Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Do Česka dorazila vakcína firmy Moderna. Jaké má vedlejší účinky?

Do Česka dorazila vakcína firmy Moderna. Jaké má vedlejší účinky?
Zdroj: unsplash.com
koronavirus
Do České republiky dorazila vakcína Moderna. Státní úřad pro kontrolu léčiv pustil do éteru detaily mimo jiné o složení či vedlejších účincích a bezpečnosti. S očkováním se může začít v nejbližší době a k dispozici je zatím asi osm tisíc dávek.

Ředitelka SÚKL Irena Storová v úterý uvedla, že u nové vakcíny firmy Moderna bylo vše potřebné zkontrolováno. Tato vakcína je podávána stejně jako ty od společností Pfizer a BioNTech. Dvě dávky s odstupem minimálně 28 dnů a vpichuje se do svalu horní části paže.

Vakcína lidský organismus chrání a připraví ho na to, aby byl schopen se sám s onemocněním covid-19 poprat. "Klinické hodnocení prokázalo 94,1% snížení počtu symptomatických případů onemocnění covid-19 u osob očkovaných vakcínou oproti osobám, jimž byla aplikována injekce bez léčivé látky," uvádí SÚKL.

Vakcína, jak píše SÚKL, obsahuje molekulu označovanou jako messenger RNA (mRNA), která nese instrukce k vytvoření spike proteinu. To je protein vyskytující se na povrchu viru SARS-CoV-2 a je potřebný pro to, aby byl virus schopen vstoupit do buněk.

Vedlejší účinky a bezpečnost

Vyskytující se nežádoucí účinky vakcíny firmy Moderna byly většinou mírné či středně závažné a po pár dnech odezněly. "Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří bolest a zduření v místě injekce, únava, zimnice, horečka, otok nebo citlivost lymfatických uzlin v podpaží, bolesti hlavy, svalů a kloubů, nauzea a zvracení," vysvětlil úřad.

Bezpečnost a účinnost vakcíny budou dále sledovány při používání ve všech členských státech Evropské unie pomocí farmakovigilančního systému EU a dalších studií prováděných farmaceutickou společností a evropskými autoritami.

Jednání vlády o očkování

Co se týče očkování, vláda má na středu kolem 16. hodiny naplánované mimořádné jednání formou videokonference. Na programu bude podle tiskového oddělení návrh očkovací strategie. Ministři měli prý jednat už od sedmi ráno, ale posunuli to o půl dne.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy