Hlavní obsah

Do Ostravy dorazila vakcína od americké společnosti Moderna

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Do Ostravy ve středu před polednem dorazila z Brna dodávka spediční firmy, která do pohotovostní lékárny fakultní nemocnice přivezla 8400 dávek vakcíny Moderna proti nemoci covid-19. Ve čtvrtek a v pátek ji odsud budou hasiči rozvážet do 150 sociálních zařízení Moravskoslezského kraje. Jedná se hlavně o domovy pro seniory.

Do Ostravy dorazila vakcína ModernaVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Dnes jsme převzali již rozmražené vakcíny. Musí se uchovávat při teplotě dva až osm stupňů. Při dodržení této teploty mají použitelnost až 30 dnů. To je rozdíl oproti vakcíně Pfizer, která po rozmražení musí být spotřebována do pěti dnů,“ sdělil Právu vedoucí pohotovostní lékárny ostravské fakultní nemocnice Petr Bašanda.

Dodal, že jinak se vakcína Moderna uchovává zmražená v mínus 20 stupních Celsia. „Nyní bude záležet na dobré koordinaci Moravskoslezského kraje, aby byly vakcíny co nejlépe a nejrychleji spotřebovány,“ podotkl Bašanda s tím, že všechny dávky Moderny jsou určeny pro zaměstnance a klienty krajských zařízení.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Vedoucí pohotovostní lékárny Petr Bašanda převzal od spediční společnosti sedm krabiček s 8400 dávkami vakcíny Moderna.

„Do ostravské fakultní nemocnice z nich nejde žádná. My jsme jen překladiště,“ vysvětlil lékárník.

„Účinnost vakcíny Moderna je srovnatelná s vakcínou od Pfizeru, uvádí se přes 90 procent. U obou vakcín je nutné přeočkování. U vakcíny firmy Pfizer se doporučuje po minimálně 21 dnech, u vakcíny firmy Moderna zhruba po 28 dnech,“ zpřesnil Bašanda.

Podle mluvčí Moravskoslezského kraje Nikoly Birklenové je již rozhodnuto, do kterých krajských sociálních zařízení přivezená vakcína Moderna půjde.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Do pohotovostní lékárny ostravské fakultní nemocnice dorazila v úterý před polednem vakcína Moderna.

„Domluveno je to tak, že 1500 vakcín se poveze do domovů pro osoby se zdravotním postižením, necelých 5000 do domovů pro seniory a dva tisíce vakcín do domovů se zvláštním režimem. Rozděleno je to podle projeveného zájmu v jednotlivých zařízeních,“ vysvětlila Birklenová.

Podle ní zatím projevilo o očkování z těchto zařízení zájem pět tisíc klientů a přes tři tisíce zaměstnanců. „Není to tak, že by ti ostatní neměli vůbec zájem, ale třeba zrovna nemocí covid procházejí, nebo mají čerstvě po ní. Je doporučeno, aby se očkovalo s určitým rozestupem od prodělání covidu. U těch starších občanů se doporučuje odstup až 90 dnů,“ upřesnila krajská mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám