‚Nebudu to tolerovat.‘ Kvůli očkování příbuzných ve Státním zdravotním ústavu si Blatný předvolá ředitele

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) si předvolá ředitele Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského. Zaznělo to na tiskové konferenci po středečním jednání kabinetu. Jde o reakci na zjištění serveru Seznam Zprávy, podle něhož Státní zdravotní ústav rozdělil tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 mezi své zaměstnance a jejich příbuzné. Na mnoho příslušníků prioritních skupin určených vládou se přitom dosud nedostalo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:45 13. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Březovský

Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pokud by byla pravda, že byly rozdány vakcíny ve Státním zdravotním ústavu, vyvodím z toho personální zodpovědnost,“ uvedl ministr. Kvůli informaci si předvolá ředitele SZÚ Pavla Březovského.

„Ředitel instituce je jednoznačně zodpovědný za to, co se v instituci děje. Budu chtít jasnou odpověď, pana ředitele si předvolám a budu chtít jeho jednoznačné podání vysvětlení. Existuje presumpce neviny, ale v žádném případě nebudu tolerovat, kdyby informace o očkování byly pravdivé,“ řekl na tiskové konferenci ministr.

Zdravotní ústav rozdělil tisícovku nedostatkových vakcín mezi své pracovníky a jejich příbuzné

Číst článek

„Priority jsou jasně dané a musí být dodržovány. Ve chvíli, kdy bych takovou informaci dostal, budu s ní nakládat naprosto stejně jako v případě Státního zdravotnického ústavu.“

Státní zdravotní ústav podle serveru Seznam Zprávy rozdělil tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 mezi své zaměstnance a jejich příbuzné. Na všechny příslušníky ohrožených skupin, kteří mají být podle vládní strategie očkováni jako první, se přitom dosud nedostalo. Pracovníci ústavu se podle něj ke kauze nemají vyjadřovat.

Koncem minulého týdne dorazila do Státního zdravotního ústavu dodávka vakcín od firmy Pfizer/ /BioNTech. Zaměstnanci ústavu dostali e-mailem výzvu, aby se začali hlásit k očkování a vakcíny dostávají i v těchto dnech. Podle rozvrhu očkování i výpovědí dalších pracovníků dostali vakcínu také příbuzní zaměstnanců. Očkovalo se na čtyřech místech v ústavu a očkovaní přicházeli v intervalu zhruba deseti minut.

Podle Seznam Zpráv rozeslal do kanceláří Státního zdravotního ústavu nabídku s očkováním a s termíny právě ředitel Březovský. K očkování se však ani po výzvách nevyjádřil.

gak, ada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme