Premier League - souhrn 18. kola

12.01.2021, 20:55, aktualizováno 21.01.2021, 22:54
Komentáře a souhrny
Paul Pogba (© AFP)
Manchester United otočil zápas na půdě Fulhamu a vrátil se na první místo o dva body před městského rivala City, který si poradil s Aston Villou. Pouze o skóre za svěřenci manažera Pepa Guardioly zaostává Leicester, jenž přehrál Chelsea. Liverpool znovu nevyhrál a nedal gól, tentokráte přenechal body Burnley...

Liverpool FC - Burnley FC 0:1

21.01.2021 21:00

Góly: 83. Ashley Barnes (pen.)

Obrovským překvapením skončil zápas na Anfield Road. Liverpool nečekaně nestačil na Burnley a po další ztrátě bodů pokračuje v tápání. Hostům vystřelil vítězství z penalty Ashley Barnes, díky jehož zásahu se "Clarets" posunuli v tabulce o jednu příčku vzhůru na šestnácté místo.

Reds zprvu hrozili po rohových kopech. Ve třetí minutě hlavičkoval nepřesně Fabinho, za další čtyři minuty vznikl před bránou hostí závar, který ale hráči Liverpoolu nevyužili ke skórování. Ve 14. minutě zaváhal na druhé straně hřiště gólman domácích Alisson, jenž neudržel nakopnutý míč v rukavicích, načež tygřím skokem musel zasáhnout proti pohotově pálícímu Barnesovi.

Po dvaceti minutách vystřelil zajímavě Shaqiri, jeho pokus se však nakonec do svatyně Burnley nevešel. Přesnější byli chvíli poté Wijnaldum i po půlhodině hry Origi, brankář Clarets Pope ale v obou případech spolehlivě zasáhl. Na konci první půle to několikrát zkoušel Alexander-Arnold, všechny jeho pokusy ale letěly daleko od cíle. Ve 43. minutě zaváhal hrozivým způsobem kapitán hostů Mee a Origi se řítil sám na Popea, jenže své zakončení namířil do břevna.

Šest minut po změně stran už další střela Alexandra-Arnolda donutila Popea k zásahu. V 60. minutě se zase sttážce svatyně Clarets blýskl proti Salahovi. Burnley hrozili jen občas, ovšem v 70. minutě nachytal Gudmundsson nepozorného Fabinha a po náběhu k překvapení stopera Reds nebezpečně zakončil akci svého mužstva.

Domácí neměli nazuté střelecké kopačky, což v 72. minutě potvrdil nepřesným zakončením rychlého útoku Firmino. Navíc za dalších devět minut zastihla Liverpool skutečná pohroma. Barnes se po standardní situaci Clarets vydal do pokutového území, kde stihl posunout míč před Alissonem, který útočníka soupeře poslal nedovoleně k zemi. Nařízenou penaltu pak i přes Alissonovu snahu proměnil sám faulovaný, čím na Anfield Road zajistil šokující rezultát.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Manchester United 1:2

20.01.2021 21:15

Góly: 5. Ademola Lookman - 21. Edinson Cavani, 65. Paul Pogba

Důležité tři body si připsal Manchester United v osmnáctém kole Premier League na půdě Fulhamu, kde vyhrál 2:1. Domácí do vedení poslal Ademola Lookman, srovnal Edinson Cavani a vítězný gól si připsal Paul Pogba.

Ve druhé minutě na sebe poprvé upozornil křídelník Lookman, který nejdřív trefil obránce United a poté utěšenou pravačkou prověřil De Geu.

O tři minuty později už byl šikovný křídelník Fulhamu úspěšný. Ademola Lookman potrestal nedůraz hostující defenzivy, když si našel přihrávku za obranu a střelou k zadní tyči otevřel skóre.

V jednadvacáté minutě Red Devils nastřelili tyčku. Největší dosavadní šanci United obstaral Fernandes, jehož levačka poslala z hranice vápna míč do levé tyče.

Jenže o pár vteřin později už bylo vše jinak. "Rudí ďáblové" zachytili rozehrávku soupeře, načež z levé strany odcentroval Fernandes a Aréola jeho snadný centr trestuhodně neudržel. Sražený míč doskákal na kopačku Edinsona Cavaniho, jenž z otočky pohotově vyrovnal.

Hosté však s útočením nepřestali. Zpoza vápna vystřelil ve 23. minutě Fernandes, jehož dělovku domácí brankář skvěle vyrazil na rohový kop, čímž mírně odčinil hrubku při inkasovaném gólu.

V 52. minutě se domácí Loftus-Cheek hezky uvolnil kolem obránce, načež nabil na hranici vápna Lookmanovi, jehož střelu chytil De Gea do své náruče.

Man Utd se dostal ve třiašedesáté minutě k zajímavé hlavičce. Ač se zdálo, že Martial vybíhal z ofsajdu, jeho velkou šanci lapil domácí gólman Aréola.

Fantastická trefa Paula Pogby z 65. minuty otočila průběh zápasu. Hosté pokračovali v aktivitě, načež se francouzský záložník uvolnil mezi obránci a krásnou střelou zpoza vápna poslal svůj tým do vedení.

Domácí se ale jen tak vzdát nechtěli, což potvrdili v 75. minutě. Loftus-Cheek dostal parádní přihrávku do běhu, načež se dostal ke střele z vápna, ale De Gea nohou vyrazil.

Fulham znovu nebezpečně zahrozil po levé straně osm minut poté, poslal nebezpečný centr, který se odrazil na hranici vápna Loftus-Cheekovi, jenž nepřesnou střelu poslal nad branku.

V nastaveném čase ještě Fulham hostům zatopil pod kotlem a málem z toho byl vlastní gól. Zakroucený míč našel na zadní tyči Mitroviče, jehož hlavičku tečoval Bailly jen těsně vedle pravé tyče.

United těsnou výhru ubránili a vrátili se na první místo před Manchester City, který však má o utkání méně. Fulhamu patří osmnáctá příčka.

Více informací k zápasu

Leicester City - Chelsea FC 2:0

19.01.2021 21:15

Góly: 6. Wilfred Ndidi, 41. James Maddison

Obrana Chelsea zase jednou pohořela proti kvalitnímu soupeři. Tentokrát Blues nestačili na Leicester, jenž si vítězství zařídil dvěma zásahy, přičemž sám ani jednou neinkasoval. Domácí se v neúplné tabulce dokonce posunuli do vedení, naopak hosté klesli až na osmé místo.

Skóre se díky Leicesteru měnilo již v šesté minutě. Maddison při rozehrávce rohového kopu nakrátko vyzval k průniku Albrightona, jehož nabídku promáchl Barnes, ovšem za ním operující Ndidi se do meruny opřel tak parádně, že za asistence tyče nedal gólmanů hostů Mendymu sebemenší šanci.

Devět minut po úvodní trefě mohlo být hráčům Chelsea ještě hůř. Castagne v obtížné situaci nezazmatkoval a přihrál na osu hřiště Maddisonovi, jehož pumelice rozezvonila břevno. Až poté podnikli hosté první zajímavý útok, když se z pravé strany natlačil do pokutového území James, avšak brankář Foxes Schmeichel spolehlivě zasáhl, načež si dánský gólman poradil i s hlavičkou Thiaga Silvy po následujícím rohovém kopu.

Domácí byli střelecky při chuti a využívali moře volného prostoru před šestnáctkou protivníka. Ve 26. minutě tak do meruny práskl Albrighton a Mendy musel balón vytěsnit nad břevno. Také Blues se ale začali dostávat do hry a po půlhodině hry mohl vyrovnat Hudson-Odoi, jenže rychlý brejk po přihrávce od Pulisice zakončil těsně vedle tyče. Obránci Chelsea nicméně nadále nechávali pootevřená vrátka, do nichž ve 34. minutě naběhl Vardy, obloučkem si však na Mendyho nepřišel.

Šest minut před přestávkou si dost zahrával stoper Lišek Evans, který fauloval pronikajícího Pulisice na hraně pokutového území. Sudí Pawson dokonce nejprve odpískal penaltu, ovšem po přezkumu videozáznamu nařídil ve prospěch Chelsea pouze přímý kop, byť situace byla dost těsná. Buď jak buď, Mountova exekuce standardní situace skončila na tribuně. A tak ve 41. minutě přidal druhý zásah Leicester. Albrightonův nákop propadl za spící zadní řadu hostů k Maddisonovi, jenž zblízka prostřelil Mendyho.

Pět minut po změně stran to mohlo být již 3:0. Albrighton dalším přesným pasem našel tentokrát Justina, jehož hlavičce chyběl opravdu kousek. V 54. minutě pak na druhé straně zakončil rohový kop Chelsea James, ale Schmeichel neměl příliš těžkou práci s lapením míče. Vzápětí se domácímu Albrightonovi podařilo rozvlnit síť, ovšem jeho branka neplatila kvůli postavení mimo hru.

Lišky ale zůstávaly nadále nebezpečnější. V 57. minutě měl gól na kopačce také Tielemans, jenže Blues již poněkolikáté podržel Mendy. Hosté zase nadále naráželi na pevnou defenzivu domácích. A když se v 86. minutě přece jen prosadil střídající Werner, překazil Chelsea radost zvednutý praporek asistentky rozhodčího, byť Wernerův ofsajd byl snad centimetrový. V nastavení pak Schmeichela nepropálil ani Ziyech.

Více informací k zápasu

West Ham United - West Bromwich Albion 2:1

19.01.2021 19:00

Góly: 45. Jarrod Bowen, 66. Michail Antonio - 51. Matheus Pereira

West Ham završil první polovinu sezony výhrou nad West Bromwichem Albion a 32 body stanovil nový klubový rekord po úvodních 19. kolech Premier League. Vítězství Kladivářů vystřelil útočník Michail Antonio.

Stojaté vody úvodu zápasu se po dvaceti minutách hry pokusil rozčeřit český obránce Coufal, jeho střela zpoza pokutového území se ale do brány Baggies nevměstnala. Další zajímavá situace přišla až ve 35. minutě, kdy se exekuce přímého Kladivářů ujal Lanzini, jenž pouze těsně přestřelil. Těsně před odchodem do kabin už se měnilo skóre. Domácí zůstali po rohovém kopu v tlaku a Coufal nakonec trefil spoluhráče Bowena před bránou tak dokonale, že se balón od útočníka West Hamu odrazil přímo do sítě.

Šest minut po změně stran se ale West Bromu podařilo vyrovnat. Pereira napřáhl z hranice šestnáctky k ráně, která zapadla k tyči mimo dosah gólmana Hammers Fabiańskiho. Vedení mohl domácím vrátit v 59. minutě Lanzini, jehož ke skórování vyzval Antonio, jenže radost Argentincovi překazil bránící O'Shea, který svým tělem zabránil míči v cestě.

Za dalších sedm minut se už ale West Ham dočkal. Cresswellův centr z levé strany srazil Jarmolenko hlavou na Antonia, který se z otočky zblízka nemýlil - 2:1. Kladiváři šli podruhé do vedení zaslouženě, neboť hosté toho za celé utkání dopředu moc nevymysleli. Přesto si mohli zajistit alespoň bod. V 89. minutě si totiž do vápna naběhl Furlong, ovšem těžké zakončení ze slibné pozice mířilo daleko od tří tyčí.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Crystal Palace 0:0

14.01.2021 21:00

Góly: -

Po třech ligových výhrách v řadě podpořené triumfem i v FA Cupu usedali příznivci londýnského Arsenalu k obrazovkám se zvýšenými nadějemi, že jejich oblíbený celek uspěje i proti městskému rivalovi Crystal Palace, ovšem nic z toho se nekonalo. Návrat k nezáživné hře bez vyššího počtu šancí měl za následek pouze bezbrankovou remízu, přičemž k protržení skóre měli blíže spíše hosté. Oba celky tak zůstávají blízko sebe na jedenáctém, resp. třináctém místě.

Domácí tým dozajista poznamenala náhlá absence Kierana Tierneyho, jenž stejně jako jeho obranný kolega Pablo Marí vůbec do utkání nezasáhli s ohledem na drobná svalová zranění, která se snadno mohla proměnit v delší dobu mimo trávníky. Spolu s neúčastí Gabriela Martinelliho však "Kanonýrům" scházela na levé straně hřiště obvyklá přímočarost z posledních kol, a tak spolehlivě zatažený defenzivní blok Palace proti soupeřově statickému držení míče bez větších potíží odolával.

Poté, co z hranice šestnáctky neuspěl z ojedinělé šance Pierre-Emerick Aubameyang, se dokonce hosté nadechli k vlastní iniciativě a po zbytek poločasu byli lepším týmem s několika velmi slibnými šancemi. Šest minut před odchodem do kabin však Tomkinsova hlavička skončila pouze na břevně a pár minut nato hezká kombinační akce přinesla další gólovou hlavičku Christiana Bentekeho, kterou pro změnu excelentním zákrokem vyškrábl mimo tři tyče Bernd Leno, jenž si vzápětí poradil i s dorážkou Wilfrieda Zahy a stejně jako ve zmíněném pohárovém duelu s Newcastlem svůj tým výrazně podržel.

Jak bývá u Arsenalu již dobrým zvykem, nejlepší úsek hry z celého zápasu přišel ze strany "Kanonýrů" bezprostředně po změně stran. Ani v tu chvíli se ale domácí k pořádnějšímu ohrožení branky Vicenteho Guaity nedostali a utkání se postupně vrátilo do pomalejších zajetých kolejí z první půle. Spokojen tak nakonec nebude ani jeden z týmů - zatímco Crystal Palace stále čeká na první venkovní ligovou výhru od začátku prosince, Arsenal nepotvrdil roli favorita s dobrou formou a pohrdl možností poskočit opět tabulkou blíže vysněným pohárovým příčkám.

Více informací k zápasu

Manchester City - Brighton & Hove Albion 1:0

13.01.2021 19:00

Góly: 44. Phil Foden

Nebyla to žádná kanonáda, přesto si Manchester City připsal do tabulky povinné tři body. Proti Brightonu stačila družině manažera Pepa Guardioly k vítězství jediná branka z kopačky Phila Fodena. Domácí měli více příležitostí ke skórování, avšak i vinou zahozené penalty zvítězili nejtěsnějším rozdílem. 

Citizens se od začátku usadili na polovině Brightonu a ve čtrnácté minutě byli poprvé skutečně blízko úvodní trefě. Gündogan uvolnil De Bruyneho, toho ovšem v tutovce vychytal hostující brankář Sánchez. Za dalších pět minut ale zajímavě zahrozil Trossard, jehož obstřel se jen těsně nevešel mezi tři tyče.

Nadále však aktivita zůstávala na kopačkách domácích hráčů, kteří měli ve 29. minutě dokonce výhodu nepřímého volného kopu z pokutového území po malé domů soupeře, ovšem De Bruyne nepropálil hradbu těl před sebou. Ve 42. minutě už střela belgického záložníka doputovala k Sánchezovi, který si ale poradil. Dvě minuty poté již však strážce svatyně Brightonu kapituloval. Foden převzal míč po přihrávce od De Bruyneho a přesnou střelou k tyči poslal mužstvo z Manchesteru do vedení.

Čtrnáct minut po změně stran měl slibnou příležitost Mahrez, který se objevil za obranou "Racků", jenže trestuhodně minul bránu. Krátce poté měl gól na kopačce Gündogan, toho ale vychytal Sánchez, Bernardo Silva pak s dorážky pálil do brankové konstrukce. Stejně tak se v 66. minutě neprosadil Cancelo, který se z pravé strany dostal až do pokutového území, jenže vypálil přesně do míst, v nichž operoval Sánchez.

Ve zbývajících minutách se dlouho nic zajímavého nedělo. Až v nastaveném čase zaváhal hostující kapitán Dunk, jehož přihrávku hlavou na brankáře vystihl De Bruyne, kterého Sáchnez zastavil jen za cenu faulu. Sudí England nařídil pokutový kop, který měl proměnit Sterling, jenže křídelník anglické reprezentace přestřelil. Citizens to ale nemuselo vadit, neboť soupeře nakonec udolali.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Everton FC 1:2

12.01.2021 21:15

Góly: 14. Rúben Neves - 6. Alex Iwobi, 77. Michael Keane

Wolverhampton v rámci osmnáctého kola Premier League nevládl domácí duel s Evertonem, když prohrál 1:2. Skóre otevřel hostující Iwobi, zanedlouho srovnal Neves. Tři body však pro Ancelottiho svěřence vystřelil Keane.

První šance hostí hned skončila gólem. Akci Toffees začal v šesté minutě James Rodríguez, který přenesl hru na levou stranu. Digne měl po celou dobu letu míče hlavu nahoře a z jedničky přiťukl míč na střed Alexi Iwobimu, jenž utaženou placírkou zamířil k levé tyči. Coady s blokem neuspěl, na míč nedosáhl ani brankář Patrício.

Po osmi minutách však bylo srovnáno. Vysoký centr prodloužil Coady jen k lajně, kde se zjevil Aït-Nouri. Francouzskému mladíčkovi jde minimálně poloviční zásluha na gólu, protože se elegantně protáhl kolem Digneho, načež poslal balón mimo dosah Keana a Godfreyho, ale ideálně pro Rúbena Nevese, jemuž stačilo nastavit nohu a umístit míč do odkryté svatyně.

Co chybělo, aby Rúben Neves vstřelil v 71. minutě gól sezony. Z úctyhodné vzdálenosti od brány si míč nadhodil a pravačkou jej poslal vší silou na bránu. Pickford měl situaci pod kontrolou, moc dobře věděl, že odvážný pokus protihráče míří nad břevno, ale přesto se pro jistotu proletěl.

"Karamelky" získaly v 77. minutě vedení zpět do své moci. Gól hodně připomínal zásah domácích z první půle. Centr od rohového praporku propadl až k protější lajně, kde si balón zpracoval Gomes a on byl tím, kdo mičudu vrátil do pokutového území. Coady míč i přes veškerou snahu podskočil, čehož využil Michael Keane, hlavičku umístil mimo dosah Patrícia do levého horního rohu.

Rúben Neves vsadil v 85. minutě na razanci a střílel na stranu gólmana. Dobrá volba, protože Pickford skutečně reagoval později. Tvrdá rána z přímého kopu škrtla o spojnici brány a odrazila se mimo hřiště.

Wolves jsou po prohře až čtrnáctí, naopak Everton se po zisku tří bodů vyšplhal na čtvrté místo, o které však může už zítra přijít v případě výhry Manchesteru City nad Brightonem.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Newcastle United 1:0

12.01.2021 19:00

Góly: 73. Billy Sharp (pen.)

Trvalo to předlouhých osmnáct utkání, avšak nakonec to přišlo. Sheffield United ukončil sezonní čekání na výhru a po zdolání Newcastlu se Blades mohou těšit z prvního tříbodového zisku. Výhru domácích symbolicky vystřelil kapitán Billy Sharp.

Pozvolný úvod zápasu narušil až v desáté minutě Lundstram, ovšem jeho střela nemohla hostujícího brankáře Darlowa zneklidnit. Za další tři minuty se už ale musel gólman "Strak" pořádně natáhnout, neboť jej po nápadité kombinaci prověřil McGoldrick. Posléze pálil podruhé v utkání nepřesně Lundrstram.

Newcastle toho během prvních pětadvaceti minut moc nepředvedl. Až ve 28. minutě hlavičkoval nebezpečně, leč nepřesně Wilson. Domácí ovšem odpověděli za dvě minuty, kdy po centru od Ampadua mířil hlavou z dobré pozice nad břevno. Těsně před přestávkou musel po delší době zasahovat Darlow, který kryl střelu Bogla. Krátce poté ale byl po dvou žlutých kartách v rychlém sledu vyloučen Fraser a Magpies dohrávali duel v početním oslabení.

Pět minut po změně stran se stal hrdinou okamžiku znovu Darlow, jenž tentokrát vychytal zblízka střílejícího Bogla. Jinak se však Sheffield dlouho nemohl kloudně prosadit. Až v 72. minutě pomohl Blades hostující Fernández, jehož sporný střet se Sharpem posoudil rozhodčí Madley jako nedovolený, díky čemuž kopali domácí penaltu. K té se postavil právě Sharp, jenž nabídnutou příležitost chladnokrevně využil - 1:0.

Vedení Sheffieldu mohl v 84. minutě zvýšit Brewster, avšak jeho tečovaný pokus skončil na tyči. Vyrovnat mohl v nastaveném čase z přímého kopu Murphy, ovšem šanci mu svým vůbec prvním zaznamenáníhodným zákrokem v utkání zhatil brankář domácích Ramsdale.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester United19124336:2540
2.Manchester City18115231:1338
3.Leicester City19122535:2138
4.Liverpool FC1997337:2234
5.Tottenham Hotspur1896333:1733
6.Everton FC17102528:2132
7.West Ham United1995527:2232
8.Chelsea FC1985633:2329
9.Southampton FC1885526:2129
10.Arsenal FC1983823:1927
11.Aston Villa1682629:1826
12.Leeds United1872930:3423
13.Crystal Palace1965822:3323
14.Wolverhampton Wanderers1964921:2922
15.Newcastle United1854918:3019
16.Burnley FC1854910:2219
17.Brighton & Hove Albion1938822:2917
18.Fulham FC18261015:2712
19.West Bromwich Albion19251215:4311
20.Sheffield United19121610:325
Zbývající zápasy
13.01. 21:15Aston Villa - Tottenham Hotspur
20.01. 19:00Leeds United - Southampton FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1011)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele