Poplach na Hradě: Muž na Vánoce hrozil bombou v kufru, policie teď prosí o pomoc

Muž vyhrožoval bombou

Policie hledá muže, který vyhrožoval bombou na Hradě

Policie pátrá po neznámém muži, který na Štědrý den v podvečer postavil k Bráně gigantů na Pražském hradě oranžový plastový kufr a hradní stráži oznámil, že je v něm bomba. Přivolaný pyrotechnik následně přítomnost výbušniny vyloučil. Vzhledem k platnému nouzovému stavu muži hrozí za šíření poplašné zprávy až osm let vězení, uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Podle Rybanského muž postavil kufr k hradní bráně před 18:00. „Poté, co stojícímu vojákovi řekl, že je v něm bomba, rychle odešel. Na místo okamžitě přivolali pyrotechnika a nejbližší policejní hlídky spolu s členy pořádkové jednotky. Policisté vytyčili bezpečný prostor, aby nebyly ohroženy životy lidí a pyrotechnik měl prostor pro práci,“ popsal dění před Hradem na Štědrý den Rybanský.

V souvislosti s případem policisté zveřejnili snímky z kamer, na kterých je podezřelý s oranžovým kufrem. „Záběry nejsou stoprocentní, nicméně se domníváme, že by mohl být ztotožněn,“ dodal Rybanský. Lidé, kteří by ho na záběrech poznali nebo měli informace k případu, se mají policistům ozvat na linku 158.

Areál Pražského hradu je dlouhodobě kvůli pandemii koronaviru uzavřen. Nicméně na Štědrý den pražské arcibiskupství získalo výjimku pro půlnoční mši v katedrále svatého Víta. Vstup do hradního areálu byl tehdy možný od 23:30 a mše se mohl účastnit jen omezený počet lidí, tedy 300.

Tagy: