovraty. Pro Prahu bude důležitá i přeložka silnice II/240, která propojí dálnice D7 a D8, čímž odvede většinu kamionové dopravy z budoucí severovýchodní části Pražského okruhu a nám usnadní její projednání během územního a stavebního řízení.“

TŘETÍ OKRUH OKOLO PRAHY 🚗 🚚 Víte, že Praha nemá dva okruhy, ale tři? Aglomerační okruh je bratranec z vedlejšího kraje....

Posted by Adam Scheinherr on Friday, January 8, 2021

Na tvorbě aglomeračního okruhu spolupracuje magistrát se Středočeským krajem. Všechny trasy a úseky totiž nejsou na území hlavního města. „V minulém roce jsme podali žádost o změnu územního plánu v rámci části, co leží na území Prahy nedaleko obce Pacov, kde to bylo nedořešené,“ řekl Scheinherr na podzim.

Čekání na Pražský okruh

Řidiče však především trápí dostavba Pražského okruhu, ze kterého zbývá dostavět čtyři z celkem 11 úseků – jde o kus jihovýchodní a také celou severní část. Úsek mezi Satalicemi a Březiněvsí má vést severně od Vinoře, Miškovic a Třeboradic. Zatím má z úseků nejméně pokročilou přípravu na úrovni technické studie a žádosti o EIA, kterou má na starost ministerstvo životního prostředí. Předpokládaným termínem uvedení do provozu je podle předložené dokumentace rok 2030.

Vnější Pražský okruh by měl po dokončení měřit podle dosavadních plánů asi 83 kilometrů, v provozu je nyní zhruba polovina. Chybí úsek od brněnské dálnice D1 do Běchovic, u kterého má ŘSD zatím nepravomocné územní rozhodnutí, a také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu. Dokončeny nejsou ani radiály, což jsou silnice, které jej mají propojit s vnitřním městským okruhem budovaným Prahou. Proti výstavbě Pražského okruhu dlouhodobě bojují radnice na severu hlavního města.

Tagy: