Hlavní obsah

Jablonecká vila Josefa Jägera patří k vynikajícím ukázkám pozdní geometrické secese

Novinky, Text: Hana Luštická, editace: Kristýna Křížová

Vila Josefa Jägera v Jablonci nad Nisou, jehož firma se zabývala výrobou bižuterie, je architektonicky cennou stavbou, jednou z nejlepších budov od architekta Roberta Hemmricha. Jde o výrazně členitou budovu se dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím, přičemž druhé podlaží je částečně skryté ve střeše.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Ulice 28. října 24, čp. 1970, Jablonec nad Nisou

Článek

Na severní straně ulice 28. října v Jablonci nad Nisou stojí vedle sebe dvě hodně podobné rodinné vily. Patřily bratrům Josefovi a Maxovi Jägerovým. Obě projektoval architekt Robert Hemmrich, který patřil k nejvýraznějším osobnostem jablonecké architektury první poloviny 20. století.

Robert Hemmrich se narodil v Jablonci nad Nisou. Studoval na průmyslové škole v Liberci, pravděpodobně se slavným architektem Adolfem Loosem. Absolvoval několik studijních cest za poznáním evropské architektury po Itálii, Švýcarsku, Rakousku a Německu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Stavbu zdobí i dekorativně pojaté řady oken.

Jako většina architektů své doby začínal Hemmrich projektovat v historizujících slozích a přes secesi dospěl k moderně, přičemž jeho poslední stavby byly ovlivněny funkcionalismem.

Architekt Hemmrich byl hodně produktivní, podle jeho návrhů bylo v Jablonci nad Nisou a okolí postaveno nebo přestavěno údajně více než pět set různých staveb. Mezi ně patří např. městské lázně v Jablonci nad Nisou a v Novém Městě pod Smrkem, rozhledny na Černé Studnici, Bramberku, tanvaldském Špičáku a Prosečském hřebeni a hotel Praha v Liberci.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Pohlednice v pravém dolním rohu zachycuje někdejší podobu vily.

Josef Jäger byl spolumajitelem firmy Gebrüder Jäger, založené na konci 19. století, která se zabývala především výrobou bižuterie. Rychle rostoucí firma se v roce 1906 přestěhovala z původních skromných prostor do nových objektů a krátce nato se začaly stavět i rodinné vily obou bratrů.

Fasáda stavby bývala dekorativnější, krásu si ale zachovala i v jednoduchosti

Z hlavní strany vily vystupuje dřevem obložená veranda a arkýř (stavební prvek vyčnívající z nároží), který obíhá nároží. Hlavní vstup je umístěn v západním výstupku s nižší střechou.

Fasády jsou zdobeny kombinací hladké a hrubé světle šedé omítky, dekorativní plastické prvky byly v minulosti odstraněny. Vysoká podezdívka je z hrubě tesaných žulových kamenů, které v nárožích vybíhají do výšky.

Původní krytina z tašek bobrovek byla později nahrazena vláknocementovými šablonami.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Z plánku je znát, že společenská místnost zaujímala největší prostor.

Vnitřní dispozice vycházela z anglického rodinného domu se schodišťovou halou. Interiér byl řešen racionálně. Za hlavním vstupem následovala šatna, do které ústil i protilehlý vstup od továrny a dveře na toaletu. Z haly se vstupovalo do jídelny s verandou nebo do pokoje. Kuchyň byla umístěna v zadní části.

V patře byly ložnice, pokoj pro hosta, koupelna a toaleta. V suterénu se nacházelo technické zázemí a místnost domovníka. Tyto prostory byly chráněny před zemní vlhkostí velkoryse řešenými provzdušňovacími kanály.

Areál bývalé továrny bratří Jägerů i jejich rodinné vily se později staly vlastnictvím Preciosy a. s. V šedesátých letech 20. století byla v objektu vily mateřská škola. Dnes je prostor využíván pro administrativní účely a je udržován ve velmi dobrém stavu a zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám