Vakcína od firmy Moderna dorazila do Ostravy, domovy důchodců začnou očkovat

Dodávka spediční firmy dnes dovezla z Brna do Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) 8400 dávek vakcíny proti nemoci covid-19 od firmy Moderna. V následujících dnech se bude rozvážet do více než 150 domovů seniorů a sociálních zařízení v Moravskoslezském kraji. Mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová řekla, že do domovů seniorů půjde téměř 5000 dávek, do domovů se zvláštním režimem 2000 a do domovů pro zdravotně postižené 1500 dávek.

Vedoucí lékárník ve FNO Petr Bašanda ČTK řekl, že vakcína přišla v rozmraženém stavu. "Původně se uchovává při zhruba minus 20 stupních Celsia, po rozmrznutí se uchovává při teplotě dva až osm stupňů a musí být spotřebována do 30 dnů. My vakcínu uchováváme v lednici a v následujících dnech, tedy zejména ve čtvrtek a v pátek, bude distribuována," řekl Bašanda.

‼ Dnes přišla do #FN_Ostrava dodávka 8 400 dávek rozmražených vakcín Moderna, které budou od zítřka rozvážet k očkování do sociálních zařízení v Moravskoslezském kraji. pic.twitter.com/qkg0IFz8HV

— FNO (@FN_Ostrava) January 13, 2021

V Česku se proti covidu dosud očkovalo jen vakcínou od prvního výrobce schválenou pro EU, tedy od firem Pfizer a BioNTech. Touto vakcínou se od úterý očkuje i v domovech seniorů v Moravskoslezském kraji.

"Vakcína Moderna je velmi podobná vakcíně, která přišla jako první od firmy Pfizer a BioNTech. Je založena na stejné bázi, nicméně liší se v tom, že je ji možno skladovat déle při teplotě dva až osm stupňů než u Pfizeru, kde je ta doba pouze pět dnů," řekl Bašanda. Vakcínu od firmy Moderna navíc před použitím není třeba ředit, protože se uchovává už v připraveném stavu.

"Účinnost je srovnatelná, uvádí se přes 90 procent. U obou vakcín je nutné přeočkování. U vakcíny firmy Pfizer se doporučuje po minimálně 21 dnech, u vakcíny firmy Moderna zhruba po 28 dnech," řekl Bašanda.

O očkování projevilo zájem přibližně 5000 klientů sociálních zařízení a více než 3000 zaměstnanců sociálních služeb. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) tento týden řekl, že v domovech seniorů v kraji je téměř 20.000 lidí, klienti tvoří necelou polovinu, zbytek jsou zaměstnanci. O očkování má podle něj zájem do 40 procent personálu.

Ředitel ostravského Domova pro seniory Iris Michal Mariánek dnes ČTK řekl, že jakmile bude mít domov vakcínu Moderna k dispozici, ihned začne s očkováním. Podle Mariánka využije služeb externího očkovacího centra, což se ukázalo jako nejjednodušší varianta. Ředitel předpokládá, že zájemci by mohli být naočkováni během jednoho dne. Dodal, že ze 104 klientů projevilo zájem o očkování 90 z nich, z více než 90 zaměstnanců se chce nechat naočkovat 59.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) tento týden řekl, že po domovech seniorů a sociálních zařízeních by se brzy měli očkovat i praktičtí lékaři a ambulantní specialisté. Nejpozději v únoru by se mohlo začít očkovat ve vysokokapacitním očkovacím centru, které kraj chystá na Černé louce v Ostravě. Velkokapacitní očkovací centra by pak měla vzniknout i v dalších větších městech.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování Moderna (farmaceutická firma) Ostrava Moravskoslezský kraj Ivo Vondrák (hejtman) Domov důchodců

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 23 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 40 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy